Ομάδες σε πολιτιστικές εκδηλώσεις athens culture net

Το Athens Culture Net (ACN) είναι το δίκτυο πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, ένας συνδετικός κρίκος που ένωσε πολιτιστικούς φορείς, μεγάλους και μικρούς, δημόσιους και ιδιωτικούς δημιουργώντας ένα ενεργό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη, τους επισκέπτες, τους καλλιτέχνες και τα ιδρύματα. Ο στόχος του ACN είναι να προωθήσει την ανταλλαγή ιδεών, τη συνεργασία, τις βέλτιστες πρακτικές και τους κοινούς πόρους και να αναδείξει την Αθήνα ως προορισμό για πολιτιστικές επιχειρήσεις, κοινωνική ένταξη και δημιουργική έμπνευση.

Το δίκτυο κατά τη λειτουργία του, από το 2016, πραγματοποίησε δεκάδες εκδηλώσεις, δράσεις, συνέργειες και συνεργασίες προσφέροντας υποστήριξη, λύσεις και δικτύωση.

Το AthensCultureNet σε αριθμούς:

6 Έτη λειτουργίας – 68 Μέλη – 56 Συνεργαζόμενοι φορείς και ομάδες της πόλης – 19 Ολομέλειες – 22 Ομάδες Εργασίας – 5 Ημερίδες – 4 Νύχτες Πολιτισμού– Περισσότερες από 300 δράσεις στην πόλη ως οργανωτής, συνδιοργανωτής, ή υποστηρικτής

Διοργάνωση – Συνδιοργάνωση – Στήριξη 3 διεθνών διοργανώσεων (AthensBiennale 5 to 6: Ομόνοια, documenta14, Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου- UNESCO): πάνω από 700 δωρεάν εκδηλώσεις, συνεργασία με 250+ πολιτιστικούς φορείς, 530.000+ επισκέψεις. 

Στο πλαίσιο στήριξης και διάχυσης του πολιτισμού, το Athens Culture Net και τα μέλη του συνεργάζονται για την παραγωγή περισσότερων κοινών πολιτιστικών δράσεων, με ελεύθερη συμμετοχή, σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, για τους κατοίκους της Αθήνας αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.

Νύχτα Πολιτισμού

Πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί, Μέλη και Συνεργαζόμενοι Φορείς του Athens Culture Net, ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τους,  τους «νυχτερινούς» επισκέπτες με εικαστικά, μουσική, αναγνώσεις, κυνήγι θησαυρού, θέατρο, λογοτεχνικά παιχνίδια στον δημόσιο χώρο, απρόσμενες performances,  και άλλα.  Στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού, η ArtAthina και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης οργάνωσε  το GalleryNight με τη συμμετοχή γκαλερί και αιθουσών τέχνης στην Μητροπολιτική Αθήνα.

Διαδρομές

 • Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου είναι περιπατητικές δράσεις με συγγραφείς στο ρόλο ξεναγών/οδηγών, με αφετηρία δικά τους λογοτεχνικά έργα, ιστορικά, κοινωνιολογικά, αρχιτεκτονικά ή και άλλα επιστημονικά βιβλία που διαδραματίζονται στην Αθήνα ή σχετίζονται με διαφορετικούς τρόπους με την πόλη της Αθήνας αναδεικνύοντας τον πολιτισμό, την ιστορία αλλά και το παρόν της. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου με αφορμή την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», το AthensCultureNet ετοίμασε για τους κατοίκους της πόλης μια σειρά από νέες, συναρπαστικές διαδρομές. Σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και χώρους της Αθήνας, με την χορηγία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) Οι Αθηναϊκές Διαδρομές προγραμματίζεται να συνεχισθούν και την περίοδο Φθινόπωρο 2021- Καλοκαίρι 2022.

 • Αρχιτεκτονικές Διαδρομές στην πόλη της Αθήνας

Τρία βίντεο με προτεινόμενες διαδρομές στην Αθήνα, με οδηγό την αρχιτεκτονική της, στις θεματικές: της Κατοικίας, του Πολιτισμού και των Θεσμών.

 • Πολιτιστικές Διαδρομές για τον ξένο επισκέπτη

Έντυπο 5 Πολιτιστικών Διαδρομών για τον ξένο επισκέπτη, που συνδυάζουν μοναδικά γνωστά τοπόσημα της πόλης με «άγνωστες» γειτονιές της.

Ψηφιακές Δράσεις Πολιτισμού

 • 40 Αθηναϊκές Γκαλερί – 40 Καλλιτέχνες

Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

Ένα εναλλακτικό Gallery Walk από το Athens Culture Net σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και την Art Athina, στα εργαστήρια και το έργο των δημιουργών. Στόχος της συγκεκριμένης συνέργειας ήταν η ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού και των τεχνών που, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού περιορισμού λόγω της πανδημίας, συνέβαλαν καθοριστικά σε παγκόσμιο επίπεδο στο να γίνει η καθημερινότητά πιο ευχάριστη.

Ο Δήμος Αθηναίων μερίμνησε για την καταγραφή και προβολή του πολιτιστικού δυναμικού της Αθήνας, την ενημέρωση των πολιτών για τα καλλιτεχνικά δρώμενα και τη διατήρηση της επικοινωνίας με τους καλλιτέχνες και τους παράγοντες της τέχνης, που με το κλείσιμο των χώρων πολιτισμού και τις ματαιώσεις δράσεων, εκθέσεων και εκδηλώσεων δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται σκληρά.

Δημιουργία 40 διαφορετικών βίντεο διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του AthensCultureNet του Δήμου Αθηναίων (www.athensculturenet.com) και του καναλιού του στο YouTube, συνθέτοντας ένα ψηφιακό πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής, που περιλαμβάνει τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία και τις εγκαταστάσεις.

 • «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου: Μένουμε Σπίτι Παρέα με τους Συγγραφείς».

Ως συνέχεια της αγαπημένης δράσης «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» και σε μια προσπάθεια στήριξης του χώρου του βιβλίου και των συγγραφέων, ο Δήμος Αθηναίων και το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων σχεδίασαν μια καμπάνια στα socia lmedia με τον τίτλο «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου:

Μένουμε Σπίτι Παρέα με τους Συγγραφείς». Ποιες «διαδρομές» ακολουθούν οι συγγραφείς τις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού; Ποιες σκέψεις τους συντροφεύουν, ποια βιβλία και ποια νοερά ταξίδια πραγματοποιούν; Οι δημιουργοί έστειλαν ένα σύντομο βίντεο μέσω του κινητού τους, στο οποίο ο καθένας έδωσε το δικό του μήνυμα, μιλώντας για το βιβλίο του, διαβάζοντας αποσπάσματα ή προτείνοντας αγαπημένα του βιβλία.

Συμμετείχαν οι (αλφαβητικά): Κώστας Ακρίβος, Πάνος Αμυράς, Θοδωρής Γκόνης, Στέφανος Δάνδολος, Αγγελική Δαρλάση, Τασούλα Επτακοίλη, Λευτέρης Καντζίνος, Εύα Μαθιουδάκη, Παυλίνα Μάρβιν, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Μοδινός, Μαρία Παπαγιάννη, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Αλέξης Σταμάτης, Άρης Σφακιανάκης, Δημήτρης Σωτάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Αλεξάνδρα Τράντα (για τον Μένη Κουμανταρέα), Φωτεινή Τσαλίκογλου, Στέφανος Τσιτσόπουλος, Χρήστος Χρυσόπουλος.

 • Athens Escape Route – Ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Athens Culture Net εξερευνούν την πόλη μέσα από ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρού

Ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net σε συνεργασία με την So7 και την Escaped Live Adventure Rooms παρουσίασαν το Athens Escape Route, το πρώτο διαδικτυακό παιχνίδι επίλυσης γρίφων και εικονικής περιήγησης στην Αθήνα και τον πολιτισμό της.

Σ’ ένα ψηφιακό περιβάλλον οι παίκτες έμαθαν πολλά για την Αθήνα, τον Δήμο της και 68 πολιτιστικούς φορείς – μέλη του Athens Culture Net. Κάθε ημέρα παρουσιάζονταν προς επίλυση 4 – 5 γρίφοι, ερωτήσεις, παιχνίδια γνώσεων και παρατηρητικότητας, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα κ.ά.. Για να τα λύσουν οι παίκτες, έπρεπε να αναζητήσουν πληροφορίες και υλικό από τις ιστοσελίδες του Δήμου Αθηναίων, των μελών του Athens Culture Net και τις εικόνες της πόλης, όπως αυτές παρουσιάζονται στους διαδικτυακούς χάρτες και την απεικόνιση δρόμων. Με διασκεδαστικό τρόπο και το σασπένς ενός escape room οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν διαδικτυακά πολιτιστικούς οργανισμούς και γειτονιές και ενημερώθηκαν για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, το σύγχρονο και παλιό πρόσωπο της Αθήνας.

Πολιτισμός στις Γειτονιές

Πρωτοβουλία του Athens Culture Net που φέρνει δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης με ελεύθερη συμμετοχή στις γειτονιές της Αθήνας, με στόχευση την κοινωνική ενσωμάτωση, την δημιουργικότητα και το νέο κοινό για τους Πολιτιστικούς φορείς. Mέλη και συνεργαζόμενοι φορείς του AthensCultureNet παρουσιάζουν τις δράσεις τους, όχι μόνο σε εσωτερικούς αλλά και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και πλατείες, ενώ για την πραγματοποίηση του προγράμματος το δίκτυο συνεργάζεται με τοπικούς φορείς, σχολεία, συλλόγους, καλώντας τους κατοίκους της γειτονιάς, νέους, μεγαλύτερους, επαγγελματίες ή και επισκέπτες, να πάρουν μέρος σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα κατεξοχήν διαδραστικό.

Άξονες Προγράμματος:

 • Δράσεις με διαφορετικές θεματικές
 • Ενεργοποίηση τοπικών πολιτιστικών ομάδων
 • Σύμπραξη με μέλη και συνεργαζόμενους φορείς
 • Ανάδειξη της τοπικής ιστορίας

1η περίοδος προγράμματος: Ενδεικτικές Συνεργασίες: Victoria Square Project, Mind the Fact Festival, Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Βιβλιοθήκη της Βουλής, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών, Eunic Athens: συνεργασία με το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων και Πρεσβειών στην Αθήνα, Γαλλικό Ινστιτούτο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

2η περίοδος προγράμματος: Παγκράτι – Άγιος Αρτέμιος: πρόγραμμα με 22 δωρεάν δράσεις με τη συμμετοχή Μελών και Συνεργαζόμενων Φορέων του Δικτύου. Συνεργασία με φορείς της περιοχής, όπως τα σχολεία και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, πολιτιστικοί σύλλογοι, το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα, Λέσχες Φιλίας και τα πολιτιστικά ιδρύματα της περιοχής. Το πρόγραμμα διακόπηκε λόγω των ειδικών μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία, αφού υλοποιήθηκαν 9 δράσεις.

Χριστουγεννιάτικες Δράσεις

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του του Athens Culture Net και του Αθήνα 984, προσκάλεσε 10 γνωστούς ηθοποιούς σε 10 αναγνώσεις, μέσα από 10 βιβλιοπωλεία για 10 μεταδόσεις!

Το Athens Culture Netτου Δήμου Αθηναίων και ο Αθήνα 984, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ξεκίνησαν ταξίδια του νου. Δέκα αγαπημένα πρόσωπα του θεάτρου, διάβασαν 10 σπουδαία κείμενα και επιλεγμένες θεματικές ενότητες για τα Χριστούγεννα σε 10 βιβλιοπωλεία που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και, με ιδιαίτερη χαρά, αποδέχτηκαν την πρότασή.

Χωρίς εισιτήριο λοιπόν και με χάρτη αυτές τις αναγνώσεις, κατευθυνθήκαμε νοερά σε τόπους που «γεννήθηκε η ευσπλαχνία», σε μέρη και σε ανθρώπους που θα θέλαμε να γνωρίσουμε, σε ιστορίες που -ίσως- και να θέλαμε να ζήσουμε. Και έτσι -με αυτή την πρόφαση!- το αποφασίσαμε και στην ιδέα μας αυτή ακολούθησαν η Φιλαρέτη Κομνηνού, η Θάλεια Ματίκα, ο Δήμος Αβδελιώδης, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, η Θέμις Μπαζάκα, η Μυρτώ Αλικάκη, ο Μάκης Παπαδημητρίου, η Κατερίνα Λέχου, ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Μανώλης Μαυροματάκης.

Έρευνες Πεδίου για τον Πολιτισμό

 • Οκτώβριος 2017, σε συνεργασία με την Public Issue. Η πρώτη, μετά από χρόνια, έρευνα πεδίου που διερεύνησε το παρόν και το μέλλον του πολιτισμού στην Αθήνα, κατέγραψε πρακτικές, κατανάλωση πολιτιστικών δράσεων, επισκεψιμότητα Μελών του Athens Culture Net, προφίλ κοινού, αλλά και την αντιμετώπιση από τους πολίτες της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Αθηνών.
 • Ο πολιτισμός…χειμώνα…καλοκαίρι. Έρευνα σε συνεργασία με το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών με αντικείμενο την άποψη των ξένων επισκεπτών της Αθήνας σχετικά με το πολιτιστικό τοπίο της πόλης. (περίοδος διεξαγωγής της έρευνας: 23/7 – 10/8 2019 & 13 – 26/11 2019)

Ημερίδες

Το Athens Culture Net διοργανώνει σε ετήσια βάση θεματικές Ημερίδες που στοχεύουν στον εμπλουτισμό των γνώσεων γύρω από θέματα που αφορούν στον τομέα του πολιτισμού, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, με την ανταλλαγή καλών πρακτικών, εγχώριων και διεθνών,  με δημιουργικές συζητήσεις και παρουσιάσεις αλλά και με βιωματικά εργαστήρια.

Μέλη του Athens Culture Net:

ArtAthina, Atopos Contemporary Visual Culture, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Βρετανικό Συμβούλιο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Γαλλική Σχολή Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών, Δίκτυο Συγγρού, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνική Γλυπτοθήκη/Εθνική Πινακοθήκη, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ΕλληνοΑμερικάνικη Ένωση, Ζάππειον Εκθεσιακό Μέγαρο, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Ινστιτούτο Γκαίτε, Ινστιτούτο Θερβάντες, Ινστιτούτο Πούσκιν, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών, KinoAthens,  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης [ΜΙΕΤ],Ίδρυμα Swartz,  Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Μουσείο Ηρακλειδών, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη, Πειραιώς, Ισλαμικής Τέχνης, Γκίκα, Παιχνιδιών), Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», Μπιενάλε της Αθήνας, ΝΕΟΝ, Νομισματικό Μουσείο, ΟΠΑΝΔΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πολεμικό Μουσείο, Polyeco Contemporary Art Initiative [PCAI], Τσέχικο Κέντρο,Takis Foundation,  Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Ωδείο Αθηνών, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Συνεργαζόμενοι Φορείς του Athens Culture Net:

Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, Αφοί Αντωνόπουλοι, Διαβάζω για τους Άλλους, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ΕΑΡ 17 / Κώστας Τσιούκας, Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων (Art-EAC), ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, Θεατρική Εταιρεία Όψεις, Θεατρικός Οργανσμός ΠΡΟΣΩΠΟ, Κινητήρας, Με τα λόγια [γίνεται], Μικρό Πολυτεχνείο, Μικρογεωγραφίες, Μορφές Έκφρασης, ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, Όχι Παίζουμε (Urban Dig Project),  Π.Ε.Ε.Μ.Π.Ι.Π. (Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου), ΠΥΡΝΑ, Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, Ύλη[matter]HYLΕ, ΦΡΜΚ, 3 137, Action Aid/Επίκεντρο, AnoMia, Art Vouveau, ARTENS, ARTWORKS, Balkans Beyond Borders, BijouxdeKant, CHALLEDU, CreoDanceCompany, ElSistemaGreece, FreeThinkingZone, Literature.gr, LocusAthens/Tavros, MindtheFact/PolyplanityProductions, missdialectic,MonamasTheatreCompany, MumSocialClub, Orila, PlatformsProject, RadioAtenesInstitute, SnehtaResidency, so7, Soma, Spectrum, StateofConcept, T.A.F. / TheArtFoundation, TheGreekStory, TidalFlowArt, Vasistas, VentusEnsemble, VictoriaSquareProject, WeNeedBooks, WorldHumanForum

Τηλέφωνο: 213 0109300 (εσωτ. 110)

Πειραιώς 100, 11854 Αθήνα (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Γκάζι)

213 0109300 [email protected] https://athensculturenet.com/el