Η ανάπλαση του πάρκου «Έλενας Βενιζέλου» στα Κουντουριώτικα από τον Δήμο Αθηναίων – 85 νέα δέντρα, 5.300 θάμνοι και χλοοτάπητας 625 τ.μ 

Ένα καταπράσινο πάρκο με δεκάδες δέντρα, χιλιάδες θάμνους, αλλά και πολύχρωμα φυτά άρχισε να…ανθίζει στη γειτονιά των Αμπελοκήπων. Πρόκειται για το πάρκο «Έλενας Βενιζέλου» στα Κουντουριώτικα το οποίο, μετά τις αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων, είναι έτοιμο να χαρίσει πολύτιμες «ανάσες» δροσιάς σε μικρούς και μεγάλους.

Αυτή η ξεχωριστή όαση πρασίνου βρίσκεται σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της πόλης και έχει έκταση 7.000 τ.μ. Επανασχεδιάστηκε από την αρχή με βάση τις σύγχρονες αρχές της βιωσιμότητας, ώστε να γίνει ένας αυθεντικός και σύγχρονος χώρος πρασίνου, ανθεκτικός στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Οι διαθέσιμες φυτευτικές επιφάνειες αυξήθηκαν και το φυτικό κεφάλαιο του πάρκου εμπλουτίστηκε με 85 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, 5.300 θάμνους και 625 τ.μ χλοοτάπητα. 

«Κάθε πάρκο που «γεννιέται» στην Αθήνα, μια μεγάλη «ανάσα» για όσους ζούμε στο γκρι της πόλης. Το πάρκο στα Κουντουριώτικα γίνεται ξανά κομμάτι της καθημερινότητας μας και πολύτιμη διέξοδος για όποιον θέλει να ξεφύγει από το άγχος και το θόρυβο της πόλης. Ένα πράσινο σημείο αναφοράς, που τροφοδοτεί τη πυκνοκατοικημένη γειτονιά των Αμπελοκήπων με περισσότερο οξυγόνο», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησαν πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός ποικιλόμορφου, φιλικού και ασφαλούς για το περιβάλλον και τους χρήστες, δημόσιου χώρου. Σε αυτό πλαίσιο, έγινε χρήση βιοκλιματικών και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, που χαρακτηρίζονται από υδατοδιαπερατότητα και από φυσικότητα, ενώ δημιουργήθηκαν σημαντικές υποδομές, όπως είναι οι «κήποι βροχής» για τη διευθέτηση των ομβριων.

Ο αστικός εξοπλισμός του πάρκου ενισχύθηκε και οι υποδομές του αναβαθμίστηκαν, διαμορφώνοντας ένα ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον για τους επισκέπτες. Τα κράσπεδα και τα μονοπάτια ανακατασκευάστηκαν, ενώ τοποθετήθηκαν νέα καλλισθενικά όργανα, καλαθάκια απορριμμάτων, σύγχρονα φωτιστικά και άνετα καθιστικά. Το πάρκο διαθέτει, πλέον, σύγχρονες υποδομές, που εξασφαλίζουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση και κυκλοφορία των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας και όρασης.

«Η Αθήνα αποκτά ακόμη ένα σύγχρονο και καταπράσινο πάρκο, με πολλαπλές χρήσεις αναψυχής και άθλησης. Έναν νέο πνεύμονα πρασίνου με ποιοτικές κατασκευές, πλήρη αστικό εξοπλισμό, σύγχρονες υποδομές και λειτουργικούς χώρους. Μικροί και μεγάλοι έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να πάρουν μια μεγάλη “ανάσα” δροσιάς, κάνοντας μια βόλτα στο πλήρως αναμορφωμένο πάρκο «Έλενας Βενιζέλου» στα Κουντουριώτικα», αναφέρει σε δήλωση του ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου Χρήστος Τεντόμας.