14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 15:37

Οι καλές πρακτικές συντονισμού και συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων σε διεθνή συνάντηση  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Πορτογαλία

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, κ. Θανάσης Χειμωνάς, συμμετείχε στη συνάντηση με θέμα “Local Action, National Success: Municipal Leaders Working Toward Refugee Inclusion”, στις 3-4 Οκτωβρίου, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, συνεισφέροντας την εμπειρία της Αθήνας στην ανάπτυξη ενός σταθερού και αποτελεσματικού μηχανισμού πολυεπίπεδων συνεργασιών με την κεντρική διοίκηση, τους διεθνείς οργανισμούς, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,  θέτοντας στο επίκεντρο τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι δήμοι στην προστασία και ένταξη των προσφύγων, προσκάλεσε δημοτικές αρχές και τοπικούς δρώντες από έξι Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, τον εντοπισμό κοινών αναγκών που σχετίζονται με την ένταξη και τη δημιουργία κοινών ευκαιριών συνεργασίας και προώθησης θεσμικών αλλαγών.

Ο κ. Χειμωνάς συμμετείχε στο πάνελ ‘Effective Multistakeholder Coordination’ δίνοντας έμφαση στις καλές πρακτικές του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη (CNI) και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ).

 «Στην Αθήνα αναπτύσσουμε διαρκώς και σταθερά ένα μοντέλο συνεργασίας με τους φορείς που επιχειρούν στο πεδίο που βασίζεται σε τρεις αρχές: τη συνεργασία και τον συντονισμό σε πολλαπλά επίπεδα, τον συνδυασμό δυνάμεων για να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και σε ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών ενώ προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα επιτυχημένων πιλοτικών έργων, τα οποία αξιοποιούνται από τον Δήμο».

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο ήταν η δυσκολία πρόσβασης στη στέγη λόγω των κορεσμένων στεγαστικών αγορών, οι πολιτικές για μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς καθώς και η ανάγκη για πρόσβαση σε πιο μακροχρόνιες πηγές χρηματοδότησης.

Το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) παρουσιάστηκε ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα  συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών και τους διεθνείς οργανισμούς,με αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε το 2017 να λειτουργήσει έναν κόμβο συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ του Δήμου και της Κοινωνίας των Πολιτών, μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων, διεθνών οργανισμών και κεντρικής διοίκησης. Σήμερα, το ACCMR έχει συμπεριληφθεί στις βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως από το Eurocities, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Παράλληλε έγινε αναφορά στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, που αποτελεί τον πρώτο κόμβο συνεργασίας δήμων της Ελλάδας για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Η ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας, η διασύνδεση κέντρου – περιφέρειας για τον σκοπό αυτό, η ενδυνάμωση δημοτικών δομών και θεσμών και η προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και επικοινωνίας, είναι βασικά ζητούμενα τα οποία αποτελούν άλλωστε και τους κύριους άξονες δράσης του Δικτύου Πόλεων. Νέα σελίδα έχει ανοίξει τελευταία για το Δίκτυο Πόλεων με ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο συνεργασίας και με την είσοδο νέων μελών  φτάνοντας στα 26 μέλη.

Επίσης,  αναφορά έγινε στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) το οποίο επανενεργοποιήθηκε υπό τη νέα Αντιδημαρχία, αναδεικνύοντας πως ο Δήμος Αθηναίων ακολουθεί μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πρόκειται για ένα θεσμικό συμβουλευτικό όργανο του Δήμου στο οποίο συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι και ηγέτες κοινοτήτων προσφύγων και μεταναστών. Το αντιπροσωπευτικό αυτό όργανο μπορεί να ψηφίζει και να εισηγείται ψηφίσματα, καθώς και να υποβάλλει προτάσεις στην τοπική ή την κεντρική κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για να ακουστούν πιο δυνατά οι φωνές των κοινοτήτων.

Τέλος, αντικείμενο συζήτησης του συνεδρίου αποτέλεσε μια ακόμα καλή πρακτική του Δήμου, το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ 2021-202). Η ιδιαιτερότητα που διέπει τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του είναι ότι αποτελεί μια από τις πρώτες front desk υπηρεσίες με εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών σε  μετανάστες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Βασικός στόχος της λειτουργίας του ΚΕΜ είναι η διασφάλιση της πρόσβασης μεταναστών και προσφύγων σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και δικαιώματα, καθώς και η βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Παράλληλα, το ΚΕΜ υλοποιεί δωρεάν δράσεις, όπως μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και πληροφορικής, διαπολιτισμικές δράσεις και  συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, με στόχο την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων.