/

Πολιτισμός

Η Αθήνα είναι Πολιτισμός.

Με το τριετές σχέδιο Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens, ο Δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει, αναδεικνύει και ενοποιεί τον πολιτιστικό ιστό της πόλης αξιοποιώντας τους δύο φορείς πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων – τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) και την Τεχνόπολη, το Γραφείο Πολιτισμού του Δημάρχου Αθηναίων, και το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. Εκεί βρίσκεται δυναμικό από ανθρώπους με πολυετή εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία. Παράλληλα το 3ετές αυτό πρόγραμμα, στηρίζει τον κόσμο του πολιτισμού και τους εργαζόμενούς του πού τόσο υπέφεραν στα χρόνια της πανδημίας.

Μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια και το Athens Film Office Δήμου Αθηναίων, Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., ο Αθήνα 9. 84, το Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων και το Innovathens Δήμου Αθηναίων.

Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) υπηρετεί αυτό που λέει το όνομά του: αναδεικνύει την αδιάρρηκτη συνάφεια πολιτισμού και αθλητισμού στην Αθήνα. Φέρνει με τις δράσεις του τις τέχνες, τα γράμματα και τον αθλητισμό, κοντά στους πολίτες της Αθήνας, συμβάλλοντας έτσι στη ψυχαγωγία και τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, συλλογικής συνείδησης και στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.

Ο ΟΠΑΝΔΑ, δεν είναι απλώς μια δομή του Δήμου Αθηναίων. Είναι ένας ενεργός πυρήνας πολιτισμού, αθλητισμού και δημιουργικής μάθησης, που αφουγκράζεται τον παλμό και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής στην πόλη. Δίνει ζωή σε κάθε γειτονιά της πόλης, γεμίζει με ανάσες πολιτισμού και αθλητισμού την καθημερινότητα όλων, κατοίκων και επισκεπτών, μικρών και μεγάλων, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, κοινωνικής ομάδας και ηλικίας. Με παραστάσεις μουσικής και θεάτρου, με εικαστικά και εκθέσεις, με φεστιβάλ και με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους άθλησης, ο ΟΠΑΝΔΑ επιδιώκει καθημερινά να δώσει το «άλας» της ζωής, το ευ ζην, στους πολίτες της Αθήνας.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο, που έχει μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό χώρο πολιτισμού στην καρδιά της πόλης, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο.

Το όραμα της Τεχνόπολης είναι να ενισχύει την ανάπτυξη των διαφορετικών κοινοτήτων και να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης.

Συναυλίες, εκθέσεις, performances, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σεμινάρια αφιερωμένα στις νέες τεχνολογίες, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας από το INNOVATHENS powered by Samsung και εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα είναι μερικές μόνο από τις 900 εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Τεχνόπολη.

Γραφείο Πολιτισμού Δημάρχου Αθηναίων

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας στρατηγικής για τις δράσεις πολιτισμού και τη διαχείριση και τον εμπλουτισμό του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων συνέστησε το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, με επικεφαλής την ιστορικό τέχνης, μουσειολόγο και επιμελήτρια εκθέσεων κ. Κατερίνα Κοσκινά. Το γραφείο Πολιτισμού αναλαμβάνει πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που προβάλλουν το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της Αθήνας. Παράλληλα, προωθεί την συνεργασία με διεθνείς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και δίκτυα πόλεων του Εξωτερικού, διοργανώνοντας προγράμματα και δράσεις, με γνώμονα την αξιοποίηση του πολιτισμικού παρελθόντος και την προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής της Αθήνας.

Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων (ACN)

Το Athens Culture Net (ACN) είναι το δίκτυο πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, ένας συνδετικός κρίκος που ένωσε πολιτιστικούς φορείς, μεγάλους και μικρούς, δημόσιους και ιδιωτικούς δημιουργώντας ένα ενεργό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη, τους επισκέπτες, τους καλλιτέχνες και τα ιδρύματα. Το δίκτυο αναπτύχθηκε με την ιδέα ότι η συνεργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία οποιασδήποτε πολιτιστικής κοινότητας και στόχος του είναι να προσφέρει υποστήριξη, λύσεις και δικτύωση, με σκοπό την αύξηση της πρόσβασης σε ποιοτικό πολιτιστικό προγραμματισμό σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Παράλληλα, αντικείμενο του δικτύου είναι η προβολή του σύγχρονου πολιτισμού της ελληνικής πρωτεύουσας, μαζί με τη μοναδική κληρονομιά της αρχαιότητας, ώστε να γίνει η πόλη των Αθηνών ελκυστικός και φιλόξενος προορισμός για τους ξένους επισκέπτες.

Ο Δήμος Αθηναίων τώρα φέρνει, για πρώτη φορά, τον πολιτισμό στο κινητό σας και τον υπολογιστή σας με ένα μόνο κλικ!
Μέσα από το επίσημο portal Culture is Athens και το αντίστοιχο app, διαθέσιμο δωρεάν σε IOS και Android, μπορούμε να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει κάθε στιγμή στην πόλη μας, δίπλα μας, στη γειτονιά μας: για τις πολιτιστικές δράσεις που διοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων και οι φορείς του, εκθέσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές performances, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, τα κτίρια και τους χώρους του Δήμου Αθηναίων, μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, ιστορικά κτίρια, χώρους πολιτισμού, τις μόνιμες συλλογές αλλά και για τις δημόσιες τοιχογραφίες, τις παρεμβάσεις και τα γλυπτά που μπορούμε να ανακαλύψουμε κατά την περιήγησή μας στην Αθήνα.
Κατεβάστε δωρεάν το app του Culture is Athens στα Play Store & App Store.
Ενημερωθείτε για τα τελευταία πολιτιστικά νέα του Δήμου Αθηναίων στα social media:
Facebook: @CultureIsAthens
Instagram: @cultureisathens
YouTube channel: Culture is Athens