/

Περιβάλλον

H Αθήνα αλλάζει κλίμα

Ο Δήμος Αθηναίων έχει υπό την ευθύνη του 1.346 ξεχωριστούς χώρους πρασίνου, συνολικής έκτασης 3.942 περίπου στρεμμάτων, και έκτασης καθαρού πρασίνου 3.347 περίπου στρεμμάτων, κατανεμημένους  σε όλη την έκταση της πόλης. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια (2020-2022), συνολικά φυτεύτηκαν 3.733 δέντρα και περίπου 30.000 θάμνοι, προσθέτοντας πράσινο στις γειτονιές και περισσότερο οξυγόνο στην πόλη.

Και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, το πράσινο ενισχύεται με δέντρα που είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον της Αθήνας: Νεραντζιές, ακακίες, ιβίσκοι, ελιές, πλατάνια, μουριές, πικροδάφνες και πεύκα είναι ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά είδη δέντρων που ομορφαίνουν την πόλη, προσφέρουν ανάσες δροσιάς και συμβάλλουν στη βιωσιμότητά της.

Το αστικό πράσινο είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας. Επιπλέον, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία ψυχαγωγίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Με το επικαιροποιημένο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων, αναδεικνύεται η απόλυτη δέσμευση του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Το πλάνο αυτό θα προστατέψει τους πολίτες της Αθήνας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που λαμβάνει χώρα με ταχείς ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσει στην απαραίτητη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για την πόλη.

Η καλύτερη προετοιμασία της πόλης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καθώς και η διαχείριση και η επέκταση του πρασίνου, αποτελούν προτεραιότητες για τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος διαχειρίζεται την αστική χλωρίδα, τα δέντρα και τα λουλούδια και παράλληλα αυξάνει τα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο δημιουργώντας τα λεγόμενα «πάρκα τσέπης».

Η αξιοποίηση χώρων μικρής έκτασης για τη δημιουργία υπαίθριων χώρων πρασίνου (πάρκα «τσέπης») σε πυκνοδομημένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων αποτελεί βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Παράλληλα, αναβαθμίζονται μέσα από το πρόγραμμα και υφιστάμενα πάρκα και πλατείες της πόλης.

Επιπλέον, Η Αθήνα γίνεται ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας City Champions for Heat Action της Extreme Heat Resilience Alliance, του Ατλαντικού Συμβουλίου και θεσμοθετεί τον πρώτο Chief Heat Officer στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος θα συντονιστεί με την διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας του Δήμου Αθηναίων, την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με στόχο την προστασία των ευάλωτων ανθρώπων από την αύξηση της θερμοκρασίας και γενικά την θωράκιση της πόλης απέναντι στην ζέστη. Θα οργανώσει επίσης μια «ομάδα κρούσης» από εταίρους πέραν του Δήμου ώστε γρήγορα και συστηματικά να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί η πόλη στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα συμμετέχει και στο πρόγραμμα 100 Ανθεκτικές Πόλεις (Resilient Cities), μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller με σκοπό να υποστηρίξει ένα διεθνές δίκτυο πόλεων ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στις φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις του αιώνα μας. Το πρόγραμμα της αστικής ανθεκτικότητας αναφέρεται στην αντιμετώπιση τόσο των απρόσμενων κρίσεων (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης), όπως είναι οι σεισμοί, καύσωνες, επιδημίες, κλπ, όσο και των χρόνιων πιέσεων (κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές) που εξασθενούν τον αστικό ιστό (ανεργία, μακρο-οικονομική κρίση, έλλειψη συνεργασίας φορέων, κτλ). Το δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, αποσκοπεί όχι μόνο στο να βοηθήσει συγκεκριμένες πόλεις να γίνουν πιο ανθεκτικές, αλλά και στο να διευκολύνει μία παγκόσμια πρακτική ανάπτυξης της αστικής ανθεκτικότητας.