18 ΜΑΡΤΊΟΥ 2018 09:00

Όλη η Τεχνόπολη μια θεατρική σκηνή ή μήπως … περισσότερες;

Την Κυριακή 18 Μαρτίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων φοράει το καλό της κοστούμι και μεταμορφώνεται στο πιο… ιδιαίτερο σκηνικό παιχνιδιού για όλη την οικογένεια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, μία Κυριακή αφιερωμένη στην… 6η τέχνη, με πρωταγωνιστές –ποιους άλλους;- τα παιδιά! Από τις 11.00 έως τις 14.00, μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν δωρεάν δράσεις, θα ενεργοποιήσουν τη φαντασία και θα ξεδιπλώσουν την εκφραστικότητά τους σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, εκπαιδευτικό εργαστήρι για όλες τις αισθήσεις, εργαστήριο κουκλοθέατρου, διαδραστική ξενάγηση με έναν… ασυνήθιστο ξεναγό, δύο θεατρικές παραστάσεις και πολλές-πολλές εκπλήξεις!

Στο Πατάρι των Παλαιών Φούρνων, ζωντανεύουμε το πιο αγαπημένο έργο αγάπης του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και φέρνουμε στο σήμερα τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα μέσα από τα μάτια των μικρών μας φίλων. Στο INNOVATHENS powered by Samsung – Αεριοφυλάκιο 2, χορεύουμε, περπατάμε πάνω σε γραμμές και φτιάχνουμε κύκλους με το σώμα μας σε ένα διαδραστικό παιχνίδι κίνησης και δημιουργίας ενώ, στο Νέο Υδαταέριο, φτιάχνουμε έναν ολόκληρο μικρό θίασο πάνω στα χέρια μας. Τι έχουμε για τη συνέχεια; Φοράμε τα μουστάκια μας, γινόμαστε για λίγο μικρά τρωκτικά και τρυπώνουμε σε κάθε κρυφή γωνιά του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας και του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της νεότερης ιστορίας της πόλης μας. Στους Νέους Φούρνους, μαζί με τους «Πειρατές με τα βρακιά» κάνουμε ένα μακρινό ταξίδι στη θάλασσα της φαντασίας μας μέσα από την πιο ανατρεπτική περιπέτεια! Η αυλαία της Κυριακής μας πέφτει με έναν «Ανύπαρκτο Ιππότη» που -κι όμως- υπάρχει και θα υπάρξει επί σκηνής μαζί με μαγικά πλάσματα, βασιλιάδες, σπαθιά, σημαίες αλλά και ζωντανή μουσική!

Ραντεβού την επόμενη Κυριακή στην Τεχνόπολη, εκεί που όλα μπορούν να συμβούν!
#KatheMeraTexnopoli

Η εταιρεία Stoiximan στηρίζει το πρόγραμμα “Κυριακές στην Τεχνόπολη” μέσω του Νέου Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “Μικροί Ήρωες“.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

«2018 – Όταν ο Ρωμαίος συνάντησε την Ιουλιέτα», θεατρικό παιχνίδι από την ομάδα NovelVox

Χώρος διεξαγωγής: Παλαιοί Φούρνοι (Πατάρι)
Ώρα έναρξης: 11.00

Ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα αγάπης όλων των εποχών, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, γίνεται αφορμή για ένα ξεχωριστό θεατρικό εργαστήρι.

Τα παιδιά μέσα από θεατροπαιδαγωγικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων, μίμησης και δραματοποίησης,  χρησιμοποιούν στο έπακρο την φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, δίνοντάς μας τη δική τους μοντέρνα εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας!

Πώς θα μιλούσε σήμερα ο Ρωμαίος; Και με ποια μέσα θα έστελνε μήνυμα στην Ιουλιέτα;
Με αφετηρία το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το συγγραφικό έργο του Άγγλου τραγικού, κατανοώντας και εμβαθύνοντας έννοιες όπως η οικογένεια, οι σχέσεις μέσα σε αυτήν, οι κοινωνικές τάξεις μα προπάντων η σπουδαιότητα της αγάπης!

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 7 έως 12ετών και διαρκεί περίπου 60’.

«Ένας κύκλος-κήπος με καπέλα», πολυαισθητηριακό εργαστήριο από τη Δήμητρα Νικολοπούλου

Χώρος διεξαγωγής:INNOVATHENS powered by Samsung, Αεριοφυλάκιο 2 (ισόγειο)
Ώρα έναρξης: Εργαστήριο α’11.00 &Εργαστήριο β’12.00

Η μίμηση και το παιχνίδι αποτελούν ορμέμφυτα του ατόμου από την πρώτη στιγμή της γέννησής του.

Η μίμηση, η μουσική, οι ήχοι, η κίνηση και τα χρώματα θα αποτελέσουν τους οδηγούς μας σε ένα εργαστήρι κίνησης, έκφρασης, αισθητηριακής εξερεύνησης και εικαστικής δημιουργίας για παιδιά και ενήλικες.

Πολύχρωμα καπέλα, γραμμές, κύκλοι και πίνακες του Kandinsky μας παρασύρουν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι κίνησης, έκφρασης, αισθητηριακής εξερεύνησης και εικαστικής δημιουργίας με θέμα την άνοιξη! Αλήθεια, πού θα βρεθώ αν περπατήσω στις γραμμές; Πόσους κύκλους φτιάχνει το σώμα μου; Οι κύκλοι κι εγώ χορεύουμε. Κοίτα τον κύκλο που φτιάχνουν τα χέρια μας ενωμένα! Τι κρύβει αυτό το μεγάλο καπέλο; Κάτι πιάνω!

 

Κοίτα! Ο κήπος ανθίζει με σένα κι εμένα, με εμάς.

 

Σχεδιασμός προγράμματος: Δήμητρα Νικολοπούλου

Υλοποίηση: Δήμητρα Νικολοπούλου, Βέρα Γιόλτζιτς

 

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 18 έως 36 μηνών με τους γονείς τους και διαρκεί περίπου 45’.
«Ένας θίασος στο χέρι μας», εργαστήρι από την ομάδα κουκλοθεάτρου Hop Signor

Χώρος διεξαγωγής: Νέο Υδαταέριο (χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων)
Ώρα έναρξης: Εργαστήριο α’11.00 &Εργαστήριο β’ 12.00

Τo χέρι μας μεταμορφώνεται σε θεατρική κούκλα και μας βοηθάει να αφηγηθούμε ιστορίες. Μικροί χαρτονένιοι ήρωες αποκτούν μάτια, μύτη και στόμα. Αλλά τι τα χρειάζονται όλα αυτά; Και πώς αλήθεια μια κούκλα που χωράει ίσα-ίσα στην παλάμη μας μπορεί να φωνάξει, να κρυφτεί, να ονειρευτεί;

Με απλά υλικά, αλλά πολλή φαντασία θα ζωντανέψουμε κούκλες και θα γνωρίσουμε τα πρώτα μυστικά της τέχνης του κουκλοθεάτρου!

*Το κάθε πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 6 ετών με τους γονείς τους και διαρκεί περίπου 50’.
«Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι», διαδραστική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Σημείο εκκίνησης: Κεντρική Καμινάδα
Ώρα έναρξης: 11.30

Θέλεις να τρυπώσεις στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου; Να ανακαλύψεις μέσα από τη ματιά ενός ποντικού το Γκάζι και τη νεότερη ιστορία της Αθήνας;

Ο Ορέστης ο ποντικός μας καλεί, για ακόμη μια φορά, να τον ακολουθήσουμε σε μια ξενάγηση διαφορετική από τις συνηθισμένες… «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι!» κι εμείς φοράμε τα μουστάκια μας, μεταμορφωνόμαστε για λίγο σε μικρά τρωκτικά και τρυπώνουμε μαζί του σε κάθε κρυφή γωνιά του παλιού εργοστασίου φωταερίου.

Μέσα από τις αναμνήσεις αυτού του… παράξενου ξεναγού, μικροί και μεγάλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Γκαζιού, την πορεία του εργοστασίου στο χρόνο και μια νέα οπτική της νεότερης ιστορίας της πόλης. Ακούμε μαζί του τα μηχανήματα να δουλεύουν ασταμάτητα, μυρίζουμε με τη δυνατή του μύτη το φωταέριο και βλέπουμε μέσα από τα μικρά του μάτια τα κτίρια να αποκαλύπτονται πελώρια μπροστά μας…

*Η διαδραστική ξενάγηση «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι» είναι σχεδιασμένη με άξονα τις τεχνικές του museumtheatre. Μέσα από το θέατρο και εικαστικές παρεμβάσεις, η ιστορική πληροφορία προσφέρεται με ευφάνταστο και κωμικό τρόπο στον επισκέπτη του Μουσείου.

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 8 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

«Οι Πειρατές με τα βρακιά», διαδραστική θεατρική παράσταση από την Ομάδα Θεάτρου Δον Κιχώτες

Χώρος διεξαγωγής: Νέοι Φούρνοι
Ώρα έναρξης: 12.00

Πριν από κάμποσα χρόνια, σε μια θάλασσα μεγάλη, συναντήθηκαν δυο καράβια. Το ένα καράβι απέναντι από το άλλο. Δυο καράβια… πειρατικά! Δυο καράβια, δυο ηθοποιοί, ένας στρατηγός, μια μάνα, δυο σεντούκια, δυο σημαίες, μερικά συνθήματα και κάμποσα βρακιά στην πιο ανατρεπτική, διαδραστική, πειρατική περιπέτεια!

Διαδραστική θεατρική παράσταση, βασισμένη σε παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς των μελών της Ομάδας Θεάτρου Δον Κιχώτες. Τα παιδιά παίρνοντας ρόλους συμμετέχουν στη θεατρική δράση, διασκεδάζουν, δημιουργούν, γελάνε και τέλος ανακαλύπτουν το κρυμμένο μυστικό της συμφιλίωσης.

Κείμενο: Χρήστος Χριστόπουλος
Σκηνοθεσία: Δον Κιχώτες
Παίζουν: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Σοφία Νικολοπούλου

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 10 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

«Ο Ανύπαρκτος Ιππότης», θεατρική παράσταση από την ομάδα ΝΤΟΥΘ

Χώρος διεξαγωγής: Αμφιθέατρο
Ώρα έναρξης: 13.00

Η ομάδα ΝΤΟΥΘ επιλέγοντας σταθερά να παρουσιάζει τα τελευταία  χρόνια με επιτυχία παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από αγαπημένα παιδικά έργα («Ο Ονειροφάγος», «Το Κάτι-Σαν-κομμάτι») προτείνει για τη νέα θεατρική σεζόν το μεσαιωνικό παραμύθι «Ο Ανύπαρκτος Ιππότης», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίταλο Καλβίνο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

Μια ιστορία με μαγικά πλάσματα, ιππότες, βασιλιάδες, ξύλινα άλογα, σπαθιά, σημαίες και παιδικά παιχνίδια, που μιλάει για την ταυτότητα, τον ιπποτισμό και τη δύναμη της θέλησης. 

Ένας βασιλιάς, ένας ανύπαρκτος ιππότης, ένας αστείος ιπποκόμος, ένα κορίτσι με γαλάζια πανοπλία, ένας θαρραλέος νέος στρατιώτης και ένας μουσικός ζωντανά επί σκηνής είναι οι πρωταγωνιστές της πιο ξέφρενης ιπποτικής περιπέτειας.

Κείμενο: Bάσια Ατταριάν, Ιωάννα Ραμπαούνη
Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν
Βοηθός σκηνοθεσίας: Μυρτώ Μακρίδη
Πρωτότυπη μουσική – στίχοι: Δημήτρης Τάσαινας
Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου
Σκηνικό – κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου
Κατασκευή σκηνικού: Στέλιος Λαμπαδαριός
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Φωτογραφίες: Eυτυχία Βλάχου
Παίζουν: Ρωμανός Καλοκύρης, Προμηθέας Nerattini Δοκιμάκης,  Μυρτώ  Μακρίδη, Ιωάννα Ραμπαούνη, Μαρία Φιλίνη
Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Τάσαινας

*Η παράσταση απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 4 ετών και άνω και διαρκεί περίπου 60’.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη με απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση: 
2130109327 (Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00-16:00)

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300

[email protected]www.technopolis-athens.com