Φέτος, το 2024, η Αθήνα γιορτάζει δύο σημαντικά ορόσημα για την ιστορία της Ελλάδας, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τη ναζιστική κατοχή (Οκτώβριος 1944) και 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (Ιούλιος 1974). Τιμώντας τη διπλή αυτή επέτειο, ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις που θα ανακοινωθούν αναλυτικά προσεχώς.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 στις 20:30 στο Πάρκο Ελευθερίας, την παράσταση ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ από την ομάδα RMS MATAROA.

Η παράσταση, που παρουσιάστηκε από την ομάδα RMS MATAROA στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν η μόνη παράσταση της σαιζόν για τα γεγονότα εκείνου του Νοέμβρη. Γεγονότα που αποτελούν ιστορικό ορόσημο, με κεντρική μάλιστα θέση στη συλλογική ιστορική μνήμη κι όμως έχουν χαλκευθεί από έναν σωρό μυθευμάτων και παρανοήσεων. 

Η παράσταση αποτελεί μια απόπειρα γραμμικής αφήγησης –σχεδόν λεπτό προς λεπτό- των τεσσάρων εκείνων ημερών, σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της ιστορικής αλήθειας. Μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων, όπως τις κατέγραψε ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός και περιλαμβάνονται στο ομώνυμο βιβλίο «Όλη Νύχτα Εδώ» και αρχειακό υλικό θα ξετυλίξουμε τον μίτο της αφήγησης στον λαβύρινθο της μνήμης, αντιμετωπίζοντας τον αδιάφορο ελληνικό εαυτό μας. Είναι η προσωπική πολιτική στάση ο μόνος δυνατός τρόπος αντίστασης ακόμη και σήμερα; 

ΤΑΝΚ / Όλη Νύχτα Εδώ
Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης
Δραματουργία: RMS MATAROA
Σκηνογραφία: Μαρίνα Νικητοπούλου
Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ειρήνη Μπαζάνη, Κωνσταντίνος Τριαντακωνσταντής
Φωτογραφίες/Τρέιλερ: Φώτης Σκουρλέτης
Παίζουν: Κατερίνα Παπανδρέου, Κατερίνα Πατσιάνη, Μάνος Βαβαδάκης