/

Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ)

Εδώ υποδεχόμαστε πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους διαβίωση για να τους υποστηρίξουμε υλικά και ψυχοκοινωνικά, παρέχοντάς τους βοήθεια ως προς τη σίτιση, τη στέγαση και την κοινωνική τους επανένταξη. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη, αποτελώντας τον κατ’ εξοχήν φορέα όπου οι άνθρωποι που μπορούν να  παρέχουν βοήθεια είναι κοντά σε αυτούς που την αναζητούν.

Στις υπηρεσίες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προς τους πολίτες συγκαταλέγονται:

  • Η έμπρακτη υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων της πόλης, μέσω της παροχής σίτισης, στέγασης, ρουχισμού, υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας κ.λπ.
  • Η διεξαγωγή ερευνών και μελετών και η αξιοποίηση των συμπερασμάτων τους.
  • Η ανάπτυξη νέων δομών, έτσι ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης.

Κοινωνική Υπηρεσία

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές και κοινωνιολόγους, το έργο των οποίων συνοψίζεται στα εξής:

  • Υποδοχή των πολιτών που δηλώνουν ότι χρειάζονται βοήθεια και παροχή αποτελεσματικής και αξιοπρεπούς υποστήριξης.
  • Προσέγγιση αστέγων στο δρόμο. Δες περισσότερα εδώ
  • Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη και κινητοποίηση για την επανένταξη των ωφελούμενων.
  • Κοινωνικο-προνοιακή κάλυψη των φιλοξενούμενων (καθοδήγηση για την έκδοση επιδομάτων, συντάξεων κ.λπ.).
  • Ανάπτυξη συνεργασίας με άλλες κοινωνικές δομές και παραπομπή των εξυπηρετούμενων πολιτών σε αυτούς, όποτε κρίνεται αναγκαίο.
  • Διεξαγωγή ερευνών και μελετών.
  • Δωρεάν διανομή ιματισμού και υλική υποστήριξη με είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.).

Κέντρο Σίτισης

Reception and Solidarity Center - Athens

Περισσότεροι από 500 ωφελούμενοι λαμβάνουν τέσσερις φορές τον μήνα εβδομαδιαίο πακέτο τροφίμων μακράς διαρκείας. Επιπλέον, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει αναλάβει τη σίτιση στις δομές υποστήριξης αστέγων της πόλης, ενώ διανομή φαγητού πραγματοποιούν καθημερινά και οι ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α. στους ανθρώπους που παραμένουν στους δρόμους της πόλης.

Καθημερινά, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων διανέμει περίπου 900- 1.000 πλήρη γεύματα.

Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων

Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων Δήμου Αθηναίων

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων είναι μία σύγχρονη δομή 24ωρης λειτουργίας. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών & Λιοσίων και αποτελείται από 55 διαμερίσματα, καθένα από το οποία περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 3 υπνοδωμάτια με τηλεόραση, καλοριφέρ, ανεμιστήρα οροφής, κουζίνα και μπάνιο.

Η δομή έχει δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 400 ατόμων, δυναμικότητα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της πόλης και απαρτίζεται από Υπνωτήριο, Ξενώνα και Κέντρο Ημέρας. Στους φιλοξενούμενους του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων παρέχονται, εκτός από διαμονή, σίτιση, ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και ιατρική παρακολούθηση.

Παράλληλα, προωθείται η κοινωνική επανένταξή τους, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και άλλους φορείς, όπως το πρόγραμμα «Στέγαση & Εργασία».

Κοινωνικά Ιατρεία

Social Clinic - Athens

Τα Κοινωνικά Ιατρεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) αποτελούν ιατρικές δομές οι οποίες παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη.

Η λειτουργία των ιατρείων και η διαχείρισή τους υλοποιείται από τους ιατρούς του ΚΥΑΔΑ.

Σκοπός των Κοινωνικών Ιατρείων του Κ.Υ.Α.Δ.Α. είναι η αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και βιώνουν αποκλεισμό και κοινωνική απομόνωση.

Συγκεκριμένα, παρέχεται δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στους άστεγους που φιλοξενούνται στις δομές αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων ΔΑ, «Εστία των Αθηνών»), καθώς και όλων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων που εξυπηρετούνται από τον Κ.Υ.Α.Δ.Α του Δήμου Αθηναίων.

Ο χώρος λειτουργίας των Κοινωνικών Ιατρείων του Κ.Υ.Α.Δ.Α. βρίσκεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), επί της οδού Πειραιώς 35 (Ισόγειο).

Social Dental Clinic Athens

Τα Κοινωνικά ιατρεία (Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας, Κοινωνικό Οδοντιατρείο) στεγάζονται σε ειδικά διαμορφωμένο για το σκοπό αυτό χώρο.

Οι εγκαταστάσεις λειτουργίας είναι ευάερες, ευήλιες και χαρακτηρίζονται από διακριτικότητα και εύκολη πρόσβαση. Η πρόσβαση είναι εφικτή και για ΑμΕΑ.

Τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής των ιατρείων, καθώς επίσης και όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, που αφορούν στον COVID-19.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα Ιατρεία είναι εντελώς δωρεάν και τα στοιχεία των δικαιούχων είναι απόρρητα, όπως ορίζει ο κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας

Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών – Κοινωνικό Mall

Στο Κοινωνικό Εμπορικό Κέντρο (γνωστό και ως Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών) πραγματοποιείται η διανομή των τροφίμων και των υπολοίπων ειδών (προϊόντα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια, σχολικά, παιχνίδια κ.λπ.) προς τους ωφελούμενους του Κ.Υ.Α.Δ.Α..

Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Φρουραρχείου, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης.

Εκεί λειτουργούν: Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα καταστήματα της Αθηναϊκής Αγοράς, Κοινωνικό Πλυντήριο και Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο – Κατάστημα Παιχνιδιών.

Κοινωνικό Κομμωτήριο

Το «Κοινωνικό Κομμωτήριο» του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), άνοιξε τις πόρτες του τον Νοέμβριο του 2021 σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή δομή που δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει δωρεάν κούρεμα και ξύρισμα σε άστεγους συμπολίτες μας, αλλά και σε οικογένειες που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στην καθημερινότητά τους.

Ο χώρος που βρίσκεται στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 και Φιλαδελφείας, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης) και δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία του κλάδου επαγγελματικών προϊόντων της εταιρείας L’Oréal Hellas, ανταγωνίζεται τόσο σε αισθητική όσο και σε εξοπλισμό ένα σύγχρονο κομμωτήριο.

Το «Κοινωνικό Κομμωτήριο» ξεχωρίζει, πάντως, και για έναν ακόμη λόγο: Είναι η πρώτη δομή του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) που λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές κομμωτές, σε συνεργασία με τον Αναστάσιο Σταυρόπουλο, γνωστό ως Anber -έναν επαγγελματία κομμωτή, που έχει προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο σε ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα και υποστήριξη.

Στόχος όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτή την πρωτοβουλία είναι οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν, στα χέρια των έμπειρων επαγγελματιών, να αισθανθούν το ενδιαφέρον και τη φροντίδα που έχουν ανάγκη στην καθημερινή τους ζωή.

Αν είστε επαγγελματίας κομμωτής/κομμώτρια και θέλετε να προσφέρετε εθελοντικά τις υπηρεσίες σας στο Κοινωνικό Κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων, ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο https://kyada-athens.gr/social-hair-salon/

Εστία των Αθηνών

Στην “Εστία των Αθηνών”, αξιοποίηση κληροδοτήματος των Π.& Τ. Παντελίδη, φιλοξενούνται έως και 52 άστεγοι ηλικιωμένοι. Η συγκεκριμένη δομή ανακαινίστηκε πρόσφατα, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ευχάριστου περιβάλλοντος διαβίωσης για τους συνανθρώπους μας που σε μεγάλη ηλικία γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής.

Άλλα προγράμματα

Εκτός από τα παραπάνω, στο Κ.Υ.Α.Δ.Α. αναπτύσσουμε συνεχώς σταθερές συνεργασίες με ευγενείς χορηγούς οι οποίοι είτε έχουν αναλάβει την υποστήριξη οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη, είτε προσφέρουν σε μηνιαία βάση δωροεπιταγές, είτε στηρίζουν οικογένειες που επλήγησαν από την πανδημία με απώλεια εισοδήματος ή/και εργασίας. Διάβασε περισσότερα για τα προγράμματά αυτά εδώ.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας των ανθρώπων που το στελεχώνουν έχει τα αντανακλαστικά, τη δυνατότητα, την ευελιξία και την τεχνογνωσία που χρειάζονται προκειμένου να σχεδιάσει και να υλοποιήσει προγράμματα σε συνεργασία με τους υποστηρικτές του.

Για την πραγματοποίηση των σκοπών μας δεχόμαστε προσφορές σε είδη (τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.) τα οποία διαθέτουμε σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ενώ διοργανώνουμε και εθελοντικές δράσεις από κοινού με εταιρείες, φυσικά πρόσωπα, άλλους κοινωνικούς φορείς, τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και ομάδες πολιτών ενισχύοντας σταθερά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της πόλης.

Εάν θέλετε κι εσείς να στηρίξετε το έργο μας με οποιονδήποτε τρόπο, μπορείτε να έλθετε σε επαφή με το Τμήμα Χορηγιών του Κ.Υ.Α.Δ.Α. στο τηλέφωνο 210 -5246515, εσωτερικό 210.
Κάθε διάθεση σε προσφορά, σε χρήματα, είδη ή προσωπική εργασία, μπορεί να μεταφραστεί από εμάς σε αντίστοιχες προτάσεις. Καθώς υποστηρίζουμε κάθε μήνα 26.000 συμπολίτες μας, οι ανάγκες μας είναι μεγάλες και διαρκείς. Δες εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις και εσύ τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. αποτελείται από τους κάτωθι:

Πρόεδρος: Μελπομένη (Μελίνα) Δασκαλάκη

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου:
Μελπομένη (Μελίνα) Δασκαλάκη
Μαρία Ζαχαροπούλου
Κυριακούλα (Κορίνα) Τριανταφύλλου
Μαρία Κοκκινάκη
Παναγιώτης Μπέσικος
Σπυρίδων Αθανασάκης

πληροφορίες

Πειραιώς 35, 105 52 Αθήνα

210 5246515 [email protected] http://kyada-athens.gr