21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 19:16

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει για 2η χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Δυναμικό «παρόν» σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης δίνει ο Δήμος Αθηναίων, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να συμβάλουν στην μεγάλη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση παραγωγής αποβλήτων στην καθημερινότητά τους.

Για δεύτερη χρονιά, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), την μεγαλύτερη επικοινωνιακή καμπάνια της Ευρώπης για την πρόληψη παραγωγής και τη μείωση αποβλήτων.

Μέσω της ξεχωριστής αυτής καμπάνιας παρέχεται η δυνατότητα σε Οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, ενώσεις, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης και εκπαιδευτικά ιδρύματα να διοργανώσουν ημερίδες, εκθέσεις, διαγωνισμούς, ενημερώσεις ή δρώμενα, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού.

Η λέξη-κλειδί στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων EWWR 2021 είναι η «συνεργασία» μεταξύ ατόμων ή ομάδων ανθρώπων, προκειμένου να σχεδιαστούν και να οικοδομηθούν κοινότητες, που βασίζονται στην προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας σε όλη την Ευρώπη, με στόχο την μετάβαση προς βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής.

Βιωματική δράση ανακύκλωσης με την νέα γενιά στον Εθνικό Κήπο 

Φέτος, ο Δήμος Αθηναίων ένωσε τις δυνάμεις του με τους Προσκόπους της Αθήνας, δίνοντας ενεργό ρόλο στη νέα γενιά, η οποία αποτελεί τον πυρήνα για μια καλύτερη και υπεύθυνη κοινωνία για το αύριο.  Δεκάδες παιδιά, ηλικίας από 7 έως 11 ετών, βρέθηκαν σήμερα στον Εθνικό Κήπο και παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη συμμετείχαν σε μια βιωματική δράση ανακύκλωσης, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το εργαστήριο «ΠΟΙΩ» του Δήμου Αθηναίων.

Στόχος της σημερινής εκπαιδευτικής δράσης ήταν οι μικροί πρόσκοποι να κατανοήσουν βιωματικά την θεματική της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων «Mείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Aνακύκλωση» και να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του παιχνιδιού.

Στο πλαίσιο της δράσης, το εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων δημιούργησε ειδικές στερεές κατασκευές ανακύκλωσης υλικών, οι οποίες δημιουργήθηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά που ανακτήθηκαν από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη διαλογή των υλικών (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο), εμπλέκοντας τα παιδιά σε ευφάνταστες και δημιουργικές δραστηριότητες ανακύκλωσης.

Οι Πρόσκοποι ανάκτησαν υλικά ανά κατηγορία (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό) τα οποία στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στους ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς ανακύκλωσης που υπήρχαν στο χώρο, και μέσα από ένα έξυπνο παιχνίδι με γρίφους και κυνήγι θησαυρού εντός του Εθνικού κήπου, έμαθαν την αξία της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και της ανακύκλωσης.

Στη συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια κυκλικής οικονομίας  επαναχρησιμοποίησης των υλικών που τα ίδια είχαν συλλέξει και έγινε η ταξινόμηση τους ανά είδος, με τη συνεργασία του εργαστηρίου «ΠΟΙΩ» του Δήμου Αθηναίων.

Στο τέλος της ενέργειας κάθε πρόσκοπος παρέλαβε δώρο μια υφασμάτινη επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα ανακύκλωσης από τον ΕΟΑΝ, καθώς και τις κατασκευές που δημιούργησαν από τα workshop του εργαστηρίου ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων.

Λίγες ημέρες νωρίτερα οι Πρόσκοποι της Αθήνας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες, παρουσιάσεις και συζητήσεις πάνω στην ανακύκλωση, λαμβάνοντας εκτενή ενημέρωση για τους διαθέσιμους τρόπους ανακύκλωσης και την σημαντικότητα της στην κυκλική οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, κ. Αβραμίδης Νικόλαος, ενώ τη συζήτηση διηύθυνε η  Περιφερειακή Έφορος Προσκόπων Αθήνας, κ. Αγγέλικα Μυλώνη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) κ. Γεώργιος Βρεττάκος, ο Σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος κ. Κρεμλής Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης των Προσκόπων της Αθήνας, κ. Ηρακλής Μαρκουΐζος και ο Αντιπρόεδρος ΔΣ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Κωνσταντίνος Τάτσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων το 2019, διοργανώνοντας ένα  «Εργαστήριο Animation» με θέμα την επαναχρησιμοποίηση των ρούχων και την ανακύκλωση τους» σε μαθητές του 9ου Γυμνασίου Αθηνών.

Εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας European Week for Waste Reduction (EWWR) είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Tags EWWR:

#EWWR2021

#circularcommunities

#EWWR_gr