/

Η τέχνη στο δημόσιο χώρο

Ο δημόσιος χώρος, o ενεργός και εξελισσόμενος χώρος των πολιτών, εμπεριέχει πολλαπλές έννοιες και σύνθετες λειτουργίες. H τέχνη δεν παρενέβη σε αυτόν μόνον ως εξωραϊστικό στοιχείο ή με μόνο στόχο να θυμίσει πρόσωπα και γεγονότα που συνδέουν τους πολίτες. Ανέκαθεν εξέφραζε σε αυτόν ανησυχίες και  ανάγκες των πολιτών, γι’ αυτό και ο ρόλος της στο δημόσιο χώρο είναι καταλυτικός. Μέσο έκφρασης, δήλωσης και επικοινωνίας, αντανακλά σε αυτόν τον παλμό, την αισθητική και τους προβληματισμούς κάθε εποχής. Ο δημόσιος χώρος, ως εκ τούτου, συμβάλλει στη διαμόρφωση συλλογικής μνήμης και ταυτότητας, διαχέει αισθητικά, ψυχικά και νοητικά ερεθίσματα.  Η Τέχνη στον δημόσιο χώρο παράγει διάλογο και ένα πεδίο διάδρασης ανάμεσα στον χώρο και τον χρόνο, το ατομικό και το συλλογικό, τον καλλιτέχνη και το κοινό.

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του τριετούς σχεδίου του για τον Πολιτισμό, συνεχίζει να στηρίζει την τέχνη στο δημόσιο χώρο. Καταρχήν, μεριμνά για την ανάδειξη της ήδη υπάρχουσας με τη συντήρηση και επανατοποθέτηση γλυπτών που, λόγω των εργασιών για την 4η Γραμμή της Αττικό Μετρό ΑΕ, πρέπει να μετακινηθούν. Παράλληλα, υποστηρίζοντας τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, ο Δήμος Αθηναίων για δεύτερη χρονιά αξιοποιεί την οπτική διάσταση του δημόσιου χώρου, με το πρόγραμμα των δημόσιων τοιχογραφιών. Οι κατακόρυφες ή οριζόντιες όψεις των κτιρίων γίνονται “καμβάδες” για νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι πέρα από μια αισθητική παρέμβαση, ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με τον κόσμο, προκαλώντας τον να σκεφτεί, να θυμηθεί ακόμη και να ευαισθητοποιηθεί για ζητήματα παγκόσμια ή τοπικά. 

Με διάθεση ανάτασης, επιθυμούμε την αντικατάσταση στις γειτονιές της Αθήνας του απρόσωπου και του γκρίζου, με χρώμα και δημιουργική έκφραση. Το 2021 ήταν μια πολύ δημιουργική χρονιά για τους street artists στην Αθήνα. Το 2022 προγραμματίζονται και άλλες δράσεις στο δημόσιο χώρο από διαφορετικά είδη τεχνών, περιοδικού χαρακτήρα, που ευνοούν τη διάδραση ανάμεσα στο αστικό τοπίο και τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση, αλλά και διεθνείς συνεργασίες και πολιτισμικές ανταλλαγές, οι οποίες θα ενισχύσουν επιπλέον την ταυτότητα της πόλης μας ως παράγοντα σύγχρονου πολιτισμού και τουριστικού προορισμού .