08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 14:37

Τα προγράμματα στέγασης και ένταξης και η συνέχιση του «Ελαιώνα» στη συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα

Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα πραγματοποίησε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Η προσωρινή στέγαση προσφύγων, οι πολιτικές ένταξης και η συνέχιση της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας του Ελαιώνα ήταν τα κύρια θέματα της συνάντησης, στην οποία διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και διάθεση για ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι, βάσει της εμπειρίας της πρωτεύουσας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αποτελεί προτεραιότητα για την Αθήνα η ομαλή κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στη ζωή της πόλης. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι οι πολιτικές ένταξης συμβάλλουν αποφασιστικά στη σωστή λειτουργία της Αθήνας για κατοίκους και επισκέπτες και ταυτόχρονα αποτελούν στοιχείο οικονομικής και κοινωνικής τοπικής ανάπτυξης. Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για αναλογική κατανομή της ευθύνης φιλοξενίας σε όλη τη χώρα με την παροχή κινήτρων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι πόλεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε τον κ. Βίτσα ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, θα εισηγηθεί την παράταση, για έναν ακόμη χρόνο, της παραχώρησης των 37 στρεμμάτων στον Ελαιώνα για τη δομή φιλοξενίας προσφύγων, που από το 2015 αποτελεί, διεθνώς, πρότυπο λειτουργίας και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Κλάπας, ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης και η πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων, μέσω της οποίας υλοποιείται το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης, και διευθύντρια του γραφείου του δημάρχου κυρία Μαρία Λογοθέτη.