Ανακοινώσατε πρόσφατα τη σύσταση ειδικής Ομάδας Εργασίας για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με προτεραιότητα την Πλάκα. Πώς θα λειτουργεί;
Η περιοχή της Πλάκας έχει δεχτεί πολύ μεγάλη πίεση και φόρτιση. Το είδαμε και στη Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας. Φτιάχνουμε αυτή την task force για να προστατεύσουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης μας. Δεν θα δέχεται μόνο παράπονα –αν και είναι σημαντικό να έχουμε απευθείας επαφή με τους κατοίκους–, αλλά θα μπορεί και να ελέγχει εάν τηρείται η νομοθεσία, ώστε να παρεμβαίνουμε για σημαντικά θέματα, όπως η ηχορύπανση.
Απαγορεύεται να λειτουργούν μπαρ σε ταράτσες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παράνομης χρήσης, οι οποίες θα ελεγχθούν. Είναι ένα θέμα το οποίο μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Υπάρχουν νόμοι και κανόνες και θα πρέπει να τους σεβόμαστε, ειδικά σε περιοχές που έχουν πολύ μεγάλη αξία. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Υπάρχουν προεδρικά διατάγματα που απαγορεύουν τη λειτουργία τους. Δεν μπορούμε να τα παρακάμπτουμε και να κατασκευάζονται ολόκληρα κτίρια που διαφημίζονται ως «διαμερίσματα με υπηρεσίες» και τα οποία τελικά είναι ξενοδοχεία. Θα παρέμβουμε όπου χρειαστεί.
Καθώς η Αθήνα σφύζει από ιστορία και ζωντάνια, αλλά συχνά αποδεικνύεται σκληρή για τους κατοίκους της, ποιες δράσεις σχεδιάζετε για να ενισχύσετε το «πράσινο αποτύπωμα» της πόλης;
Η πράσινη και βιώσιμη Αθήνα είναι ένα καθημερινό στοίχημα για εμάς και είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε. Στόχος μας η φύτευση 5.000 νέων δέντρων ετησίως, τον οποίο και εκπληρώσαμε το 2024, καθώς και η υλοποίηση της «πόλης των 15 λεπτών». Μάλιστα, για αυτό το σχέδιο ξεκινάμε άμεσα τοπικές διαβουλεύσεις στις γειτονιές, ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να αποφασίζουν.
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2025, έχουμε φυτέψει πάνω από 1.200 δέντρα, σε περιοχές που αποτελούν σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της πόλης μας, όπως ο Λυκαβηττός και ο Λόφος του Στρέφη. Παράλληλα, προσπαθούμε να μειώσουμε το τσιμέντο στις πιο «γκρίζες» συνοικίες. Δημιουργήσαμε το 1ο microforest στην Ελλάδα, στον Λόφο της Αλεπότρυπας, αναπλάσαμε χώρους πρασίνου και δημιουργήσαμε νέο κανονισμό για το Πράσινο.
Συγχρόνως, αναζητούμε χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση του πρασίνου και των έργων υποδομών, καθώς και χορηγίες και συνεργασίες με την κοινωνία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 2.011.280 ευρώ, για την ανάπλαση και ανάδειξη του Λόφου του Φιλοπάππου και των λόφων δυτικά της Ακρόπολης.
Σε μια Αθήνα που αλλάζει κλίμα και τρόπο ύπαρξης, πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε ότι οι νέες δεντροφυτεύσεις, οι «πράσινες» και οι «γαλάζιες» υποδομές θα διατηρηθούν ζωντανές στον χρόνο; Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί μια αίσθηση συλλογικής ευθύνης;
Κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Και γι’ αυτό φροντίσαμε να αποκαταστήσουμε οργανωμένα και θεσμικά την επικοινωνία του δήμου με τους πολίτες. Αναφέρω ενδεικτικά τη συγκρότηση του Κλιματικού Φόρουμ και της Κλιματικής Συνέλευσης Νέων. Προσπαθούμε ταυτόχρονα μέσα από μία σειρά από πρωτοβουλίες να κινητοποιήσουμε τους Αθηναίους ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διαγωνισμός «Πρασινίζουμε το Γκρίζο», που τρέχει για δεύτερη χρονιά, προσφέροντας δώρα στους πολίτες που θα μετατρέψουν μπαλκόνια, αυλές και ταράτσες σε «πράσινες γωνιές».
Κι επειδή «κλειδί» για την ευημερία και την ποιότητα ζωής της πόλης είναι πάντα οι νέοι, μέσω του προγράμματος Youth Climate Action Fund, παρέχουμε σε νέους και νέες 15 έως 24 ετών τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μέλλον που ονειρεύονται για την πόλη μας και να κάνουν πράξη τις ιδέες τους για μια πράσινη Αθήνα, παρέχοντάς τους επιχορηγήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 96.000 ευρώ.
Ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030 μοιάζει με ένα σύγχρονο «στοίχημα επιβίωσης» της πόλης. Πώς θα ενεργοποιηθούν αποτελεσματικά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, ειδικά όταν η ενεργειακή φτώχεια παραμένει μια σκληρή πραγματικότητα;
Η Αθήνα ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία σχεδιασμού του Κλιματικού Συμφώνου Πόλης και αναμένεται να λάβει το Mission Label για την κλιματική ουδετερότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθειά της να γίνει κλιματικά ουδέτερη πόλη μέχρι το 2030.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα την κλιματική κρίση αλλά και την ενεργειακή ακρίβεια, προχωρήσαμε στην ίδρυση Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, το οποίο παρέχει βοήθεια στα ευάλωτα νοικοκυριά. Ιδιαιτέρως καινοτόμα, όμως, πιστεύω ότι είναι η απόφασή μας να απαλλάξουμε από τα δημοτικά τέλη όλους τους ενεργειακά ευάλωτους συμπολίτες μας. Είμαστε ο πρώτος δήμος της Ελλάδας, και από τους ελάχιστους στην Ευρώπη, που προχώρησε σ’ αυτό το μέτρο.
Επίσης, ως μέρος της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας, μαζί με τους δημάρχους κι εκπροσώπους από 44 δήμους, συνυπογράψαμε ψήφισμα με το οποίο ζητάμε δίκαιη πρόσβαση των δήμων στον Ηλεκτρικό Χώρο, Ενεργειακές Κοινότητες ΟΤΑ, καθώς και ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Σε έναν κόσμο όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλέον γίνει ρουτίνα, ποιες αντιπλημμυρικές δράσεις υλοποιείτε ή σχεδιάζετε ώστε η Αθήνα να σταθεί όρθια στην επόμενη κρίση και να θωρακιστεί απέναντι σε μελλοντικές απειλές;
Στο πλαίσιο του κλιματικού προϋπολογισμού, που έχουμε εγκρίνει, ενισχύουμε τις αντοχές της πόλης, χρηματοδοτώντας με περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, όπως αυτό στην περιοχή της Ριζούπολης. Δημιουργούμε ένα νέο αντιπλημμυρικό δίκτυο, 650-700 μέτρων, το οποίο θα εκβάλλει στο ρέμα του Ποδονίφτη, παρακλάδι του Κηφισού.
Παράλληλα, ετοιμάζεται και μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο για τον Κολωνό.
Επίσης υποβάλαμε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας του Λυκαβηττού και προετοιμάζουμε, σε συνεργασία με άλλους δήμους, την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την οικολογική αποκατάσταση και ενίσχυση του Ποδονίφτη και του Ιλισού.
Η καθημερινή σχέση μας με τα απορρίμματα μαρτυρά πολλά για το ήθος μιας πόλης. Με την τοποθέτηση νέων κάδων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, πώς θα καθιερώσετε έναν κοινό «κώδικα» ορθής διαχείρισης απορριμμάτων, που θα γεννά μια πιο υπεύθυνη στάση ζωής;
Η καθαριότητα στην πόλη και η βοήθεια των πολιτών στην ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί επίσης ένα μεγάλο μας στοίχημα. Ένα βασικό μέτρο που υλοποιούμε είναι η υπογειοποίηση των κάδων.
Μέχρι στιγμής έχουμε εγκαταστήσει περισσότερα από 100 διπλά συστήματα βυθιζόμενων κάδων με συμπίεση, που έλυσαν χρόνια προβλήματα και βελτίωσαν την εικόνα της πόλης.
Ταυτόχρονα, θέσαμε σε πλήρη λειτουργία τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, εκλογικεύοντας τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων στην πόλη. Εκεί, μέχρι σήμερα, έχουν μεταφερθεί 130.000 τόνοι σκουπιδιών.
Διευρύναμε, επίσης, το δίκτυο καφέ οικιακών κάδων κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων μαζί με τη σχετική ενημέρωση των νοικοκυριών, ενώ τοποθετούμε κομποστοποιητές και στα σχολεία. Αυξήσαμε τον όγκο των ανακυκλωμένων απορριμμάτων καθώς και τον όγκο των ανακυκλωμένων ηλεκτρικών συσκευών και κάνουμε καμπάνιες ενημέρωσης για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση κυρίως προς τους νεαρούς μας δημότες.
Η πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση αποτελεί θεμέλιο κοινωνικής συνοχής. Με ποιον τρόπο σχεδιάζετε να στηρίξετε νέους, οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα και ευάλωτες ομάδες;
Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο στεγαστικά προγράμματά μας για την αντιμετώπιση της τεράστιας στεγαστικής κρίσης, που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Το πρώτο αφορά τη στέγαση ευάλωτων νέων ηλικίας 25 έως 39 ετών, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στους οποίους επιδοτούμε το κόστος μίσθωσης. Το πρόγραμμα αφορά 257 ιδιωτικές κατοικίες. Το δεύτερο πρόγραμμα του δήμου επιδοτεί την ανακαίνιση 70 κατοικιών που θα στεγάσουν ευάλωτα νοικοκυριά.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα πρώτα 7 κοινωνικά διαμερίσματα στην περιοχή της Ομόνοιας, για τη διαμονή ισάριθμων οικονομικά ευάλωτων οικογενειών, με ειδικό χαμηλό μίσθωμα. Το κτίριο είναι δημοτικό και θα ανακατασκευαστεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος της λύσης του στεγαστικού προβλήματος θα πρόσφερε η αξιοποίηση και η μετατροπή σε κοινωνικές κατοικίες των περισσότερων από 2.000 εγκαταλειμμένων κτιρίων που έχουν καταγραφεί στον Δήμο Αθηναίων. Για τον λόγο αυτό προχωράμε στην πλήρη καταγραφή του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Αθηναίων και σχεδιάζουμε τη σύσταση φορέα διαχείρισης των κτιρίων, που θα μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής στέγασης ή και αξιοποίησης εγκαταλειμμένων και κενών κτιρίων, σε συνεργασία με ιδιώτες.
Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι οι «αρτηρίες» της πόλης, μα συχνά αποδεικνύονται αφιλόξενα ή και επικίνδυνα για τους πεζούς. Υπάρχει ένα ενιαίο όραμα για την αναμόρφωση της προσβασιμότητας; Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για να αναδειχθεί η Αθήνα «Ευρωπαϊκή Προσβάσιμη Πόλη»;
Στις προτεραιότητές μας περιλαμβάνεται και η μετατροπή της Αθήνας σε μια πόλη φιλική και συμπεριληπτική, όπου τα ΑμεΑ και τα άτομα με κινητικά προβλήματα να μπορούν να κυκλοφορούν, να εξυπηρετούνται και να την απολαμβάνουν ισότιμα. Εργαζόμαστε εντατικά για να αντιμετωπίσουμε το παράνομο παρκάρισμα, να δημιουργήσουμε ράμπες, να εγκαταστήσουμε αναβατόρια σε σχολεία και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές στα πεζοδρόμια.
Για να μιλήσουμε με αριθμούς: πραγματοποιήσαμε εντατικές εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης σε 160 σχολικά κτίρια της Αθήνας, έχουμε αναβαθμίσει 12.700 τ.μ. πεζοδρομίων κι έχουμε τοποθετήσει 188 νέες ράμπες ΑΜΕΑ. Πέρσι, δηλαδή, φτιάχναμε μια ράμπα ανά δύο ημέρες.
Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου και γύρω από την πλατεία Καραϊσκάκη και Κουμουνδούρου. Κατασκευάζουμε πεζοδρόμια στην οδό Ανθέων, όπου μάλιστα δεν υπήρχαν καθόλου.
Αυτή την περίοδο, ολοκληρώθηκε μια μεγάλη εργολαβία με την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, όπως αυτών της Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια και της Μικράς Ασίας στου Γουδή. Παράλληλα, στη φάση του διαγωνισμού βρίσκεται ένα ακόμα έργο, για την αποκατάσταση πεζοδρομίων, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό των πεζοδρομίων και για τα επτά δημοτικά διαμερίσματα. Ένα κομμάτι που έχει ήδη επιλεγεί για ανακατασκευή είναι τα πεζοδρόμια γύρω από τον Εθνικό Κήπο, η περιοχή γύρω από το Βότρυς στον Κολωνό, αλλά και το πάνω μέρος της Ερμού.
Επιπλέον, προχωράμε τις μελέτες για να κάνουμε 40 πεζοδρομήσεις και αυτή τη στιγμή τοπογραφούμε και τα 120 σημεία. Κάποιοι δρόμοι έχουν προεπιλεγεί, για παράδειγμα δίπλα σε σχολεία. Οι υπόλοιποι θα τεθούν σε διαβούλευση σε ιστοσελίδα του δήμου και οι δημότες θα αποφασίσουν.
Μια πόλη που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, εξελίσσεται βαθύτερα και ουσιαστικότερα. Πώς φιλοδοξείτε να καλλιεργήσετε έναν πολιτισμό ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ, πέρα από την τυπική συμμόρφωση σε υποδομές;
Δουλεύουμε εντατικά και στον τομέα των υποδομών, αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στις δραστηριότητες της πόλης.
Γι’ αυτό τον λόγο, είχαμε καθιερώσει τον Μάρτιο ως μήνα ενημέρωσης και εξοικείωσης με την αναπηρία, με πάνω από 20 εκδηλώσεις, σε μόλις 30 μέρες: Ένα πολυθεματικό πρόγραμμα με ξεναγήσεις σε νοηματική, βιωματικά εργαστήρια και ομιλίες, συζητήσεις, ημέρες καριέρας για τη συμπερίληψη στους χώρους εργασίας, πολιτιστικά προγράμματα αλλά και αθλητισμό!
Εισαγάγαμε για πρώτη φορά ειδικές ξεναγήσεις για τυφλά και κωφά άτομα στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους, συμπεριλαμβάνουμε τη νοηματική σε όλες τις μεγάλες μας διοργανώσεις και τα δημοτικά συμβούλια, προσφέρουμε ειδικά θεραπευτικά camps κολύμβησης, ενώ υπάρχουν και 3 πλήρως προσβάσιμα δημοτικά κολυμβητήρια.
Εκπαιδεύουμε τους υπαλλήλους μας ώστε να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση, επενδύουμε στο να κάνουμε τους χώρους που δέχονται κοινό προσβάσιμους και, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβάνουμε ΑμεΑ για εργασία.
Η εφαρμογή SafeAthens αποτελεί μια καινοτόμο κίνηση προς την ασφάλεια, ειδικά για κωφούς συμπολίτες μας. Έχετε ήδη κάποια μηνύματα από την εμπειρία των πρώτων χρηστών; Και πώς σχεδιάζετε να την προωθήσετε, ώστε να γίνει ένα πραγματικά προσβάσιμο και ευρέως διαδεδομένο εργαλείο για όλους;
Χαίρομαι πολύ που αναφέρεστε σ’ αυτή τη σημαντική δωρεάν εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων.
Αφορά όσους κινούνται στα όρια του Δήμου Αθηναίων και αισθάνονται ότι απειλούνται. Μπορούν με 2 κλικ, αθόρυβα, μεταξύ άλλων να καλέσουν την αστυνομία, να στείλουν το στίγμα της τοποθεσίας τους σε οικείους τους με μήνυμα ότι κινδυνεύουν, αλλά και να χτυπήσει το τηλέφωνό τους σε μια εικονική κλήση που έχει στόχο να αποθαρρύνει ενδεχόμενη παρενόχληση ή ακόμη κι επίθεση.
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ασφάλειας των πολιτών! Προτρέπω όλες και όλους να κατεβάσουν την εφαρμογή Safe Athens, εντελώς δωρεάν και για τα iOS και για τα Android κινητά τους.
Η Αθήνα, λίκνο του πολιτισμού, διατηρεί πάντα μια αύρα ιστορικής μνήμης, αλλά χρειάζεται σύγχρονη δυναμική για να ξανακερδίσει τη διεθνή προσοχή. Πώς θα ενισχύσετε τα φεστιβάλ και τις πολιτιστικές διοργανώσεις της, ώστε να προσελκύσουν νέο διεθνές κοινό και να επανασυστήσουν την πόλη ως ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα;
Η Αθήνα είναι ήδη καταχωρισμένη στις πρώτες θέσεις των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης και του κόσμου, και με διεθνή βραβεία, όπως αυτό του Κορυφαίου Πολιτιστικού Προορισμού για το 2024.
Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει πλέον φεστιβάλ-θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων, το οποίο τον Μάιο θα πλημμυρίσει με περισσότερες από 200 εκδηλώσεις όλη την πόλη –δρόμους, πλατείες, πεζόδρομους– με μουσική, τέχνη, εκθέσεις, γαστρονομία και υπαίθριες δράσεις σε όλες τις γειτονιές!
Άλλα φεστιβάλ-θεσμοί είναι το Φεστιβάλ Κολωνού, το Καλοκαίρι στην Αθήνα, το Athens Jazz στην Τεχνόπολη, Χριστούγεννα στην Αθήνα, κ.ά.. Πολιτισμός για όλες και όλους και για όλα τα γούστα, καθώς η πλειονότητα των εκδηλώσεων είναι με ελεύθερη είσοδο.
Έχετε αρχίσει να εφαρμόζετε στα δημοτικά ιατρεία ορισμένα καινοτόμα προγράμματα, όπως το «Φροντίζω» και το Ιατρείο Μνήμης. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη λειτουργία τους;
Κατ’ αρχάς, έχουμε αναβαθμίσει σε Πολυδύναμα 6 από τα 7 Δημοτικά Ιατρεία, τα οποία εξυπηρέτησαν μέσα σε έναν χρόνο 23.129 ωφελούμενους σε 118.959 επισκέψεις. Έχουν γίνει 493 γυναικολογικοί έλεγχοι για καρκίνο, 160 άτομα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος κι έγιναν δωρεάν έλεγχοι για HIV, ηπατίτιδας και σύφιλης.
Εφαρμόζουμε καινοτόμα προγράμματα για ευάλωτες ομάδες και άτομα τρίτης ηλικίας. Όπως το πρόγραμμα «Φροντίζω», το οποίο απευθύνεται σε ηλικιωμένους με χρόνια προβλήματα υγείας, δίνοντάς τους πρόσβαση σε ολιστική φροντίδα κοντά στην οικία τους. Με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», προσφέρουμε ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, καθώς και νοσηλευτική βοήθεια, σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται.
Για πρώτη φορά λειτουργεί στον Δήμο Αθηναίων Ιατρείο Μνήμης με σκοπό να ενημερώνει, να βοηθά όσους πάσχουν από άνοια, καθώς και να παρέχει πρόληψη και στήριξη στις οικογένειές τους. Προσφέρει υπηρεσίες σε ανθρώπους που δεν έχουν τα χρήματα να πάνε σε ιδιώτη γιατρό ή να ταλαιπωρηθούν στα δημόσια ιατρεία μνήμης, όπου επικρατεί συνωστισμός. Ξεκίνησε στον Κολωνό και θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας.
Οι παιδικές χαρές και οι χώροι παιχνιδιού αντικατοπτρίζουν το μέλλον της πόλης, καθώς διαμορφώνουν μνήμες για τους πιο νεαρούς κατοίκους της. Σε τι φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός για την αναβάθμισή τους; Με ποια κριτήρια προχωράτε ώστε να γίνουν ασφαλείς, σύγχρονες και ελκυστικές;
Έχω πει πολλές φορές ότι το παιχνίδι σε ασφαλείς και πιστοποιημένες παιδικές χαρές δεν είναι πολυτέλεια. Πέρσι τέτοια εποχή πήραμε μια δύσκολη απόφαση. Να κλείσουμε παιδικές χαρές. Γιατί κάναμε πάρα πολλούς ελέγχους και ήταν δραματική η κατάσταση. Το 2024 ανακατασκευάσαμε 16 παιδικές χαρές.
Ακόμα, αναβαθμίζουμε πλήρως 11 παιδικές χαρές το πρώτο εξάμηνο του 2025, τις οποίες παραδίδουμε σταδιακά. Έχουμε ήδη παραδώσει τρεις, δύο στη Ριζούπολη και μία στον Λυκαβηττό, βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων στις γειτονιές της πόλης.
Ο εξοπλισμός τους πληροί τα πιο σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας και τα παιχνίδια, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, προάγουν την ανάπτυξη των πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των παιδιών, ενώ ανταποκρίνονται στις πλέον απαιτητικές σύγχρονες προδιαγραφές.
Στην επόμενη φάση, σχεδιάζουμε την ανακατασκευή επιπλέον 6 παιδικών χαρών.
Οι μικρές Αθηναίες και οι μικροί Αθηναίοι δημιουργούν έτσι αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.
Βγήκαμε από μια πανδημία που άλλαξε τις ζωές όλων, ποιον ρόλο οραματίζεστε τώρα για τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου; Πώς θα διατηρήσουν τη δυναμική τους και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή σε μια πόλη που χρειάζεται αλληλεγγύη και φροντίδα;
Για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση στη θητεία μου είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η στήριξη των πιο ευάλωτων.
Φέτος, συγκεντρώσαμε 3.500 πασχαλινά πακέτα από δωρεές ιδιωτών και εταιρειών και όλοι μαζί τα προσφέραμε σε οικογένειες και παιδιά που τα έχουν ανάγκη.
Να αναφέρω, επίσης, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το οποίο προσφέρει δωρεάν μαθησιακή υποστήριξη σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου άπορων ή οικονομικά αδύναμων οικογενειών.
Πρόσφατα διοργανώσαμε και το Φεστιβάλ Ενεργής Γήρανσης, με τραγούδι, χορό, θέατρο, συζητήσεις, διαγωνισμό ζωγραφικής ακόμα και tai chi για την αγαπημένη μας 3η ηλικία. Τα μέλη των Λεσχών Φιλίας μας αυτό το διάστημα επισκέπτονται και ξεναγούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ νωρίτερα απόλαυσαν και ξανασυστήθηκαν με τα μοναδικά τοπόσημα της Αθήνας σε βόλτες με τα λεωφορεία Magic Bus.
Χαίρετε, είμαι ο ψηφιακός βοηθός του CityofAthens.gr και χρησιμοποιώ τεχνητή νοημοσύνη για να σας βοηθήσω και να απαντήσω στις ερωτήσεις σας σχετικά με τις υπηρεσίες και τις πληροφορίες που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων. Σημαντικό: Μην μοιράζεστε προσωπικά δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης ή ευαίσθητες πληροφορίες.