14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 17:48

Ριζάρη: Και μετρό και πράσινο

Με πρόσφατη απόφασή του, το ΣτΕ βάζει φρένο στην αφαίρεση 230 περίπου δέντρων από το πάρκο Ριζάρη και ζητά την εκπόνηση και έγκριση της απαραίτητης Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις των εργασιών κατασκευής του σταθμού “Ευαγγελισμός” της γραμμής 4 του μετρό στο χώρο.

Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει όσους και όσες αρνούμαστε το τεχνητό δίλημμα ανάμεσα σε μετρό και δέντρα και επιβεβαιώνει την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες του έργου, μέσα από τεκμηριωμένη διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων που σέβονται τις ανάγκες των γειτονιών σε πράσινο. Η περίπτωση του πάρκου Ριζάρη αποδεικνύει και κάτι ακόμα: ότι η υλοποίηση των έργων προχωρά, δυστυχώς, με προχειρότητα, χωρίς έγκαιρη και ουσιαστική αποτίμηση των επιπτώσεων και χωρίς να εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για την βελτίωση του σχεδιασμού.

Ελπίζουμε, ότι η απόφαση του ΣτΕ, θα ανοίξει τον δρόμο για την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου και τη διάσωση των δέντρων στο πάρκο Ριζάρη – κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στην περίπτωση του σταθμού της πλατείας Εξαρχείων, όπου οι κάτοικοι επίσης διεκδικούν έναν σχεδιασμό που να μην στερεί από τη γειτονιά το λιγοστό ελεύθερο πράσινο που διαθέτει. Εκεί Κυβέρνηση, Ελληνικό Μετρό και Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη, αντί να αναγνωρίσουν τα δεδομένα και να διερευνήσουν καλύτερες λύσεις για την περιοχή, επέλεξαν την αδιαλλαξία, τον δογματισμό και το παιχνίδι εντυπώσεων αποψιλώνοντας έναν ιστορικό, μικρό αλλά σημαντικό πυρήνα πρασίνου, ενώ οι υποτιθέμενες μεταφυτεύσεις είναι πρακτικά αδύνατες, όπως επιβεβαιώνουν επιστημονικοί φορείς και εργαζόμενοι του δήμου.

Η κλιματική κρίση επιβάλλει νέες μεθόδους δημόσιου σχεδιασμού, οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη, μαζί με τα τεχνικο-οικονομικά δεδομένα, τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις των αστικών παρεμβάσεων. Οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών για βιώσιμη καθημερινότητα πρέπει να έχουν σύμμαχο και όχι αντίπαλο τις αυτοδιοικητικές πολιτικές. Η Ανοιχτή Πόλη θα δουλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση.