Την κατεδάφιση επικίνδυνων κτισμάτων σε 21 περιοχές ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων, σε μία προσπάθεια να καταστήσει ασφαλέστερη την πόλη.
Τα κτίρια προς κατεδάφιση είναι τουλάχιστον 70. Στην πλειονότητά τους έχουν χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα. Στη λίστα προστίθενται συνεχώς νέα κτίσματα για κατεδάφιση, ύστερα από αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου. Στόχος είναι στα σημεία, όπου θα πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις, να διαμορφωθούν χώροι πρασίνου και πάρκα.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Σπάμε έναν κύκλο αδιαφορίας δεκαετιών. Δεν μένουμε απαθείς απέναντι στον κίνδυνο. Κατεδαφίζουμε επικίνδυνα κτίρια για να χτίσουμε μία καθημερινότητα πιο ασφαλή, ένα καλύτερο αύριο για όλους. Παραδίδουμε τον δημόσιο χώρο σε αυτούς στους οποίους ανήκει: στους πολίτες. Το επόμενο διάστημα θα δούμε μια άλλη εικόνα σε πάρα πολλές περιοχές της Αθήνας».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Ανδρέας Γραμματικογιάννης, ανέφερε: «Το αίτημα για τις κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτιρίων εκκρεμεί εδώ και 45 χρόνια. Επιτέλους, παίρνει σάρκα και οστά. Η διαδικασία ακολουθήθηκε σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία. Ο Δήμος παρεμβαίνει όταν ο κίνδυνος παραμένει και οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονται».
Ο προϋπολογισμός για το έργο προέρχεται από πόρους του Δήμου κι ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ. Αφορά συγκεκριμένα:
Οι κατεδαφίσεις εκτελούνται δια χειρός ή με μηχανικά μέσα και πραγματοποιούνται με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες, ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση κραδασμών ή βλαβών σε γειτονικά κτήρια.
Ποια είναι η διαδικασία
Σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι ευθύνη των ιδιοκτητών των ακινήτων: πρώτον, η συνεχής συντήρηση και διατήρησή τους σε κατάσταση που να μην αποτελούν κίνδυνο για τους χρήστες, τους διερχόμενους και τα όμορα ακίνητα ή την ξένη περιουσία, να μην προσβάλλουν το φυσικό, πολιτιστικό και πολεοδομικό περιβάλλον, να μην υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της περιοχής τους, και δεύτερον, η ταχεία και εμπρόθεσμη εφαρμογή των υποδεικνυόμενων από το αρμόδιο όργανο μέτρων άρσης του κινδύνου.
Την αξιολόγηση πραγματοποιεί ειδική επιτροπή του Δήμου, η οποία κρίνει εάν ένα κτίριο είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο ή όχι. Αφού δώσει την έγκρισή της, ο Δήμος οφείλει να παρέμβει. Οι ιδιοκτήτες ειδοποιούνται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Εάν δεν συμβεί αυτό, ο Δήμος αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας τη διαδικασία.
Τα κτίρια που κατεδαφίζονται δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι κατεδαφίσεις κτισμάτων, που έχουν ξεκινήσει ή δρομολογηθεί, αφορούν στις παρακάτω περιοχές: Κολωνός, Κεραμεικός, Πλάκα, Πατήσια, Βοτανικός, Γκάζι, Ριζούπολη, Κουκάκι, Κυψέλη, Μεταξουργείο, Νέος Κόσμος, Θησείο, Λόφος Σκουζέ, Αμπελόκηποι, Σεπόλια, Ρουφ, Γκύζη, Παγκράτι, Εξάρχεια, Πολύγωνο και Σταθμός Λαρίσης.
Δείτε φωτογραφίες στον σύνδεσμο: https://shared.cityofathens.gr/index.php/s/Tm723YoBkz9njsA
Δείτε βίντεο εδώ: https://www.instagram.com/reel/DLhAVWxt2P-/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
Χαίρετε, είμαι ο ψηφιακός βοηθός του CityofAthens.gr και χρησιμοποιώ τεχνητή νοημοσύνη για να σας βοηθήσω και να απαντήσω στις ερωτήσεις σας σχετικά με τις υπηρεσίες και τις πληροφορίες που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων. Σημαντικό: Μην μοιράζεστε προσωπικά δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης ή ευαίσθητες πληροφορίες.