Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου»  του Δήμου Αθηναίων μας καλεί όλους μας – κατοίκους, φορείς, ομάδες, συλλογικότητες – να «υιοθετήσουμε την πόλη μας» έναν δρόμο, ένα δέντρο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, ένα γήπεδο,  μια γειτονιά για να γίνουν πιο  φωτεινά, πιο πράσινα, πιο φιλικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Η Αθήνα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Ο Δήμος Αθηναίων έχει στόχο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να βρει γρήγορες και πρακτικές λύσεις που θα επουλώσουν τα τραύματα μιας πρωτεύουσας που υπέφερε από την κρίση. Το πρόγραμμα βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και η ποιοτική αναβάθμιση και η βιώσιμη ανάπτυξη συνιστούν επιλογή όλων των υγιών και παραγωγικών δυνάμεων της πόλης. Στο Δήμο Αθηναίων υπάρχουν 7 κοινότητες, 38 συνοικίες, 129 γειτονιές. Η βοήθεια όλων για την προστασία, την αναβάθμιση και τη συντήρηση των δημόσιων χώρων είναι πολύτιμη.

Το πρόγραμμα αφορά παρεμβάσεις κάθε κλίμακας σε όλη την έκταση του Δήμου Αθηναίων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συνδράμουν στο έργο του Δήμου Αθηναίων με ιδέες, με υλικοτεχνική υποδομή και με χρήματα. Κάθε επιχείρηση και εμπορικό κατάστημα στην Αθήνα μπορεί να ξεκινήσει από το δρόμο και το πεζοδρόμιό της, το δικό της ζωτικό χώρο.

Τα έργα του προγράμματος έχουν στόχο να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα σε τομείς όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, το πράσινο, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αστεγία, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση και οι νέες τεχνολογίες. Οι συμπράξεις μεταξύ του Δήμου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορούν να δημιουργήσουν μια υπεραξία που θα καρπώνονται όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης.

Άξονες Προγράμματος

– Παρεμβάσεις στην πόλη

Οι παρεμβάσεις στην πόλη, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, την δημιουργία νέων υποδομών ή την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, τον καθαρισμό, την ανανέωση και ενίσχυση του πρασίνου, την ενίσχυση του φωτισμού, τη συντήρηση και βιώσιμη διαχείριση δημόσιων χώρων σε όλη την πόλη. Ακολουθούν μερικές από τις παρεμβάσεις που έγιναν στην πόλη:

– Φωτισμός σε γειτονιές: Τρεις γειτονιές της πόλης έγιναν πιο φωτεινές με δωρεά της Astra Zeneca , καθώς τοποθετήθηκαν ηλιακές κολώνες φωτισμού στο πάρκο επί της συμβολής της Αγίου Αντωνίου και της Λεωφόρου Ηρακλείου, στην Πλατεία Δημητρίου Πικιώνη (Σάουμπερτ) και στο πάρκο επί της συμβολής των οδών Αγίας Λαύρας, Ροστάν και Νικολοπούλου.

– Ηλεκτροκίνηση: Το μεγαλύτερο δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων διαθέτει πλέον η Αθήνα, με 25 σημεία δωρεάν επαναφόρτισης, σε 19 περιοχές. Η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, που υλοποιήθηκε με τη συνεισφορά της Protergia, του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της εταιρείας MYTILINEOS.

– Πλατεία Ομονοίας: Το Μάιο 2020, παραδόθηκε στο κοινό η νέα Πλατεία Ομονοίας, ένα εμβληματικό τοπόσημο της πρωτεύουσας, το οποίο πέρα από κόμβο διέλευσης αποτελεί και σημείο συνάντησης, αναφοράς και προορισμού για χιλιάδες κατοίκους της πόλης. Μεγάλοι δωρητές του έργου: το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, η Fontana Fountains, o Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την εταιρεία ΤΟΜΗ. Το Ίδρυμα Ωνάση υποστήριξε την αποκατάσταση του μοναδικού γλυπτού του Γ. Ζογγολόπουλου.

Πλατεία Ομονοίας

Διαβάστε περισσότερα για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην πόλη εδώ: https://adoptathens.gr/aksones-programmatos/paremvaseis-stin-poli/

– Καθαριότητα & Ανακύκλωση

Δημαρχείο Αθήνας

Η καθαριότητα της πόλης αποτελεί βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη. Μέσω δωρεών σε εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, ενισχύεται σημαντικά το απαιτητικό έργο του Δήμου Αθηναίων.

– Καθαρισμός “Δρομέα”: Ο «Δρομέας», το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου έλαμψε και πάλι με την πολύτιμη στήριξη της Kärcher Greece, που ανέλαβε τον καθαρισμό του με μια απαιτητική διαδικασία σε τρεις φάσεις που διήρκεσε συνολικά περίπου 15 ώρες.

Μάθε περισσότερα για την συμβολή φορέων στο έργο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων εδώ: https://adoptathens.gr/aksones-programmatos/kathariotita/
– Πρόγραμμα Anti-Graffiti
Ο σταδιακός καθαρισμός επιφανειών σε όλη την πόλη από μουτζούρες, συνθήματα, γκράφιτι, παράνομες αφίσες, αυτοκόλλητα μπορεί να αλλάξει την όψη της πόλης. Μετά τον καθαρισμό, ακολουθεί βάψιμο με ειδικό υλικό που προστατεύει τις επιφάνειες από αντίστοιχες δράσεις μελλοντικά προκειμένου να διατηρηθεί η πόλη καθαρή.

Πλάκα: Τον Ιούλιο 2021, με την υποστήριξη των Lyktos Group, Raycap και The Hellenic Iniatiative, ολοκληρώθηκε στην περιοχή της Πλάκας μια γιγαντιαία επιχείρηση καθαρισμού της οπτικής ρύπανσης. Καθαρίστηκαν δημόσια κτίρια και χώροι, όπως παιδικές χαρές και μάντρες σχολείων, 162 ρολά 97 καταστημάτων και εξωτερικοί τοίχοι σπιτιών που είχαν βανδαλιστεί, συνολικής έκτασης 8.200 τμ. 

Δείτε και τα άλλα σημεία που έγιναν αντίστοιχες παρεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, εδώ: https://adoptathens.gr/aksones-programmatos/programma-anti-graffiti/

 

Πράσινο & Πάρκα Τσέπης

 

Η αξιοποίηση χώρων μικρής έκτασης για τη δημιουργία υπαίθριων χώρων πρασίνου σε πυκνοδομημένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, σε περιοχές εκτός του ιστορικού κέντρου, αποτελεί βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.

 

Pocket Park Κυψέλης - Δήμος αθηναίων

«Πράσινες ανάσες» στον αστικό ιστό της Αθήνας, με τη συνέργεια του Δήμου Αθηναίων και ιδιωτικών και δημοσίων φορέων δημιουργήθηκαν στα Πατήσια, στον Αγ. Αρτέμιο, στα Πετράλωνα, στον Κολωνό, στον Κεραμεικό, στο Πάρκο Φιξ, στην Άνω Κυψέλη, στα Σεπόλια, ενώ ένα Ιαπωνικός Κήπος κοσμεί το Παγκράτι. Δες τα πάρκα τσέπης εδώ https://adoptathens.gr/aksones-programmatos/prasino-parka-tsepis/

 

– Κοινωνική Αλληλεγγύη

 

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» αποτελεί την πλατφόρμα μέσω της οποίας ενισχύονται ουσιαστικά οι κοινωφελείς δομές και τα κοινωνικά προγράμματα του Δήμου Αθηναίων. Ειδικά κατά την περίοδο εμφάνισης του κορονοϊού στην χώρα, ενισχύθηκαν σημαντικά οι πρωτοβουλίες του Δήμου για την στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών:

 

 

– To Πολυδύναμο Κέντρο Άστεγων είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες δομές της Ευρώπης, με εξειδικευμένο προσωπικό  που μπορεί να φιλοξενήσει ως και 400 αστέγους. Η νέα δομή αποτελείται από Κέντρο Ημέρας, Υπνωτήριο και Ξενώνα και δημιουργήθηκε τον Απρίλιο 2020 με την σημαντική συνδρομή των εταιρειών Βed &Bath, Candia Strom, DEXIM, ΕΛΑΙΣ – Univever, Grant ThorntonΑ.Ε., Όμιλος FOURLIS/IKEA Greece, ISS HELLAS, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, Mastercard–Speedex, Praktiker Ηellas, The Athens Gate Hotel.

Δείτε εδώ πως συνέβαλλαν και άλλοι φορείς στην στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας https://adoptathens.gr/aksones-programmatos/koinoniki-allileggyi/

 

Αθλητικές Εγκαταστάσεις & Παιδικές Χαρές

Η “υιοθεσία” αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών μπορεί να έχει πολύ άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο για την πόλη καθώς μπορούν να αναβαθμιστούν και να παραδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα προς αξιοποίηση από μικρούς και μεγάλους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας. ​

– Νέος Κόσμος: Δυο αθλητικά κέντρα και δυο παιδικές χαρές στο Νέο Κόσμο, αναγεννήθηκαν με αποκλειστική δωρεά και υλοποίηση από το ‘Ιδρυμα Ωνάση.

Ενημερώσου για όλα εδώ https://adoptathens.gr/