22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 11:13

Βήμα δικαίωσης του αγώνα των κατοίκων για διάσωση της πλατείας Εξαρχείων

Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών της Ε.Ε. να κρατήσει ανοιχτή την αναφορά 90 κατοίκων, σχετικά με τις παρατυπίες που έχουν σημειωθεί κατά την κατασκευή του σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, αναδεικνύει την αξία των συλλογικών αγώνων και των πρωτοβουλιών των πολιτών που υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα το δικαίωμα σε μια βιώσιμη καθημερινότητα.

Η αναφορά των κατοίκων παραπέμφθηκε επιπλέον στην επιτροπή LIBE, για θέματα δικαιωμάτων και αστυνομικής βίας. Πράγματι, το στοίχημα της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη δεν εξυπηρετείται από τη μετατροπή ενός κοινόχρηστου χώρου σε ερημοποιημένο τοπίο καταστολής, αλλά από έργα που υλοποιούνται με ενημέρωση και διαβούλευση, με τους ανθρώπους της πόλης συμμάχους.

Η Ανοιχτή Πόλη δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι κάθε τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου είναι πολύτιμο. Η κατασκευή του σταθμού στα Εξάρχεια, όπως και όπου αλλού, θα πρέπει να σέβεται κατά το βέλτιστο τρόπο τη φυσιογνωμία της περιοχής και τις βασικές ανάγκες των κατοίκων της.