24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 18:38

Δήμος Αθηναίων: Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στη χώρα μας συνολικά 13 γυναίκες δολοφονήθηκαν φέτος και εκατοντάδες ακόμη βίωσαν ή βιώνουν κακοποιητική συμπεριφορά, βία, υποτίμηση, αλλά και έλεγχο εξουσίας, το μήνυμα είναι ότι κάθε γυναίκα που υφίσταται βία θα πρέπει να ξεπερνάει τον φόβο της και να αποκαλύπτει την κατάσταση που βιώνει.

Με αφορμή την Ημέρα αυτή, ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποιεί μία σειρά από συμβολικές, αλλά και ουσιαστικές δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης, προκειμένου να ενεργοποιήσει όσες γυναίκες υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας, να μη σιωπούν.

Συνοπτικά, οι δράσεις την Πέμπτη 25/11:

Το εμβληματικό σιντριβάνι της Ομόνοιας θα φωτιστεί στο χρώμα της Ημέρας, που είναι το πορτοκαλί.

Η Αντιδημαρχία Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μία διδακτική παράσταση με την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Αθήνα 9,84, ο δημοτικός σταθμός της πόλης, αφιερώνει το πρόγραμμα και τις εκπομπές της Πέμπτης στην ευαισθητοποίηση για την έμφυλη βία μέσα από 13 podcasts ξεχωριστών γυναικών και ανδρών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα Podcasts του Αθήνα 9,84

Ανάμεσα στα 13 podcasts που δημιούργησε και παρουσιάζει ο Αθήνα 9,84 με θέμα την «πιο σοβαρή και επίμονη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία του ανθρώπου» φιλοξενείται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επίσης, πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στο ελληνικό #metoo όπως η Μαρία Μπεκατώρου, πολιτικοί και επιστήμονες, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και καλλιτέχνες μιλούν, καθένας και καθεμιά από τον τομέα ή την εμπειρία του, για τις συνθήκες που επωάζουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τη βία, τα εγκλήματα, τις γυναικοκτονίες. Μοιράζονται εμπειρίες και σκέψεις, προτείνουν διεξόδους από τον φαύλο κύκλο της βίας και της κακοποίησης.

Όλες οι εκπομπές του ραδιοφώνου της πόλης, από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι προσανατολισμένες στη θεματική της έμφυλης βίας με στόχο την ενημέρωση, την αφύπνιση, την κινητοποίηση όλων και, τελικά, την αλληλεγγύη και την ευαισθητοποίηση που απαιτείται για την εγγενή ισότητα και την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας παντού.

Από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, στο +5’ κάθε ώρας, θα μεταδίδονται από τη συχνότητα του σταθμού 98. 3 FM, αυτούσιες οι συζητήσεις των δημοσιογράφων με όλους όσοι συμμετείχαν στο συγκλονιστικό αυτό αφιέρωμα. Ταυτόχρονα, από πολύ νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας, όλα τα podcasts θα βρίσκονται αναρτημένα, και επομένως ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, στο site https://www.athina984.gr/ και σε playlist του Αθήνα 9.84 στο Spotify.

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου το Ραδιόφωνο της πόλης, λέει με τον πιο επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο «ΟΧΙ στην έμφυλη βία».

Αναλυτικά, στα podcasts συμμετέχουν:

08:00: Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

09:00: Μαρία Πολύζου, μαραθωνοδρόμος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου της Αθήνας

10:00: Βασιλική  Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

11:00: Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

12:00: Σοφία Μπεκατώρου, Ολυμπιονίκης, ψυχολόγος

13:00: Γιώργος Πλειός, κοσμήτορας τμήματος ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.

15:00: Άννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμονας, εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου, εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών και Ερευνών « Διοτίμα»

16:00: Μανίνα Ζουμπουλάκη, δημοσιογράφος, συγγραφέας

17:00: Μαρία Cyber Κατσικαδάκου, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων

18:00: Ασπασία Θεοφίλου,  ιδρυτικό μέλος του “strong me”, τραγουδίστρια

19:00: Λένα Διβάνη, συγγραφέας,  καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ

20:00: Σάββας Σαββόπουλος, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής

21:00: Μαρία Λούκα, δημοσιογράφοςΗ θεατρική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής

Η Αντιδημαρχία Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, προσφέρει δωρεάν για το κοινό τη θεατρική παράσταση «Η πόρνη από πάνω» με την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 21:00 στην Αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα).
Το έργο αναφέρεται στον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς και την έλλειψη αυτοεκτίμησης.
Η είσοδος είναι δωρεάν μέχρις εξαντλήσεως των θέσεων, με προεγγραφή στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής στο www.megaron.gr και μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης COVID-19 καθώς και
ταυτοποιητικού εγγράφου (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Ο χώρος είναι προσβάσιμος από ΑΜΕΑ.* Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων  “Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των Γυναικών
και για την Καταπολέμηση της Βίας – Λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας” με MIS 5000782  και “Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση των έμφυλων και πολλαπλών διακρίσεων” με MIS 5045464, του
προγράμματος Αττική 2014-2020, του Δήμου Αθηναίων, και με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.