30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025 18:47

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 11η Ειδική και 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις εκτός ημερήσιας διάταξης:
Για τον νέο εκλογικό νόμο και τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης
Η τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου, κατά την παρουσίαση του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων ΚΕΔΕ–ΕΝΠΕ, ήταν απογοητευτική. Το καθεστώς υποχρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρατείνεται, με τους πόρους που αναγγέλλονται για τον νέο προϋπολογισμό να υπολείπονται κατά 6 δις ευρώ από τις προβλέψεις του νόμου 3852/2010. Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τους Δήμους ως φορείς αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά μόνο ως παρόχους υπηρεσιών, και μάλιστα σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Η διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τη σύνδεσή της με το ρυθμό ανάπτυξης, δημιουργούν συνθήκες κατάρρευσης για την αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα για τον Δήμο Αθηναίων, με τις αυξημένες ανάγκες που έχει ως μεγαλύτερος Δήμος της χώρας.
Ο κ. Λιβάνιος δεν ανταποκρίνεται στα επείγοντα προβλήματα οικονομικής επιβίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σπεύδει όμως, με τον εκλογικό νόμο που προτείνει, να αποκλείσει την πιθανότητα να επαναληφθούν εκλογικά αποτελέσματα, όπως αυτό των τελευταίων δημοτικών εκλογών της Αθήνας το 2023 που «ξέφυγε» από τον προηγούμενο νόμο του κ. Βορίδη και κόστισε τη Δημαρχία στον κ. Μπακογιάννη. Ο προτεινόμενος νόμος, με την κατάργηση της επαναληπτικής διαδικασίας της δεύτερης Κυριακής και τη δυνατότητα δεύτερης επιλογής ψήφου, υπονομεύει την έννοια της αυτονομίας των δημοτικών παρατάξεων και το νόημα των μεταξύ τους συμμαχιών. Καταργώντας τις εκλογικές ενότητες για την ανάδειξη δημοτικών συμβούλων, η πρόταση Λιβάνιου οδηγεί σε έναν νεοσυγκεντρωτισμό, ενώ η γενίκευση της δυνατότητας τηλεσύσκεψης περιορίζει τη ζωντανή αντιπαράθεση και τις δυνατότητες πολιτικής ώσμωσης που προσφέρει η δια ζώσης διαβούλευση. Ίσως το μόνο «προτέρημα» της πρότασης Λιβάνιου είναι ότι το 2023, με ίδιες ψήφους και συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έδινε δήμαρχο τον Κώστα Μπακογιάννη.
Είναι ξεκάθαρο ότι μια μελλοντική κυβέρνηση, που δεν θα έχει ως κορμό τη Νέα Δημοκρατία, δεν θα ανεχτεί έναν εκλογικό νόμο που ενθαρρύνει τις αδιαφανείς συναλλαγές οριζόντιων ομάδων συμφερόντων και που υπονομεύει τη δημοκρατική έκφραση των δημοτών και την αυτοτέλεια των πολιτικών χώρων.
Υμηττού και Φρύνωνος
Αναφερθήκαμε στην ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, στη διασταύρωση Υμηττού και Φρύνωνος. Εννέα μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα, όπου ένας 18χρονος έχασε τη ζωή του, η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη. Οι κάτοικοι ζητούν την τοποθέτηση φωτεινής σήμανσης (STOP με φωτάκια), τοποθέτηση προειδοποιητικού φαναριού, καθώς και τροχονόμο κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από τα εκεί σχολεία (13ο Δημοτικό και 17ο Γυμνάσιο). Εξίσου σημαντική εστία κινδύνου υπάρχει στο ίδιο περίπου σημείο (Φρύνωνος 5), λόγω περιστατικών αποκόλλησης και πτώσης βράχων που απειλούν την ασφάλεια των διερχομένων.
Ηλεκτρικά πατίνια
Επισημάναμε την ανάγκη για ρύθμιση της αδειοδότησης και της κυκλοφορίας των ηλεκτρικών πατινιών στην πόλη. Ζητήσαμε διευκρινίσεις για τους όρους, κάτω από τους οποίους έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια και αναφερθήκαμε στην ανάγκη να οριστούν συγκεκριμένοι χώροι για τη στάθμευσή τους. Η δημοτική αρχή πρέπει να ενισχύσει τον έλεγχο, για τον περιορισμό των θεμάτων ασφάλειας που δημιουργούνται. Τον περασμένο Μάρτιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη δρομολόγηση σύνταξης Κανονιστικής που θα διευθετούσε τα εκκρεμή αυτά ζητήματα. Ζητήσαμε σχετική ενημέρωση.
Αποθήκη ξυλείας στην οδό Μπακνανά
Παλιά αποθήκη ξυλείας (Στασινόπουλου), στην οδό Μπακνανά στο 2ο Διαμέρισμα, μετά από πυρκαγιά έχει εγκαταλειφθεί και είναι πλέον φωλιά τρωκτικών που κυκλοφορούν στους γύρω δρόμους, ακόμη και στα σπίτια. Υπάρχει ανάγκη για άσκηση πίεσης στον ιδιοκτήτη να αναλάβει τις ευθύνες του και να μεριμνήσει για την υγιεινή του χώρου. Προτείναμε επίσης να διερευνηθεί η προοπτική απαλλοτρίωσης και διαμόρφωσης χώρου δροσιάς και αναψυχής.
Κατασκευές στο πάρκο Γουδή
Το περασμένο Μάιο, μετά από καταγγελίες πολιτών, είχε γίνει έλεγχος από κλιμάκιο της ΥΔΟΜ για αυθαίρετες κατασκευές στο κατάστημα Anassa City Events που βρίσκεται στη Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλοπούλου, στο Πάρκο Γουδή. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε προσπάθεια ανέγερσης μεταλλικής κατασκευής για τη στέγαση χρήσεων αναψυχής του εν λόγω ΚΥΕ. Είχε εκδοθεί τότε σήμα άμεσης διακοπής εργασιών από το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Δόμησης, προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα των εργασιών και να επιβληθούν, όπου χρειαστεί, τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Ζητήσαμε ενημέρωση, τί έγινε έκτοτε και σε περίπτωση που διαπιστώθηκαν μη νόμιμες κατασκευές, αν αυτές έχουν απομακρυνθεί.
Αστυνομοκρατία στο Στρέφη
Στη διάρκεια εκδηλώσεων στο λόφο του Στρέφη, την Κυριακή που μας πέρασε, υπήρξε βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ σε χώρο όπου βρίσκονταν πολίτες, μεταξύ άλλων και οικογένειες με παιδιά. Πρόκειται για απαράδεκτες και επικίνδυνες πρακτικές που όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις σε προβλήματα, αλλά αμφισβητούν το βασικό αγαθό της ασφαλούς πρόσβασης των δημοτών στους κοινόχρηστους χώρους. Ο Δήμος πρέπει να καταστήσει σαφή τη διαφωνία του με τις πρακτικές που εφαρμόζονται από την ΕΛ.ΑΣ., με την οποία έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας, και να προστατέψει την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών.

Στην 11η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας που προηγήθηκε, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω δύο ζητήματα:
Τουριστικά λεωφορεία
Τη στιγμή που το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας εξακολουθεί να επιδεινώνεται, η κίνηση των τουριστικών οχημάτων, και ιδιαίτερα των ογκωδών λεωφορείων, έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα σημαντικά προβλήματα του δήμου μας, με επιπτώσεις τόσο στην ήδη επιβαρυμένη κυκλοφορία, όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων σε κεντρικές περιοχές της πόλης. Εκτιμάται ότι σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται περί τα 250 με 300 τουριστικά λεωφορεία, ενώ το πρόβλημα εντείνεται και από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, αφού ένα και μόνο κρουαζιερόπλοιο μπορεί να χρειαστεί 15-20 λεωφορεία. Την περασμένη χρονιά η δημοτική αρχή είχε προχωρήσει πιλοτικά στη λύση εύρεσης χώρου για την στάθμευση των λεωφορείων στην περιοχή του Tae Kwon Do, όμως η επιλογή αυτή φαίνεται ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Το θέμα αφορά τις ζωές των κατοίκων, τα έσοδα του δήμου, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τους οδηγούς, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να κατατεθούν και να εξεταστούν συγκριτικά οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί και να συγκροτηθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα κρατά τα τουριστικά οχήματα μακριά από σημεία όπου δημιουργούν προβλήματα λειτουργικότητας για το κυκλοφοριακό δίκτυο και ασφάλειας για τους πολίτες. Ρωτήσαμε την δημοτική αρχή σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή θα προβεί για το θέμα, ενόψει μάλιστα και της καλοκαιρινής περιόδου, όταν αναμένονται και οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
Λόφος Αρδηττού
Ο Αρδηττός, ένας από τους επτά ιστορικούς λόφους της πόλης, περιβάλλεται από πυκνοδομημένες γειτονιές του κέντρου και είναι σε άμεση γειτνίαση με το Παναθηναϊκό Στάδιο και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία. Ο ίδιος ο λόφος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και αποτελεί την προέκταση του δικτύου ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα, είναι ένας σπάνιος χώρος υψηλού πρασίνου, με περιβαλλοντική σημασία, αλλά και με δυνατότητα να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους των γύρω γειτονιών και τους επισκέπτες. Παρά τις σημαντικές δυνατότητες για να ενταχθεί στο δίκτυο ελεύθερων χώρων του δήμου μας, ο Αρδηττός παραμένει σήμερα απρόσιτος.
Ως Ανοιχτή Πόλη, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη μια στρατηγική διαχείρισης του Αρδηττού, η οποία θα αναδείξει τη διπλή του σημασία ως ιστορικού τόπου που είναι την ίδια στιγμή ελεύθερος, κοινόχρηστος και ενταγμένος στη ζωή της πόλης. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα χρειαστούν μια σειρά ήπιες παρεμβάσεις, όπως φροντίδα του πρασίνου και νέες φυτεύσεις όπου χρειάζεται, φροντίδα των αρχαιολογικών χώρων, αποκατάσταση των μονοπατιών, φωτισμός, διασφάλιση παροχέτευσης υδάτων, πυρασφάλεια κοκ. Θα χρειαστεί επίσης βελτίωση της προσβασιμότητας με σαφείς εισόδους και διαδρομές, ενώ υπάρχουν και δυνατότητες για ευρύτερο σχεδιασμό, με την σύνδεση ελεύθερων χώρων, την ανάδειξη της κοίτης του Ιλισού προς το κολυμβητήριο και τον ναό της Αγίας Φωτεινής, την αποκατάσταση του κολυμβητηρίου και την απόδοσή του για χρήση από τους δημότες.
Ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή αν είναι στις προθέσεις της συγκεκριμένοι σχεδιασμοί και παρεμβάσεις, για την συστηματική φροντίδα και ένταξη του Αρδηττού, ως δημόσιου κοινόχρηστου χώρου, στη ζωή της πόλης. Ζητήσαμε επίσης ενημέρωση για τη σχετική προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2023 από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Πείτε Κάτι

AI Βοηθός Δημότη (Beta)

close
send