13 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2018 09:00

Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα – Ιταλία στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων

Με προβολές κινηματογραφικών ταινιών, ομιλίες πανεπιστημιακών καθηγητών και συγγραφέων, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις οινοποσίας και γευσιγνωσίας, και επιδείξεις μόδας, το πρώτο Ελληνο-Iταλικό φεστιβάλ με τίτλο «Φεστιβάλ των δύο Πολιτισμών: Ελλάδα – Ιταλία» ανοίγει τις πύλες του στις 13 Απριλίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Το φεστιβάλ που θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2018, διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και το Συμβούλιο Απόδημων Ιταλών στην Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.  

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης την Παρασκευή 13 Απριλίου στις 18.30 θα εγκαινιάσει το φεστιβάλ.

Πρόκειται για μια συνάντηση των δύο πολιτισμών, που στοχεύει στην ανάδειξη της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μέσα από τα κοινά στοιχεία που τους ενώνουν, αλλά και από εκείνα που τους διαφοροποιούν, αποδίδοντας έτσι στον κάθε πολιτισμό το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Με στραμμένο το βλέμμα κυρίως προς τους νέους, το φεστιβάλ τονίζει  τη μεγάλη συμβολή του ελληνικού και ιταλικού πολιτισμού.

Στο φεστιβάλ μετέχουν σημαντικοί φορείς από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως 

η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Ακαδημία Χορού της Ρώμης, η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, η Ιταλική Σχολή Αθηνών, το Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ, κ.α.

Τις εκδηλώσεις  πλαισιώνουν με ομιλίες τους πανεπιστημιακοί καθηγητές και προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου, της μουσικής, των τεχνών, του κινηματογράφου και της γαστρονομίας. Ανάμεσά τους, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο πιανίστας Riccardo Vaglini, το ελληνο-ιταλικό μουσικό σχήμα Grikanta οι εικαστικοί Giovanni Albino, Giuseppe Palumbo, Γιώργος Μπότσος, Στέφανος Σάμιος, Ηλίας Πούλος, η ηθοποιός Lianca Pandolfini, οι καλλιτέχνες Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Σαββιδάκης.

Μαθήματα οινογνωσίας και γεύσης θα προσφέρουν o Sommelier Carlo Attisano και οι σεφ Κωσταντίνος Μουζάκης, Flavio De Maio και Stefano Callegari.

Την επίδειξη μόδας έχει επιμεληθεί ο art director Αντώνης Σπάθας, ενώ τα ρούχα των νέων Ελλήνων και Ιταλών σχεδιαστών φορούν τα μοντέλα της Cristi Academy.

Το λογότυπο του φεστιβάλ σχεδίασε ο Γιάννης Ξηροκώστας, ενώ την αφίσα φιλοτέχνησε ο Γιάννης Σιδερής, τελειόφοιτοι σπουδαστές Γραφιστικής στο Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης.

Το φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του Tempo Forte, μιας πρωτοβουλίας που περιγράφει ένα ιδιαίτερα δημιουργικό χρονικό διάστημα (με αφετηρία την Άνοιξη του 2018), κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Alitalia και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Πληροφορίες: www.opanda.gr | www.iicatene.esteri.it | www.comites-grecia.gr | www.technopolis-athens.gr    

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων:  Πειραιώς 100, Γκάζι, Τ. 213 0109300

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός» |Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο» |Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Ώρες διεξαγωγής του φεστιβάλ:

Παρασκευή 12:00-23:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-22:00, Δευτέρα 10:00-16:00

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του φεστιβάλ