/

καθαριότητα/ ανακύκλωσηΒρέξει - Χιονίσει, η Αθήνα θα καθαρίσει

Με κάθε διαθέσιμο μέσο συνεχίζεται νύχτα και μέρα η προσπάθεια για μια Αθήνα πιο καθαρή και όσο το δυνατόν πιο ασφαλή υγειονομικά όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και σε όλες τις γειτονιές της.

Στον Δήμο Αθηναίων περισυλλέγουμε κάθε μέρα 850 τόνους απορριμμάτων, από 11.500 σημεία αποκομιδής ανακυκλώσιμων & οικιακών απορριμμάτων, μέσα από 155 προγράμματα αποκομιδής.

Φροντίζουμε για την αποκομιδή απορριμμάτων που παράγουν περισσότεροι από 660.000 κάτοικοι και σχεδόν 5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Στην μάχη ρίχνεται ανανεωμένος στόλος και νέες δράσεις, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί!

Δήμος Αθηναίων Οχήματα Καθαριότητας

 • Καθημερινά, επιχειρούν 35 πλυστικά μηχανήματα και υδροφόρες σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας.
 • Τον Ιανουάριο του 2020 καθιερώσαμε τις «Κυριακές Καθαριότητας», την πιο μεγάλης κλίμακας συντονισμένη επιχείρηση καθαριότητας που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Αθήνα, με στόχο αυτή τη μέρα που οι ρυθμοί στην πόλη χαλαρώνουν, εμείς να επιχειρούμε σαρωτικά στο σύνολο της. Έτσι, κάθε Κυριακή σε μια μέρα καθαρίζουμε σε βάθος, απολυμαίνουμε και πλένουμε με καυτό νερό δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, κάδους απορριμμάτων και όλους τους κοινόχρηστους χώρους σε μια περιοχή της Αθήνας, με τον τριπλάσιο στόλο της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, 20 πλυστικά πολυμηχανήματα σάρωθρα, υδροφόρες και πλυστικά και περισσότερους από 20 εργαζόμενους της καθαριότητας.
 • Εγκαινιάσαμε τις καθημερινές επιχειρήσεις καθαριότητας και αποκατάστασης. Πρόκειται για ολοκληρωμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιούμε σε πλατείες, πεζόδρομους και κοινόχρηστους χώρους στις 129 γειτονιές της Αθήνας. Στις εν λόγω επεμβάσεις, επιχειρούν εργαζόμενοι της καθαριότητας και με την χρήση του ανανεωμένου σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, πραγματοποιούν εργασίες αναβάθμισης στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Συγκεκριμένα, πλένουμε με καυτό νερό και απολυμαίνουμε με ειδικά καθαριστικά τους δημόσιους χώρους, επισκευάζουμε, φροντίζουμε και βάφουμε  παρτέρια, παγκάκια, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, τοίχους και καφάο. Προσθέτουμε καλαθάκια απορριμμάτων όπου χρειάζεται, αφαιρούμε tags και άναρχα αντιαισθητικά γκράφιτι, και έτσι, αναβαθμίζουμε πλατείες και δημόσιους χώρους, παραδίδοντάς τους καθαρούς και περιποιημένους στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Cleansing City of Athens-Καθαριότητα στις γειτονιέςCleansing City of Athens-Καθαριότητα στις γειτονιέςCleansing City of Athens-Καθαριότητα στις γειτονιές

 • Απελευθερώνουμε πολύτιμους δημόσιους χώρους, απαραίτητους για την ορθή διέλευση των πολιτών. Τα ειδικά συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας καθημερινά συλλέγουν ΙΧ και δίκυκλα από το κέντρο της πόλης και τις γειτονιές, ελευθερώνοντας πεζοδρόμια και θέσεις στάθμευσης σε μια διαρκή προσπάθεια για σεβασμό στην καθημερινότητα των δημοτών.
 • Αντιμετωπίζουμε το διαχρονικό πρόβλημα της αφισορύπανσης, με μεγάλες επιχειρήσεις αφαίρεσης από αφίσες και αυτοκόλλητα σε τοίχους, κολώνες, καφάο και μεγάλες επιφάνειες που ρυπαίνουν και υποβαθμίζουν την αισθητική της πόλης, με την βοήθεια των νέων μας σύγχρονων πλυστικών μηχανημάτων.

Antigraffiti at the City of Athens-Δράση Αντιγκράφιτι

  • Προσθέσαμε 5.500 νέους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων και 3.000 κάδους ανακύκλωσης.

Τον Απρίλιο του 2020 ξεκίνησε η τοποθέτηση 8.500 νέων κάδων στην Αθήνα σύμφωνα με την χωροταξική μελέτη που εκπονήθηκε με γνώμονα τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς, ενώ παράλληλα αποσύρονται προς επισκευή και οι ελαττωματικοί.

Ο συνολικός αριθμός των κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων που θα τοποθετηθούν και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας είναι 6.500 ενώ 3.000 είναι οι κάδοι ανακύκλωσης.

Από την αρχή της επιχείρησης τοποθέτησης νέων κάδων στην πόλη έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής 6.497 νέοι κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και 3.148 κάδοι ανακύκλωσης.

Αναλυτικά:
1ο ΔΔΑ: 1.148 κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και 588 ανακύκλωσης
2ο ΔΔΑ: 898 κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και 452 ανακύκλωσης
3ο ΔΔΑ: 622 κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και 412 ανακύκλωσης
4ο ΔΔΑ: 796 κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και 376 ανακύκλωσης.
5ο ΔΔΑ: 764 κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και 343 ανακύκλωσης.
6ο ΔΔΑ: 1027 κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και 539 ανακύκλωσης.
7ο ΔΔΑ: 1.242 κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και 438 ανακύκλωσης

 • Αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες καθαριότητας με 131 νέα σύγχρονα οχήματα και τεχνικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

City of Athens Trashbins- Κάδοι ΑνακύκλωσηςCity of Athens Trashbins-Κάδοι Ανακύκλωσης

 • Επεκτείναμε το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων σε μεγάλους παραγωγούς, Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Super Market, Νοσοκομεία, Στρατόπεδα, Λαϊκές αγορές με την προμήθεια 3.000 κάδων βιοαποβλήτων.
 • Ξεκινήσαμε το συστηματικό πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων. Οι κάδοι, καθημερινά μετά την αποκομιδή τους, πλένονται με ζεστό νερό και ειδικό χημικό σκεύασμα. Περίπου το μήνα πλένουμε 4.200 κάδους σε όλες τις γειτονιές. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης έχουν πλυθεί και απολυμανθεί 8 φορές.
 • Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, τα συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης ξεκίνησαν καθημερινά, μαζικές απολυμάνσεις σε διπλές βάρδιες σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου μας μαζί με 80 πλυστικά μηχανήματα ξεκίνησαν μαζικές απολυμάνσεις με ειδικό απολυμαντικό υγρό σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα supermarket, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε 750 στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ της Αθήνας.
 • Πραγματοποιούμε καθημερινό πλύσιμο κεντρικών δρόμων (πρωί- μεσημέρι- βράδυ) από τα σάρωθρα της υπηρεσίας και τακτικό πλύσιμο κεντρικών πλατειών και πεζοδρόμων που είναι πόλος έλξης τουριστών (Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πλατεία Μοναστηράκι, Ερμού κ.λπ.)
 • Προμηθευτήκαμε 5.405 καινούργια επιδαπέδια μεταλλικά και πλαστικά απορριμματοδοχεία και μεταλλικά επιστήλια μονά και διπλά αποριμματοδοχεία τα οποία ξεκίνησαν σταδιακά να τοποθετούνται τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές της Αθήνας.
 • Αντιμετωπίζουμε το διαχρονικό πρόβλημα της αφισορύπανσης, με μεγάλες επιχειρήσεις αφαίρεσης από αφίσες και αυτοκόλλητα σε τοίχους, κολώνες, πίλαρ και μεγάλες επιφάνειες που ρυπαίνουν και υποβαθμίζουν την αισθητική της πόλης, με την βοήθεια των νέων μας σύγχρονων πλυστικών μηχανημάτων.

   

  Ενημερωθείτε εδώ για τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης.