06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 13:16

Πλατεία Πρωτομαγιάς: Προτεραιότητα στους ελεύθερους  χώρους και στους κατοίκους της πόλης

Η Ανοιχτή Πόλη, μαζί με τη δημοτική σύμβουλο Δέσποινα Αλεβυζάκη, έδωσε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου το παρών στο κάλεσμα της «Ανοιχτής Συνέλευσης Υπεράσπισης της Πλατείας Πρωτομαγιάς». Κάτοικοι και συλλογικότητες κινητοποιούνται εδώ και μήνες, για να προστατέψουν το δημόσιο χώρο, με αφορμή την κατάληψη μεγάλου μέρους της Πλατείας Πρωτομαγιάς από την ανάδοχο εταιρεία της Αττικό Μετρό, για υποστηρικτικές λειτουργίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά, τον τελευταίο καιρό, που βλέπουμε λαμαρίνες να αποκλείουν τους κατοίκους των γειτονιών από πολύτιμους γι’ αυτούς δημόσιους χώρους. Το έργο του Μετρό είναι κρίσιμο βέβαια για την κινητικότητα στην πόλη, ο τρόπος όμως που υλοποιούνται οι εργασίες οφείλει να σέβεται την καθημερινότητα και τις ανάγκες των κατοίκων. Πρέπει να εξετάζονται και να αξιολογούνται οι εναλλακτικές λύσεις, με διαφάνεια και με κεντρικό στόχο την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στις γειτονιές.

Η Ανοιχτή Πόλη έχει θέσει επανειλημμένα ερωτήματα, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με το ρόλο του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος είναι άλλωστε και ιδιοκτήτης του χώρου. Ήταν σε γνώση του οι εξελίξεις στην Πλατεία Πρωτομαγιάς; Αξιολογήθηκε η κατάληψη των συγκεκριμένων εκτάσεων ως προς τη σημασία τους για την καθημερινότητα των κατοίκων; Τα ερωτήματά μας έμειναν αναπάντητα από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε απαντήσεις, θέλοντας να συμβάλουμε σε έναν Δήμο που θα δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους της πόλης, στις γειτονιές και στους ελεύθερους χώρους.