/

Στάθμευση

Παρκάρω όπου μπορώ, όχι όπου βρω!


Αν θέση πάρκινγκ θες, μόνο μέσω ΣΕΣ ( Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης)

Το PARKinATHENS είναι το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.) του Δήμου Αθηναίων βελτιώνει την πρόσβαση των διερχόμενων οχημάτων στις κεντρικές κυκλοφοριακές αρτηρίες της πόλης (εμπορικό τρίγωνο, Ιστορικό Κέντρο κ.α.) και διευκολύνει τους πολίτες/επισκέπτες στην εξεύρεση θέσεων στάθμευσης.

Ψάχνετε parking στο Κέντρο;

To Σ.Ε.Σ. περιλαμβάνει 12 συνολικά ζώνες  μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και 4 βασικές κατηγορίες θέσεων στάθμευσης για οχήματα (επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων, ειδικών θέσεων και δίκυκλων).

Το σύστημα καλύπτει:

– 5177 θέσεις οχημάτων κατοίκων

– 3463 θέσεις επισκεπτών

-1604 θέσεις δικύκλων και

-1000 ειδικές θέσεις για ΑΜΕΑ.

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει θέσεις:

  • για τους μόνιμους κατοίκους (κατακόρυφη σήμανση Ρ70 “Ρ-Κάτοικοι”, ενδεικτική μπλε γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος),
  • θέσεις για τους επισκέπτες (κατακόρυφη σήμανση Ρ69 “Ρ-Με πληρωμή”, ενδεικτική λευκή γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος) και
  • θέσεις για ειδικές χρήσεις και επαγγελματικές ανάγκες (κατακόρυφη σήμανση Ρ40 “Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Εξ/νται οχήματα…”, ενδεικτική κίτρινη γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος).

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στις θέσεις επισκεπτών τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, ενώ στις θέσεις των κατοίκων και στις ειδικές θέσεις, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες.

Η πληρωμή για τους επισκέπτες γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω την εφαρμογής myathenspass και την χρήση πιστωτικής κάρτας
  • Μέσω POS σε όλα τα εξουσιοδοτημένα περίπτερα ή καταστήματα
  • Με την αγορά ξυστής κάρτας

“Έξυπνες εφαρμογές όπως το myAthensPass κάνουν τη ζωή μας στην Αθήνα πιο εύκολη. Χρησιμοποιώντας απλά το κινητό μας, εξασφαλίζουμε θέση στάθμευσης για το όχημά μας στην πόλη, χωρίς να ταλαιπωρούμαστε, αλλά και χωρίς να ταλαιπωρούμε τους συμπολίτες μας.

Κατεβάζουμε λοιπόν την εφαρμογή myAthensPass στο κινητό μας, συμπληρώνουμε τα απαραίτητα στοιχεία και επιλέγοντας το ποσό που θέλουμε, παρκάρουμε σε μια από τις ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Γιατί να χρησιμοποιoύμε την ξυστή κάρτα στάθμευσης, ενώ μπορούμε να αγοράσουμε ηλεκτρονικά, πιο γρήγορα και πιο εύκολα, χρόνο στάθμευσης για το αυτοκίνητό μας; Eπιπλέον το σύστημα μας στέλνει υπενθύμιση, ώστε αν χρειαστεί, να ανανεώσουμε το χρόνο ηλεκτρονικά. Είναι αυτές οι λεπτομέρειες, σαν το myAthensPass, που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας και απλουστεύουν τη ζωή όλων μας.”

Για τους επισκέπτες, η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες και τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται σε 50 λεπτά για στάθμευση μισής ώρας και αυξάνονται κατά 50 λεπτά ανά μισή ώρα, μέχρι τη δεύτερη ώρα όπου φτάνει τα 2 ευρώ.

Για στάθμευση δυόμισι ωρών ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 4 ευρώ και τριών ωρών 6 ευρώ.

Τα οχήματα με αναπηρικό σήμα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις επισκεπτών, χωρίς την καταβολή τέλους, όλες τις ημέρες και ώρες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο Αθηναίων για να τους χορηγηθεί το ειδικό σήμα κατοίκου που θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ του οχήματός τους. Δικαιολογητικά γίνονται δεκτά στη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας-Τμήμα Ελέγχου Στάθμευσης, Αγίου Κωνσταντίνου 14, 1ος όροφος με ωράριο κατάθεσης δικαιολογητικών Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-15:00.

Σημειώνουμε ότι η προσβασιμότητα στην Αθήνα εξελίσσεται ανθρωπιστικά. Ο δρόμος είναι μακρύς και τα εμπόδια πολλά, όμως η διευκόλυνση της μετακίνησης των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα είναι πλέον προτεραιότητα γι’ αυτό ο Δήμος Αθηναίων εγκατέστησε 830 «έξυπνους» αισθητήρες σε διαβάσεις και ράμπες ΑμΕΑ από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι- με στόχο να εντοπίσουν οχήματα που σταθμεύουν παράνομα πάνω σε αυτές.

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων:

-Διαγράμμισε με ειδική σήμανση, 400 θέσεις ραμπών ΑΜΕΑ, σε ράμπες που βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία που υποδείχθηκαν από την δημοτική αστυνομία.

-Δημιούργησε 4 προσβάσιμες διαδρομές για άτομα με οπτική αναπηρία και 4 διαδρομές για άτομα με κινητική αναπηρία μέσα στην πόλη. Οι διαδρομές είναι διαθέσιμες σε ελληνικά και αγγλικά σε μία -πλήρως προσβάσιμη- ιστοσελίδα https://accessibleroutes.thisisathens.org

-Χωροθέτησε νέες θέσεις ΑΜΕΑ

-Στα δύο δημοτικά πάρκινγκ (Κλαυθμώνος και Βαρβάκειο) έφτιαξε συνολικά 16 θέσεις ΑΜΕΑ (όσες προβλέπονται από το νόμο)

Στάθμευση για Μηχανές
Parking ΑΜΕΑ