09 ΜΑΪ́ΟΥ 2025 14:05

Συνέντευξη Δημάρχου Αθηναίων, Χ. Δούκα, στο «Direct» του Πρώτου Θέματος με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη

Χ. Δούκας: «Ο Λόφος του Στρέφη θα ανήκει σε όλους τους πολίτες, θα είναι ένας λόφος ανοιχτός με κοινωνική ειρήνη»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, στο «Direct» του Πρώτου Θέματος και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη.

Ο Χάρης Δούκας ξεκίνησε με μια προσωπική αναφορά στον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Βατικανό: «“Ήταν ο Πάπας των φτωχών”, πολύ προοδευτικός στις ιδέες και στις αντιλήψεις του. Μας είχε καλέσει προοδευτικούς Δημάρχους από όλο τον κόσμο για να υπογράψουμε μία σύμβαση, ένα πρωτόκολλο για την ανθεκτικότητα των πόλεων. Μάλιστα, είχε ορίσει και τον όρο “οικολογική αμαρτία”. Και έλεγε πως πρέπει οι πολίτες να προστατευτούν από τις κλιματικές κρίσεις και οι ηγέτες να αναλάβουν το χρέος που τους αναλογεί».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της καθαριότητας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία και παρεμβάσεις: «Έχουμε μια εφαρμογή, το Novoville, που μας στέλνουν οι πολίτες παράπονα. Σε σχέση με πέρυσι έχουμε περίπου τα μισά. Τον τελευταίο χρόνο, κάναμε μία σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις. Έχουμε 300 νέους εργαζόμενους μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχουμε τοποθετήσει κοντά στους 100 υπόγειους κάδους σε διάφορα σημεία της πόλης, λειτουργήσαμε ένα καινούργιο σύστημα μεταφόρτωσης όπου συμπιέζουμε τα απορρίμματα με στόχο να μειώσουμε τον όγκο… Οφείλω όμως να πω ότι μπροστά μας έχουμε και την τουριστική περίοδο, όπου οι απαιτήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Πηγαίνω 2-3 φορές στο κέντρο επιχειρήσεων. Μιλάμε συνέχεια με τους εργαζομένους και “είμαστε από πάνω” και θα συνεχίσουμε να είμαστε και το επόμενο διάστημα».

Όσον αφορά τη θητεία του κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε: «Υπήρχε απουσία διοίκησης επί Μπακογιάννη. Και το λέω αυτό διότι υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα στην οικονομική διαχείριση. Μας άφησε κοντά στο 1,5 εκ. έλλειμμα στις σχολικές επιτροπές, κοντά στα 3 εκ.+ στην Αναπτυξιακή Εταιρεία, κοντά στα 2 εκ. στην Τεχνόπολη. Γνωστά όλα αυτά από ορκωτούς λογιστές, ανεξάρτητους, δηλαδή, οργανισμούς, φορείς και ανθρώπους. Ο Δήμος είχε πάρα πολλά ελλείμματα, που δείχνει ακριβώς ότι υπήρχε μία μεγάλη κακοδιαχείριση. Και δεν είναι μόνο ο Μεγάλος Περίπατος, είναι ότι σε όλα τα έργα υπήρχαν πολύ μεγάλες δηλώσεις, αλλά στην πραγματικότητα, στην ουσία πολύ λίγα πράγματα προχωρούσαν».

Για την τουριστική πίεση που δέχεται η Αθήνα και την πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος Αθηναίων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Δούκας σημείωσε: «Η Αθήνα πριν 10 χρόνια είχε 2,5 εκ. τουρίστες, πέρυσι είχαμε 8 εκ., φέτος εκτιμάμε γύρω στα 10 εκ. τουρίστες, όσο είναι ο πληθυσμός της χώρας. Σε μία πόλη η οποία έχει περίπου 700.000 κατοίκους. Άρα, καταλαβαίνετε την πίεση. Φτιάξαμε τη Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας και είδαμε ποιες περιοχές είναι υπερκορεσμένες. Σε τρεις από αυτές έχει σταματήσει η βραχυχρόνια μίσθωση. Πρέπει να προστατεύσουμε περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη πίεση, όπως είναι η Πλάκα. Εκεί φτιάξαμε μία task force, ένα γραφείο για το ιστορικό κέντρο που στόχο έχει να ελέγχει αν υπάρχουν προβλήματα ηχορύπανσης. Ξεκινήσαμε με drones και καταγράψαμε όλες αυτές τις περιοχές. Στέλνονται κλιμάκια και ζητάμε όλα τα στοιχεία και τα χαρτιά και θα κινηθούμε όπως προβλέπει ο νόμος με το γραφείο αυτό. Έχουμε και ένα Παρατηρητήριο Βιωσιμότητας και μιλάμε συνέχεια με όλες τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για να δρομολογούμε καλύτερα τις ροές. Το κέντρο της πόλης πρέπει να έχει ζωή, να έχει και πολίτες, δεν θέλουμε ένα απέραντο mall, για αυτό και θέλουμε να είναι βιώσιμη η προσπάθεια, ισόρροπη».

Αναφερόμενος στο θέμα των ηλεκτρικών πατινιών, ο Δήμαρχος περιέγραψε την προσπάθεια ρύθμισης του φαινομένου: «Θέλουμε βιώσιμη κινητικότητα, θέλουμε να λειτουργούν τα πατίνια. Παρατήρησα ότι υπήρξε μία τρομακτική έκρηξη, 4.000 είναι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα περίπου. Θέλουμε να βάλουμε μία τάξη. Βρεθήκαμε με τις εταιρείες και κάναμε τις εξής επισημάνσεις: 70 θέσεις, όπου θα μπορούν να τοποθετούν τα συγκεκριμένα πατίνια. Δεύτερον, θα υπάρχουν χώροι απαγόρευσης, αρχαιολογικοί χώροι αλλά και κάποιοι πεζόδρομοι… Και τρίτον, αν δεν τα τοποθετήσεις σωστά, θα συνεχίσει να γράφει η χρέωση. Οι εταιρίες θα πληρώνουν κάτι για τον δημόσιο χώρο, για τις θέσεις που καταλαμβάνουν, και ένα υψηλό πρόστιμο, αν δεν το τηρούν».

Σχετικά με τον Λόφο του Στρέφη, σημείωσε: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να σταματήσει τα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Εμείς προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μία συνθήκη κοινωνικής ειρήνης, να προχωρήσουμε στην ανάπλαση μαζί με τους κατοίκους. Κάναμε δενδροφυτεύσεις, φτιάξαμε το γηπεδάκι του μπάσκετ, φτιάξαμε μία παιδική χαρά και προχωράμε και με τον οδοφωτισμό. Υπάρχει και ένας χώρος εκεί, ο «Εξωστρεφής», όπου και αυτός θα δοθεί χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα σε έναν αθλητικό σύλλογο. Ο Λόφος του Στρέφη θα ανήκει σε όλους τους πολίτες, θα είναι ένας λόφος ανοιχτός με κοινωνική ειρήνη».

Πείτε Κάτι

AI Βοηθός Δημότη (Beta)

close
send