/

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, το μοναδικό στην Ευρώπη που διατηρεί τον μηχανολογικό του μηχανισμό in situ, ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο που έχει μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό χώρο πολιτισμού στην καρδιά της πόλης, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο.

Συναυλίες, εκθέσεις, performances, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σεμινάρια και workshops αλλά και εκδηλώσεις κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα είναι μερικές μόνο από τις 900 εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Τεχνόπολη.

    • Από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, στη σκηνή της Τεχνόπολης ανεβαίνουν αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ονόματα-έκπληξη και ανερχόμενα σχήματα απ’ όλα τα μουσικά είδη, από ροκ και ποπ μέχρι τζαζ, χιπ χοπ και ρεμπέτικο. Συναυλίες, αναπάντεχες μουσικές συναντήσεις, unplugged sessions, νοσταλγικές βραδιές, αφιερώματα, αγαπημένα φεστιβάλ με ήχους από όλο το μουσικό φάσμα, κάνουν την Τεχνόπολη τον απόλυτο καλοκαιρινό μουσικό προορισμό για όλους.

Athens Technopolis Jazz Festival

  • Το Athens Technopolis Jazz Festival είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και μακροβιότερους μουσικούς θεσμούς της Αθήνας με ελεύθερη είσοδο. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2001 στην Τεχνόπολη για να φιλοξενήσει ποικίλες τάσεις της jazz, μπάντες και σχήματα με διεθνή καριέρα και αναγνώριση από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ πλέον φιλοξενεί περισσότερους από 6.000 επισκέπτες ανά ημέρα.

Athens Sciense Festival Technopolis

  • Το Athens Science Festival, το πιο συναρπαστικό φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας της πόλης, ξεκίνησε το 2014 και από τότε καλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τις επιστήμες με τους πιο διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, ομιλίες,  εργαστήρια κ.ά, το φεστιβάλ συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Κάθε χρόνο, ερευνητές, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη και να κάνουν τον θεατή μέρος της, αποδεικνύοντας ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία. Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, το British Council Greece, την Τεχνόπολη, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
  • Στην Τεχνόπολη φιλοξενούνται μερικά από τα πιο αγαπημένα και πολυσύχναστα φεστιβάλ της Αθήνας, όπως το καθιερωμένο σημείο συνάντησης των δημιουργών The Meet Market, η γιορτή του βινυλίου Vinyl Market, το φεστιβάλ για τους λάτρεις του καφέ Athens Coffee Festival, το Athens Bar Show που συστήνει σε κάθε διοργάνωση την αφρόκρεμα της bartending σκηνής, το μεγαλύτερο veganevent της πόλης VeganLife Festival Athens, το The Christmas Factory το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό της Αθήνας κ.ά.

Εκθέσεις                                    

–    GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη

Η Τεχνόπολη ξεκίνησε την παράδοση των περιοδικών εκθέσεων το 2017, όταν και παρουσίασε τη μεγάλη ιστορική, πολιτιστική και   αναβιωτική έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», σε επιμέλεια των Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλου, με παράλληλο πρόγραμμα δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τα GR80S, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερους από 80.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας. Στόχος της έκθεσης ήταν η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της επίμαχης δεκαετίας του ‘80 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Η μεγάλη καινοτομία των GR80s, όμως, βρίσκεται στο συμμετοχικό της χαρακτήρα. Οργανωμένοι και μη συλλέκτες, μετά από ανοιχτό κάλεσμα, συγκέντρωσαν περισσότερα από 2.500 αντικείμενα της εποχής, φωτογραφίες και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, δημιουργώντας, μαζί με ιδρύματα, μουσεία και αρχεία, μια μεγάλη εκθεσιακή κοινότητα στην πόλη.

–    160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία.

Ένα χρόνο αργότερα, καθιερώνοντας πλέον τις εκθέσεις ως θεσμό, η Τεχνόπολη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργάνωσαν την ιστορική έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία». Μηχανήματα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανέδειξαν τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970, αλλά και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. 18.000 μικροί και μεγάλοι την επισκέφτηκαν και γνώρισαν με διαδραστικό τρόπο κλάδους της βιομηχανικής δραστηριότητας, καινοτομίες που σημειώθηκαν, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις, πρωτοπόρους επιχειρηματίες, ανακαλύπτοντας ανεξερεύνητες πτυχές της νεότερης ιστορίας μας και τη συνέχεια μιας σημαντικής πορείας.

–    20 χρόνια Τεχνόπολη

Το επετειακό καλοκαίρι του 2019,  η Τεχνόπολη σχεδίασε για τα 20 χρόνια της ένα υπαίθριο installation-διαδρομή, μέσα από το οποίο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αυλές της Τεχνόπολης και μαζί στα 20 χρόνια ιστορίας ενός από τους σημαντικότερους φορείς της πόλης, στους 3 πυλώνες λειτουργίας του, στις εμβληματικές εκδηλώσεις και στα πολυπληθή φεστιβάλ που έχει διοργανώσει και φιλοξενήσει από το 1999.

– Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» | 18.01 – 11.03.2022

Από τις 18 Ιανουάριου έως και τις 11 Μαρτίου 2022, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη παρουσιάζουν την έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, σε επιμέλεια του Νικόλαου Καλτσά.

Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή της, η Μελίνα Μερκούρη, η Μελίνα – όπως την αποκαλούμε όλοι – με την ανεξάντλητη ζωντάνια και τη σπάνια γοητεία, με τον έντονο δυναμισμό και τη διεθνή ακτινοβολία, η ηθοποιός, η πολιτικός, η γυναίκα που αγαπήθηκε πολύ, αγάπησε με πάθος, που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις ιδέες και τα πιστεύω της, η γυναίκα-σύμβολο, η «τελευταία Ελληνίδα θεά», ζωντανεύει ξανά στην Τεχνόπολη.

– Ειδύλλια οδός / Eidyllia odos | 18.01 – 6.03.2022

Από τις 18 Ιανουάριου έως και τις 6 Μαρτίου 2022, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ειδύλλια Οδός», με έργα 33 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε σύλληψη και επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού.

 

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Gas Museum

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας, εγκαινιάστηκε το 2013 ως ένα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια. Σήμερα, το Μουσείο προσφέρει ξεναγήσεις, ευφάνταστα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, περιοδικές εκθέσεις, ομιλίες, μουσικές βραδιές, late-night events, θεατρικά δρώμενα και άλλες πρωτότυπες δράσεις κατά τα διεθνή πρότυπα, προβάλλοντας ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης.

Το Μουσείο διαθέτει πλούσιο αρχειακό υλικό, όπως αντικείμενα και μηχανήματα από το ίδιο το εργοστάσιο, φωτογραφίες, ταινίες και συνεντεύξεις παλαιών εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, το οποίο εμπλουτίζεται με διαδραστικές εφαρμογές.

Η επίσκεψη στο Μουσείο περιλαμβάνει ένα μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου. Μέσα από αυτή τη βόλτα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να θαυμάσει το μηχανολογικό εξοπλισμό, να ανακαλύψει τον ρόλο των εργαζομένων του εργοστασίου, να γνωρίσει τις συνθήκες εργασίας και να εξοικειωθεί με έννοιες όπως η βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία.

Για κάθε ενδιαφερόμενο Αθηναίο ή επισκέπτη της πόλης που επιθυμεί να ακολουθήσει τη μουσειακή διαδρομή στον χώρο του παλιού εργοστασίου φωταερίου με την καθοδήγηση των ανθρώπων του Μουσείου, πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις τόσο για ενήλικες όσο και για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Εκτός από την κύρια διαδρομή, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το Μουσείο μέσα από μία καινοτόμα αισθητηριακή διαδρομή. Μέσα στους βιομηχανικούς χώρους έχουν τοποθετηθεί επτά «σημεία διάδρασης» με τη μορφή κίτρινων κουτιών, προσκαλώντας τους επισκέπτες από 3 ετών να ανακαλύψουν την ιστορία του χώρου μέσω των αισθήσεων.

Πέρα από τις ξεναγήσεις, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική του διάσταση, προσφέρει μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες (από 3 έως 18 ετών) και για οικογένειες. Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι συμμετέχοντες λειτουργούν ομαδικά και ενεργοποιούν τη φαντασία τους, ανακαλύπτοντας, μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων, την ιστορία και τη σημασία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.Ακόμη, κάθε χρόνο το Μουσείο συμμετέχει με δράσεις στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και στις Διεθνείς Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το Μουσείο σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτότυπες δράσεις όπως «Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου»,«Θεατρικές αφηγήσεις ενός Γκαζιέρη», «Κυριακές στην Τεχνόπολη»,“Easter Camp” και“Summer Camp” στην Τεχνόπολη, “Late’ belate”, “Teddy’snight”, “Sleep-over στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου”, κ.ά.

Επιπλέον, συμβαδίζοντας με τις επιταγές της εποχής, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σχεδιάζει και υλοποιεί ψηφιακό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και εύκολα προσβάσιμο σε όλους, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του.

www.gasmuseum.gr, 2130109325 / 2130109300, [email protected]

INNOVATHENS 

Innovathens

Το INNOVATHENS, από τον Μάιο του 2014 που ξεκίνησε τη λειτουργία του στο χαρακτηριστικό Αεριοφυλάκιο 2 της Τεχνόπολης, αποτελεί κόμβο συνάντησης για ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, μέντορες, ερευνητές. Έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο δυναμικά κέντρα δικτύωσης, αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας στο δημιουργικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα της Αθήνας.

Μέσα από σεμινάρια, workshops, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης και networking events, εκθέσεις και φεστιβάλ, διαγωνισμούς και hackathons, το INNOVATHENS προωθεί την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προσανατολιστεί στην ανάπτυξη των CCIs (Creative & Cultural Industries) στην Ελλάδα και διεθνώς.

– Εκπαίδευση

Innovathens Technopolis City of Athens

Καθημερινά στο INNOVATHENS, πραγματοποιούνται σεμινάρια, workshops και κύκλοι σεμιναρίων ανάπτυξης softskills, entrepreneurial skills, τεχνικών, ψηφιακών δεξιοτήτων και προγραμματισμού, αλλά και εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, μικροεπιστήμης, animation και coding για παιδιά και εφήβους, σε συνεργασία με εξειδικευμένους εκπαιδευτές, αναγνωρισμένες εταιρίες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

– Επιχειρηματικός Επιταχυντής

Ο Επιχειρηματικός Επιταχυντής του INNOVATHENS (INNOVATHENS Business Accelerator) είναι ένα 3μηνο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρέχει διάγνωση αναγκών, σεμινάρια, εξατομικευμένο mentoring και coaching σε startups και επιχειρήσεις, ώστε να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν και να διεκδικήσουν επάξια μια θέση στο οικοσύστημα καινοτομίας της πόλης, την ελληνική και –κυρίως– τη διεθνή αγορά.

– EUprojects

Έχοντας ως στόχους την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη των creative industries σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, η Τεχνόπολη και το INNOVATHENS συμμετέχουν σε διεθνή δίκτυα, συνεργάζονται με αναγνωρισμένους φορείς, πανεπιστήμια και εταιρίες ανταλλάσσοντας ιδέες, τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.

www.innovathens.gr , 2130109300, [email protected]

Δημιουργική Μάθηση στην Τεχνόπολη

Από το 2013, η Τεχνόπολη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, καλλιτέχνες, ηθοποιούς και παιδαγωγούς διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι, μετά την ολοκλήρωση της σχολικής περιόδου,το διάρκειας 3 μηνών Summer Camp στην Τεχνόπολη. Καθημερινά, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών απολαμβάνουν ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμούς, εικαστικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, κατασκευές, εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής αλλά και δραστηριότητες αφιερωμένες στην τεχνολογία και την επιστήμη, τη διατροφή και τη φυσική άσκηση, το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική και την πολυπολιτισμικότητα.

P100 TECHNOPOLIS

Education Technopolis

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ). 

Στόχος του προγράμματος είναι να στρέψει το ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας στην έννοια της πολιτειότητας και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργού πολίτη (activecitizen) στα παιδιά, δίνοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους, να μάθουν να την αγαπούν και να προστατεύουν τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της. Για να το επιτύχει, προσφέρει σε παιδιά και εκπαιδευτικούς ένα σύνθετο σύστημα ερεθισμάτων και επιμορφώσεων, το οποίο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση εστιάζει στην υπαίθρια γλυπτική της Αθήνας και, στη Δευτεροβάθμια, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της και στο graffiti.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων, είναι διαθέσιμο για όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και λαμβάνει κάθε χρόνο την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, από τη σχολική χρονιά 2017-2018.

Περισσότερες πληροφορίες: kids4thecity.gr , 213 0109300, [email protected]

πληροφορίες

Πειραιώς 100, 11854 - Γκάζι, Αθήνα

2130109300 [email protected] https://athens-technopolis.gr/