/

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Κάθε μέρα Τεχνόπολη, για όλους

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, το μοναδικό στην Ευρώπη που διατηρεί τον μηχανολογικό του μηχανισμό in situ, ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο που έχει μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό χώρο πολιτισμού στην καρδιά της πόλης, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο.

Συναυλίες, εκθέσεις, performances, προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, σεμινάρια και workshops αλλά και εκδηλώσεις κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα είναι μερικές μόνο από τις 900 εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Τεχνόπολη.

Μουσική Τεχνόπολη

  • Από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, στη σκηνή της Τεχνόπολης ανεβαίνουν αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ονόματα-έκπληξη και ανερχόμενα σχήματα απ’ όλα τα μουσικά είδη, από ροκ και ποπ μέχρι τζαζ, χιπ χοπ και ρεμπέτικο. Συναυλίες, αναπάντεχες μουσικές συναντήσεις, unplugged sessions, νοσταλγικές βραδιές, αφιερώματα, αγαπημένα φεστιβάλ με ήχους από όλο το μουσικό φάσμα, κάνουν την Τεχνόπολη τον απόλυτο καλοκαιρινό μουσικό προορισμό για όλους.

Athens Technopolis Jazz Festival

 

  • Κάθε χρόνο από το 2001, το Athens Jazz μας δίνει ραντεβού στο τέλος της άνοιξης σημαίνοντας την επίσημη έναρξη του συναυλιακού καλοκαιριού για την Αθήνα. Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης με ελεύθερη είσοδο φιλοξενεί ποικίλες τάσεις της jazz, μπάντες και σχήματα με διεθνή καριέρα και αναγνώριση από κάθε γωνιά του πλανήτη, προσελκύοντας περισσότερους από 6.000 επισκέπτες τη ημέρα. Για 7 συνεχόμενες ημέρες, η Τεχνόπολη αποτελεί το επίκεντρο μιας συναρπαστικής γιορτής, μιας ετήσιας μουσικής συνάντησης για τους Αθηναίους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η jazz μουσική. Ανοίγει τις πόρτες της, από το πρωί μέχρι το βράδυ, και υποδέχεται ανθρώπους κάθε ηλικίας που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο διεθνών προδιαγραφών μουσικό πρόγραμμα με live shows και παράλληλες δράσεις στο Γκάζι αλλά και σε ολόκληρη την πόλη.

Athens Sciense Festival Technopolis

  • Το Athens Science Festival, το πιο συναρπαστικό φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας της πόλης, ξεκίνησε το 2014 και από τότε καλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τις επιστήμες με τους πιο διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, ομιλίες,  εργαστήρια κ.ά, το φεστιβάλ συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Κάθε χρόνο, ερευνητές, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη και να κάνουν τον θεατή μέρος της, αποδεικνύοντας ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία. Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, το British Council Greece, την Τεχνόπολη, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
  • Το Athens Music Week (AMW) είναι ένα boutique conference & showcase festival, στο οποίο, κάθε Ιούνιο, λάτρεις της μουσικής και εξειδικευμένοι επαγγελματίες των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου συναντιούνται για να μοιραστούν μουσικές εμπειρίες και να ανταλλάξουν ιδέες και γνώσεις που αφορούν στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις της αγοράς.
  • Στην Τεχνόπολη φιλοξενούνται μερικά από τα πιο αγαπημένα και πολυσύχναστα φεστιβάλ της Αθήνας, όπως το καθιερωμένο σημείο συνάντησης των δημιουργών The Meet Market, η γιορτή του βινυλίου Vinyl Market, το φεστιβάλ για τους λάτρεις του καφέ Athens Coffee Festival, το Athens Bar Show που συστήνει σε κάθε διοργάνωση την αφρόκρεμα της bartending σκηνής, το μεγαλύτερο vegan event της πόλης Vegan Life Festival Athens, το The Christmas Factory το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό της Αθήνας κ.ά.

Εκθέσεις

Η Τεχνόπολη ξεκίνησε την παράδοση των περιοδικών εκθέσεων το 2017, όταν και παρουσίασε τη μεγάλη, ιστορική, πολιτιστική και αναβιωτική έκθεση “GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη”, σε επιμέλεια των Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλου, με παράλληλο πρόγραμμα δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τα GR80S, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερους από 80.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας. Ένα χρόνο αργότερα, καθιερώνοντας πλέον τις εκθέσεις ως θεσμό, η Τεχνόπολη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργάνωσαν την ιστορική έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία». Μηχανήματα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανέδειξαν τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970, αλλά και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. Το επετειακό καλοκαίρι του 2019, η Τεχνόπολη σχεδίασε για τα 20 χρόνια της ένα υπαίθριο installation-διαδρομή, μέσα από το οποίο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αυλές της Τεχνόπολης και μαζί στα 20 χρόνια ιστορίας ενός από τους σημαντικότερους φορείς της πόλης. Τον Ιανουάριο του 2022, εγκαινίασε δύο ακόμη μεγάλες περιοδικές εκθέσεις, την έκθεση – αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ειδύλλια Οδός» με τη συμμετοχή 33 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε σύλληψη και επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Gas Museum

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου εγκαινιάζεται το 2013 στην Τεχνόπολη για να αναδείξει ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για 130 χρόνια. Τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και τη μουσειακή διαδρομή συμπληρώνουν οι νέες τεχνολογίες, οι διαδραστικές εφαρμογές και οι 3D προβολές, σε συνδυασμό με ιστορικά τεκμήρια, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις του μηχανολογικού εξοπλισμού και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Το σπάνιο αυτό –για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- βιομηχανικό μνημείο, το μοναδικό που διατηρεί το σύνολο του μηχανολογικού του εξοπλισμού in situ, έχει μεταμορφωθεί σε αναπόσπαστο, οργανικό κομμάτι της πόλης έχοντας ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό με εκδηλώσεις και δράσεις για όλους: περιοδικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, hackathons, εκπαιδευτικά προγράμματα, sleepovers, late night happenings και διαδραστικές ξεναγήσεις.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, από την αρχή της λειτουργίας του, έχοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργική μάθηση μικρών και μεγάλων, διοργανώνει, όλο το χρόνο, μια σειρά πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και  ξεναγήσεων για όλους: παιδιά, εφήβους, ενήλικες, οικογένειες και σχολικές ομάδες.

www.gasmuseum.gr, 2130109325, [email protected]

INNOVATHENS 

Innovathens

Το INNOVATHENS, από τον Μάιο του 2014 που ξεκίνησε τη λειτουργία του στο χαρακτηριστικό Αεριοφυλάκιο 2 της Τεχνόπολης, αποτελεί κόμβο συνάντησης για ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, μέντορες, ερευνητές. Έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο δυναμικά κέντρα δικτύωσης, αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας στο δημιουργικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα της Αθήνας.

Μέσα από σεμινάρια, workshops, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης και networking events, εκθέσεις και φεστιβάλ, διαγωνισμούς και hackathons, το INNOVATHENS προωθεί την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προσανατολιστεί στην ανάπτυξη των CCIs (Creative & Cultural Industries) στην Ελλάδα και διεθνώς.

www.innovathens.gr , 2130109300, [email protected]

Innovathens Technopolis City of Athens

Δημιουργική Μάθηση στην Τεχνόπολη

Από το 2013, η Τεχνόπολη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, καλλιτέχνες, ηθοποιούς και παιδαγωγούς διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι, μετά την ολοκλήρωση της σχολικής περιόδου, το Summer Camp στην Τεχνόπολη. Για τρεις εβδομάδες, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών απολαμβάνουν κάθε μέρα ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμούς, εικαστικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, κατασκευές, εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής αλλά και δραστηριότητες αφιερωμένες στην τεχνολογία και την επιστήμη, τη διατροφή και τη φυσική άσκηση, το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική και την πολυπολιτισμικότητα.

P100 TECHNOPOLIS

  • «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»
    Education TechnopolisΤο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ).Στόχος του προγράμματος είναι να στρέψει το ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας στην έννοια της πολιτειότητας και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργού πολίτη (active citizen) στα παιδιά, δίνοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους, να μάθουν να την αγαπούν και να προστατεύουν τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της. Για να το επιτύχει, προσφέρει σε παιδιά και εκπαιδευτικούς 5-18 ΕΤΏΝ ένα σύνθετο σύστημα ερεθισμάτων και επιμορφώσεων, το οποίο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση εστιάζει στην υπαίθρια γλυπτική της Αθήνας και, στη Δευτεροβάθμια, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της και στο graffiti.Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων, είναι διαθέσιμο για όλα τα σχολεία της Ελλάδας.Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και λαμβάνει κάθε χρόνο την έγκριση του  Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, από τη σχολική χρονιά 2017-2018.Περισσότερες πληροφορίες: kids4thecity.gr Τ. 213 0109300 Ε. [email protected]

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους κάτωθι:

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Δέδες

Αντιπρόεδρος: Άγγελος Παπαδημητρίου

Διευθύνων Σύμβουλος: Κωνσταντίνος Μπιτζάνης

Τα Μέλη:

Ιωάννης Κουτράκης

Ιουλία Τσόλκα

Γεώργιος Στάθης

Χρήστος Ταραχόπουλος

Αικατερίνη Καρέα

Καλλιόπη (Πόπη) Διαμαντάκου

Κυριάκος Αγγελάκος

Ευθυμία (Έφη) Γιαννοπούλου

Γεώργιος Μπρούλιας

Μαρίνα Ζώντου

Ευάγγελος Αντωνίου

Μιχαήλ-Άγγελος Καρακαξίδης

www.athens-technopolis.gr, 2130109300, [email protected]

Πειραιώς 100, 118 54 Αθήνα (Γκάζι)

213 0109300 [email protected] https://athens-technopolis.gr/