19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 05:35

Flash Back στο Γκάζι – Μέσα από μία ξενάγηση και ένα θεατρικό δρώμενο

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσκαλεί μια Κυριακή τον μήνα ενήλικες και οικογένειες με παιδιά (8 ετών και άνω) να ανακαλύψουν την ιστορία του εργοστασίου φωταερίου, των ανθρώπων του και της γειτονιάς του Γκαζοχωρίου, μέσα από μια ξεχωριστή ξενάγηση κι ένα συναρπαστικό θεατρικό δρώμενο που θα πραγματοποιούνται μια Κυριακή κάθε μήνα.

Ξεκινώντας από την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, οι συμμετέχοντες, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων ανθρώπων του μουσείου, θα ακολουθήσουν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, θα έρθουν σε επαφή με τις μυρωδιές, θα ακούσουν τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από τα κορνούτα, θα αγγίξουν τις μηχανές που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα και γέμιζαν με ενέργεια και φως την πόλη, ενώ τη βιωματική αυτή εμπειρία θα ολοκληρώσουν οι θεατρικές «Αφηγήσεις ενός γκαζιέρη»!

Στην καρδιά του εργοστασίου, στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων, ο ηθοποιός-ερμηνευτής Αναστάσιος Χριστοφιλόπουλος, υπό την επιμέλεια του Χρήστου Χριστόπουλου από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», μεταμορφώνεται σε εργάτη και παρουσιάζει, μέσα από τις δικές του εμπειρίες, την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, τις συνθήκες εργασίας, τα μηχανήματα και τα εργαλεία του 19ου αιώνα, τις σχέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες, τη χρήση και την αξία του φωταερίου για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, τη δουλειά των εργατών στο δίκτυο διανομής και όχι μόνο…

Ετοιμαστείτε να μυηθείτε στα «μυστικά» ενός σπουδαίου εργοστασίου και μιας ολόκληρης εποχής!

*Το θεατρικό δρώμενο «Αφηγήσεις ενός γκαζιέρη» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στον διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου.

Μείνετε συντονισμένοι για νέες ημερομηνίες του Β΄ εξάμηνου του 2020!

Πληροφορίες:

Πότε: 26/1, 16/2, 15/3, 12/4, 24/5, 7/6

Ώρες διεξαγωγής: 12.00-13.00 & 13.00 -14.00

Πού: Παλαιοί Φούρνοι

Κόστος (ξενάγηση & θεατρικό δρώμενο): 1 ευρώ/άτομο

Διάρκεια: Η ξενάγηση στο ΒΜΦ και το θεατρικό δρώμενο έχουν συνολική διάρκεια 60 λεπτά και θα πραγματοποιούνται 2 φορές.

Απαραίτητες κρατήσεις. Περισσότερες πληροφορίες: 213-0109325

**Οι συμμετέχοντες μπορούν να επωφεληθούν έκπτωση 30% στον κατάλογο του ΒΜΦ και 10% σε επιλεγμένα αντικείμενα του Πωλητηρίου.

Στην Τεχνόπολη, τα Σαββατοκύριακα, μπορείτε ακόμα…

-Να ανακαλύψετε το Παρατηρητήριο στο ψηλότερο κτίριο του παλιού εργοστασίου, με θέα 360 μοιρών σε όλη την Αθήνα

-Να βρείτε ξεχωριστά δώρα για μικρούς και μεγάλους στο Industrial Gas Museum Shop

-Να σκαρφαλώσετε, να ισορροπήσετε και να ακονίσετε τη φαντασία σας στο Sky Walk, ένα υπερσύγχρονο action park για παιδιά κάθε ηλικίας

-Να απολαύσετε τον καφέ, το χυμό ή μια ποικιλία πιάτων από το ανανεωμένο μενού στο καφέ της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Στο καφέ μπορείτε να διοργανώσετε και το παιδικό σας πάρτυ

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ.213 0109300, 213 0109325

[email protected]

www.athens-technopolis.gr   

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»