18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 17:50

Οι πρώτες εικαστικές εκθέσεις στην Πινακοθήκη και στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται το φιλότεχνο κοινό με μία σειρά εκθέσεων που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στην Πινακοθήκη και το Κέντρο Τεχνών, για να διεκδικήσει και να κερδίσει και φέτος το ενδιαφέρον και τις εντυπώσεις του, παρουσιάζοντας μοναδικές εικαστικές εκθέσεις. Δύο σημαντικοί πυλώνες πολιτισμού της πόλης που εντάσσονται στην κορυφή της πολιτιστικής ατζέντας των Αθηναίων, θα φιλοξενήσουν εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, πολυμέσα, κ.α. από διακεκριμένους καλλιτέχνες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντικές στιγμές στα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να κατεβάσετε εδώ

 1. Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

  Αλέξης Κυριτσόπουλος

  Παράλληλα

  Έως 11 Φεβρουαρίου 2024

  Συνεχίζεται έως 11 Φεβρουαρίου η πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου, με έργα από το 1963 έως σήμερα. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, που έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Στην αντικαταθλιπτική, εν μέρει σατιρική και εν πολλοίς αυτοβιογραφική ζωγραφική του πρωταγωνιστούν τα έντονα, φωτεινά, αληθινά χρώματα και δευτερευόντως οι ήρωες. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, τα χρώματα διαμορφώνουν και ζωντανεύουν τους χαρακτήρες, καθορίζοντας τα όρια και τα σχήματα των μορφών. «Το χρώμα είναι δρόμος για το φως» θα πει ο ίδιος. Στην περίπτωσή του, το χρώμα εξυπηρετεί τον βαθύτερο σκοπό της ζωγραφικής: να προσφέρει «παρηγοριά, ελπίδα και ανάσα για να τα βγάλουμε πέρα». Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης
  Διαβάστε περισσότερα εδώ


  Ρίκα Πανά: Προς το Φως

  15 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου 2024

  Η ζωγραφική της Ρίκας Πανά (Παναγιωτοπούλου, το γένος Λαζάνη, γεν. Αθήνα,1929) είναι βαθιά ανθρωποκεντρική. Το έργο της διαμορφώθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο, την κατοχή, τη δικτατορία των συνταγματαρχών, καθώς και από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε. Στην αναδρομική έκθεση του έργου της στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων από 15 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου σε επιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα, θα παρουσιαστούν περίπου 80 ακρυλικά σε καμβά και σε χαρτί.

  Με τη χρήση μιας έντονα χειρονομιακής γραφής σε συνήθως μονοχρωματικό φόντο, τα έργα της αναδεικνύουν σχηματοποιημένη την ανθρώπινη μορφή για να επικεντρωθούν στην ουσία των ζητημάτων που απασχολούν την καλλιτέχνιδα. Η διαμαρτυρία για την έλλειψη ελευθερίας, η καταγγελία της διάβρωσης του πολιτισμού, η αναζήτηση ταυτότητας, η απόγνωση και η ελπίδα του ανθρώπου αποτελούν τους βασικούς άξονες της ζωγραφικής της Ρίκας Πανά, 95 ετών σήμερα. Η έκθεση ξεκινά με τις πρώιμες δημιουργίες της (Γκαλερί Νέες Μορφές, 1962), οι οποίες ακολουθούνται από τις δύο βασικές ενότητες της δουλειάς της, με έργα που παρουσίασε ενάντια στη λογοκρισία και στον φόβο του δικτατορικού καθεστώτος στο Λονδίνο (Drian Galleries, 1969) και στην Αθήνα (Βρετανικό Συμβούλιο, 1970), ξανά στο Λονδίνο (Drian Galleries, 1971), και, τέλος, στη Ρώμη (Galleria d’Arte Albatros, 1972). Όταν η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη χώρα μας, η Ρίκα Πανά στράφηκε σε μια ιδιωτική και μοναχική δημιουργική πορεία, ζωγραφίζοντας αδιάκοπα μέχρι περίπου το 2010 έργα που αποτελούν την τελευταία ενότητα της έκθεσης. Η αναδρομική αυτή παρουσίαση ακολουθεί μια γραμμική χρονολογική πορεία, όμως οι ενότητές της περιέχουν και έργα που δημιουργήθηκαν σε άλλες χρονικές περιόδους της ζωγραφικής της Ρίκας Πανά, προκειμένου να αναδειχθούν οι εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στους εικαστικούς και ιδεολογικούς άξονες που διατρέχουν τη ζωή και το έργο της καλλιτέχνιδας.

  Κτίριο Α΄ Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων


  Στέργιος Στάμος

  Γόρδιοι Δεσμοί

  22 Φεβρουαρίου – 24 Μαρτίου 2024

  Η έκθεση του Στέργιου Στάμου, Γόρδιοι Δεσμοί, που θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, από 22 Φεβρουαρίου έως 24 Μαρτίου σε επιμέλεια Γιάννη Μπόλη, συμπεριλαμβάνει έργα τα οποία εντάσσονται σε δύο μεγάλες ενότητες δουλειάς του των τελευταίων χρόνων.

  Στην πρώτη, εκκινεί από μία πραγματικότητα που είναι δίπλα μας, την πραγματικότητα της μετανάστευσης και της αναζήτησης χιλιάδων ανθρώπων μιας φανταστικής

  «Γης της Επαγγελίας», για τον εγκλωβισμό τους σε δομές φιλοξενίας, αντιμέτωπους με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την απόρριψη.

  Στη δεύτερη θεματική ενότητα, ο Στάμος επικεντρώνεται στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, αλλά και στην Ελλάδα της αναζήτησης νέων μορφών αλληλεγγύης, ενότητας και συνύπαρξης.

  Ταυτόχρονα παρουσιάζονται μία νέα σειρά γλυπτών.

  Κτίριο Β΄ Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων


  Φύση πάσχουσα/ Natura patiens

  27 Μαρτίου – 18 Απριλίου 2024

  Στην έκθεση Φύση πάσχουσα / Natura patiens στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων σε επιμέλεια Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας, συμμετέχουν τριάντα σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες. Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από 27 Μαρτίου έως 18 Απριλίου, προσφέρει μία ισχυρή εικόνα για το τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης που αφορά τον πλανήτη και την ανθρώπινη ύπαρξη, αφυπνίζοντας την περιβαλλοντική συνείδηση και την ατομική και κοινωνική ευθύνη.

  Παράλληλα με την έκθεση παρουσιάζεται επιστημονική ημερίδα με τίτλο

  «Κλιματική κρίση: Περιβάλλον & Άνθρωπος».

  Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

  Άρτεμις Αλκαλάη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Έλενα Αντωνοπούλου, Τζένη Αντωνοπούλου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Κλειώ Γκιζελή, Ελένη Γκλίνου, Λυδία Δαμπασίνα, Χαράλαμπος Δερμάτης, Θαλασσινή Δούμα, Μάρθα Δημητροπούλου, Γιάννης Ζιώγας, Στεφανία Ζουρούδη, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Άντζι Καρατζά, Άρης Κατσιλάκης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Αγγελική Λόη, Δήμητρα Μαλταμπέ, Μιχάλης Μανουσάκης, Ειρήνη Ματσούκη, Τάσος Μισούρας, Ισμήνη Μπονάτσου, Σταύρος Μπονάτσος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ιφιγένεια Σδούκου, Δήμητρα Σκανδάλη, Γιώργος Σταματάκης, Παναγιώτης Τανιμανίδης.

  Αποκλειστικός δωρητής για την έκθεση και την ημερίδα είναι

  το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

  Κτίριο Α’ Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων


  Λάμπρος Ορφανός – Έλλη Μουρέλου Ορφανού

  Η γοητεία του μέτρου

  29 Μαρτίου – 26 Μαΐου 2024

  Αφιέρωμα στο έργο του Λάμπρου Ορφανού (1916-1995), χαράκτη και ζωγράφου και της Έλλης Μουρέλου-Ορφανού (1922-2011), ζωγράφου και ψηφιδογράφου, με έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων, τα οποία προέρχονται από τη δωρεά του γιου τους Μίνωα Ορφανού.

  Η έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως τις 26 Μαΐου σε επιμέλεια Κάλλης Πετροχείλου, Κώστα Νικάκη και Στέιση Βεντούρα, περιλαμβάνει ένα σύνολο 100 περίπου έργων, χαρακτικά, χειροποίητες μεταξοτυπίες, σχέδια, ελαιογραφίες, ακρυλικά, ανάμεσά τους κάποια εξαιρετικά σπάνια και ανέκδοτα έργα, που αποτυπώνουν την πορεία των καταξιωμένων αυτών καλλιτεχνών, συνοδοιπόρων στην τέχνη και τη ζωή.

  Κτίριο Β΄ Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων

  Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων:

  Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο

  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00- 16:00, Δευτέρα κλειστά

  Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

  Πληροφορίες: 210 5202420| www.opanda.gr

 2. Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

  Peter Katsihtis

  Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη-Αθήνα

  έως 4 Φεβρουαρίου

  Μετά από σαράντα χρόνια επίμονης ενασχόλησης του με τη ζωγραφική η έκθεση Peter Katsihtis Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη-Αθήνα στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά, μας αποκαλύπτει το έργο μιας μακράς καλλιτεχνικής διαδρομής.

  Η τέχνη για τον Κατσίχτη καθρεφτίζει την εποχή και τα χρόνια διαμονής του κυρίως στη Νέα Υόρκη τα οποία αποδείχτηκαν εξαιρετικά καρποφόρα για τον ίδιο σε δύο άξονες. Ο πρώτος αναπτύσσεται γύρω από τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της προσωπικής του συλλογής σύγχρονων έργων τέχνης και ο δεύτερος στην επιμονή του απέναντι στη ζωγραφική δράση για τη χάραξη του ζωγραφικού του δρόμου, της ψυχικής και πνευματικής έκφρασης.

  Διαβάστε περισσότερα εδώ.


  The Condition of (Im)-Possibility: The Invaders

  8 – 25 Φεβρουαρίου 2024

  Η ομαδική εικαστική έκθεση The Condition of (Im)-Possibility: The Invaders, που θα παρουσιαστεί από τις 8 έως τις 25 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και ανεξάρτητης επιμελήτριας δρ. Εύας Κέκου, πραγματεύεται τη συνθήκη των άπειρων πιθανοτήτων σε ένα μαθηματικό αρχικά πλαίσιο, εντός του οποίου υπάρχουν άπειρες νέες δυνατότητες. Το θέμα της έκθεσης είναι κάθε νέα συνθήκη, γεγονός ή περιστατικό που εισβάλλει ή μπορεί να εισβάλει δυνητικά στη ζωή μας.

  Στην έκθεση συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες, όπως οι Χλόη Ακριθάκη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Γιώργος Δρίβας, Πέγκυ Κλιάφα, Χριστίνα Μήτρεντσε, Πάνος Παπαδόπουλος, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Τόλης Τατόλας, Πάνος Χαραλάμπους και Θάλεια Χιώτη.

  Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων:

  Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 11:00 – 19:00 Σάββατο -Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά

  Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

  Πληροφορίες: 2107232604 – 210 7224028 | www.opanda.gr