25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 16:26

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 15η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις στην 15η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Σταθερό μέτωπο στο Δήμο Αθήνας κατά του ρατσισμού
Με αφορμή την πρόθεση κοινοτικού συμβούλου να ενταχθεί στο Συμβούλιο της 4ης ΔΚ θέμα με ρατσιστικές διατυπώσεις και με κατασταλτική λογική απέναντι σε ανθρώπους που αποστερούνται βασικά αγαθά όπως η στέγη, επισημάναμε την ανάγκη για ενιαίο μέτωπο στο Δήμο μας κατά του ρατσισμού σε όλες τις εκφράσεις του. Η απάντηση στην φτώχεια και τους αποκλεισμούς δεν μπορεί να είναι η δαιμονοποίηση των ευάλωτων και οι κατασταλτικές επιχειρήσεις.

Επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος λόγω διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και της αύξησης της δόμησης.
Η αύξηση της δόμησης και τα μεγαλύτερα ύψη που έχει φέρει ο ΝΟΚ με τη μορφή bonus και διάφορων εξαιρέσεων δημιουργεί προβλήματα σε μια πόλη ήδη υπερδομημένη και με μεγάλο έλλειμμα σε ελεύθερο χώρο και υποδομές. Είναι μια εξέλιξη αντίθετη με τις ανάγκες της Αθήνας, σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του αστικού περιβάλλοντος. Οι αντιδράσεις στο Δήμο Αθηναίων, αλλά και σε άλλους δήμους του λεκανοπεδίου πληθαίνουν, ενώ και μια σειρά αποφάσεων του ΣτΕ και άλλων δικαστηρίων αναδεικνύουν τη σύγκρουση διατάξεων του ΝΟΚ με την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Με βάση αυτά ζητήσαμε ενημέρωση για πρωτοβουλίες και ενέργειες στις οποίες θα προβεί η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίς του Δήμου, ώστε να προστατευθεί ο αστικός χώρος και η ποιότητα ζωής από την υπερδόμηση.

Προστασία της μόνιμης κατοικίας σε γειτονιές του κέντρου και συγκρούσεις με την συνεχή και χωρίς σχεδιασμό επέκταση τουριστικών λειτουργιών.
Τα μηνύματα για την ανάγκη προστασίας της μόνιμης κατοικίας έρχονται από διαφορετικές περιοχές του κέντρου και πρέπει να απασχολήσουν το Δήμο σοβαρά.
Στο Κουκάκι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα τόσο στο θέμα της στέγης λόγω της εκρηκτικής αύξησης του AirBnB, όσο και στην καθημερινότητα στη γειτονιά, με την κατάληψη κοινόχρηστων επιφανειών από διάφορα κινητά ή μη εμπόδια, την επιβάρρυνση της κυκλοφορίας και στάθμευσης. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα με την κίνηση των μεγάλων τουριστικών λεωφορείων και βαν, στους στενούς δρόμους των γειτονιών πέριξ του λόφου της Ακρόπολης. Επισημάναμε την ανάγκη για περισσότερους ελέγχους και απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και για μια ολοκληρωμένη λύση στο θέμα των τουριστικών λεωφορείων, ώστε να σταθμεύουν σε απόσταση και να μην κινούνται στους δρόμους των πυκνοδομημένων γειτονιών.

H Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου επισημαίνει το πρόβλημα με τις διαρκείς παραχωρήσεις θέσεων στάθμευσης κατοίκων για αποκλειστική χρήση των αυξανόμενων ξενοδοχείων της περιοχής. Η κατάσταση είναι πλέον ασφυκτική και δυστυχώς επιβαρρύνεται συνεχώς. Επισημάναμε οτι προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι ανάγκες στάθμευσης των κατοίκων που ήδη υποεξυπηρετούνται και με βάση αυτή πρέπει να αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του Δήμου τα αιτήματα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας στην χωματερή των Άνω Λιοσίων
Εργαζόμενοι θέτουν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς τα συστήματα τα οποία οφείλουν να ελέγχουν στην είσοδο όλα τα φορτηγά για ραδιενέργεια δεν λειτουργούν. Η συνθήκη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, σε επίπεδο Περιφέρειας σε επίπεδο ΚΕΔΕ και σε συνεννόηση και με άλλους δήμους της Αττικής, των οποίων οι εργαζόμενοι εκτίθενται στον ίδιο κίνδυνο, ώστε ο χώρος της να ελεγχθεί το συντομότερο και η ασφάλεια και η νομιμότητα να αποκατασταθούν.

Συντόμευση των εργασιών αποκατάστασης παιδικών χαρών.
Η ανάγκη για βελτίωση της ασφάλειας και των υποδομών σε αρκετές παιδικές χαρές του Δήμου είναι δεδομένη. Σε αυτά τα πλαίσια σε παιδικές χαρές, όπως σε Δεινοκράτους, Κονίστρα, Ποδονίφτη, Τρεις Αστέρες, Άγιο Νικόλαο, έχουν απομακρυνθεί τα όργανα είτε έχουν κλείσει οι χώροι για εργασίες. Επειδή ωστόσο οι παιδικές χαρές στο Δήμο είναι πολύ λίγες και δεν υπάρχουν εναλλακτικές, έχει προκληθεί δικαιολογημένη ανησυχία σε κατοίκους για το χρονικό διάστημα που θα μείνουν τα παιδιά χωρίς παιδική χαρά και μάλιστα ενόψει της θερινής περιόδου. Μεταφέραμε την ανησυχία των κατοίκων και ζητήσαμε να υπάρχει ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου και να εξαντληθούν οι δυνατότητες για επιτάχυνση των εργασιών σε όλες τις περιπτώσεις.

Προβλήματα υποδομής και αποχετευτικού δικτύου στην 4η Δημοτική Κοινότητα.
Ειδικά στην οδό Μιχαήλ Κόρακα στους αριθμούς 17-40, έχουμε ενημέρωση από κατοίκους οτι τα χρόνια προβλήματα με το δίκτυο αποχέτευσης συνεχίζονται, επιβαρύνοντας τις συνθήκες καθημερινής ζωής και τη δημόσια υγεία στην περιοχή. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσουν άμεσα ενέργειες για επίλυση του θέματος.

Αίτημα Συλλόγου Γονέων του 76ου Δημοτικού Σχολείου για ενίσχυση των μέτρων σήμανσης/μείωσης ταχύτητας οχημάτων επί της οδού Θεσσαλονίκης.
Είναι ένα σημαντικό θέμα ασφάλειας για όλους του κατοίκους, αφού στην περιοχή έχουν κατά καιρούς συμβεί ατυχήματα. Ειδικά αφού υπάρχει εκεί πάρκο για τα παιδιά της γειτονιάς, ενώ λειτουργούν δύο Νηπιαγωγεία κι ένα Δημοτικό Σχολείο. Πρέπει άμεσα όπως ζητούν οι κάτοικοι να υπάρξει εμφανής κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, να τοποθετηθούν πινακίδες, μειωτήρες ταχύτητας (σαμαράκια), και ό,τι άλλο αξιολογηθεί ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην ασφάλεια των κατοίκων/επισκεπτών της περιοχής.

Πρώην Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Ζάππειο.
Τον Σεπτέμβριο υπογράφηκε συμφωνία του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την παραχώρηση στο Δήμο, ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου. Η λειτουργία ενός κολυμβητηρίου για τους δημότες στο κέντρο θα είναι σημαντική. Ζητήσαμε ενημέρωση για το σημειο που βρίσκεται η υπόθεση, γαι το τί παρέλαβε η τωρινή δημοτική αρχή και ποιά είναι τα επόμενα βήματα.

Τέλος μετά από αίτημα που υποβάλαμε ενημερώθηκε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για την ταμειακή κατάσταση που παρελήφθη από τις απερχόμενες σχολικές επιτροπές, τα ταμειακά διαθέσιμα καθώς και τα οφειλόμενα μέχρι 29/2/2024. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει μεγάλη ανησυχία για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων αφού ορισμένες από τις απερχόμενες διοικήσεις έχουν αφήσει απλήρωτους ακόμα και τους λογαριασμούς ενέργειας, νερού κλπ. καθώς και η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης των νέων σχολικών επιτροπών.