07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 18:30

Γιώργος Καμίνης από τις Βρυξέλλες: «Η Αθήνα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης ένιωθε την Ευρώπη δίπλα της»

Κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ο οποίος απηύθυνε έκκληση για χάραξη μίας πολιτικής συνοχής που θα ενώνει τις νέες μορφωμένες γενιές, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και τους οραματιστές που θα οικοδομήσουν το μέλλον, στον αντίποδα του ευρωσκεπτικισμού και της απογοήτευσης.

Στην εκδήλωση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, που διοργάνωσαν οι Σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Περιφερειών, ήταν παρών ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος εξήρε τη αντίδραση της Αθήνας στις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού στο Μάτι και στο επιτυχημένο σχέδιο εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων, σημειώνοντας τον ρόλο των ηγεσιών στην τοπική διακυβέρνηση. «Οι πόλεις έχουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικές, με την κατάλληλη ηγεσία η οποία οφείλει να δίνει το καλό παράδειγμα» είπε ο κ. Μπούλμαν.

Στην εκδήλωση μετείχαν επίσης ο Αμερικανός καθηγητής και οικονομολόγος Τζέφρυ Σάκς, η πρόεδρος των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή Περιφερειών Κατιούσα Μαρίνι, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλλα, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παρέστη και ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Στην ομιλία του ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και ισχυρή προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να συμβαδίζουν, υποστηρίζοντας ότι «η οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ως Δήμαρχος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Αθήνα, πάντα είχα την Ευρώπη, σύμμαχο. Ένιωθα την ΕΕ στο πλευρό μου. Εμβληματικά έργα όπως το Πολιτιστικό και Αθλητικό Συγκρότημα του Σεράφειου ή η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έγιναν με ευρωπαϊκούς πόρους» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι «Πρέπει να κατευθύνουμε την Πολιτική Συνοχής σε ζητήματα που επηρεάζουν τους πολίτες, όπως η αειφόρος ανάπτυξη, η κοινωνική καινοτομία, η μετανάστευση, η ασφάλεια στις θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη και η ευημερία, ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών», επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τους εργαζομένους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών, όπως μάλιστα αναφέρεται στην έκθεση για την αειφόρο ισότητα της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Καμίνης.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Αθήνας, που προσφάτως τιμήθηκε από την Ε.Ε. με το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018», ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «από την αρχή της θητείας μας εμπιστευτήκαμε τους πολίτες, αναζητώντας, παράλληλα, νέους και πρωτότυπους συμμάχους. Καταφέραμε να γίνουμε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα με στρατηγική ενσωμάτωσης των μεταναστών όταν επενδύσαμε στη δημιουργία του Κέντρου Συντονισμού για θέματα μεταναστών και προσφύγων, προσφέροντας χώρο σε 93 διαφορετικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στην Αθήνα, ενώ, μέσα από μια εκτενή δημόσια διαβούλευση με μια ολόκληρη γειτονιά της Αθήνας, πετύχαμε τη δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης». 

Ειδικότερα, όσο αφορά στον ρόλο των πόλεων στην πολιτική αστικής ατζέντας της ΕΕ, προσέθεσε: «Η νέα Πολιτική Συνοχής οφείλει να αναγνωρίζει και να αντανακλά την ανάδειξη της πόλης ως πολιτικού παράγοντα. Οι πόλεις είναι έτοιμες και ώριμες να διαχειριστούν άμεσα τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια και να τα εφαρμόσουν σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες».