18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 19:23

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Αθηναίων συζήτησαν στη Νομική για τα προβλήματα της σχολής

Σε μία κεντρική αίθουσα της Νομικής Αθηνών, την αίθουσα Οικονομίδη, βρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Αθηναίων, σε μία δημόσια συζήτηση με φοιτητές και καθηγητές, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολή. Είναι η πρώτη φορά που δημοτική αρχή, συζητά από κοινού με την πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσα στη σχολή για τα ζητήματα που την ταλανίζουν.

Έγινε μία ουσιαστική και ζωντανή συζήτηση, κατά την οποία ο κ. Καμίνης άκουσε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο της σχολής, με αιχμή τη διακίνηση και δημόσια χρήση ναρκωτικών.

«Ζήτησα από τους καθηγητές να γίνει μία ανοιχτή συζήτηση στο χώρο διδασκαλίας και να ακουστούν ελεύθερα όλες οι απόψεις» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης. σημειώνοντας ότι «ο δήμος Αθηναίων, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα της πόλης, τις περισσότερες φορές υπερβαίνει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του». Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της διακίνησης και δημόσιας χρήσης ουσιών δεν αφορά μόνο τη Νομική σχολή αλλά και άλλα ιδρύματα και γειτονιές της πόλης και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως δήμαρχος. «Ξεκινήσαμε με ανοιχτή σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης, συγκεντρώσαμε τα συμπεράσματα, ενημερώσαμε τα πολιτικά κόμματα, συστήσαμε πρωτοβουλία με επιφανείς Αθηναίους ζητώντας τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, ενώ συμβολικά πραγματοποιήσαμε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πεδίον του Άρεως» επισήμανε ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση κατέθεσε τελικά το νομοσχέδιο για τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, που όπως είπε, «όταν εμείς το προτείναμε κάποιοι ηθικολόγοι έσπευδαν να το απορρίψουν», σημειώνοντας ότι «αν η κυβέρνηση νομοθετήσει σχετικά, ο δήμος Αθηναίων είναι διατεθειμένος να λειτουργήσει και μόνος του έναν τέτοιο χώρο». Ο κ. Καμίνης επανέλαβε ότι ασφάλεια και δικαιώματα όχι μόνο δεν είναι έννοιες αντιτιθέμενες αλλά αλληλοσυμπληρούμενες, υπογραμμίζοντας ότι «από την ασφάλεια εκπηγάζουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τόσο η κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής κυρία Καλλιόπη Χριστακάκου – Φωτιάδη, όσο και ο καθηγητής κ. Κώστας Παπαδημητρίου σημείωσαν ότι «η σημερινή εκδήλωση είναι μία ανοιχτή συζήτηση δημοτικής αρχής, καθηγητών και φοιτητών, καθώς και ότι αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός, ένα βήμα να αναδειχθεί το πρόβλημα, ένα βήμα να ακουστούμε περισσότερο και να δούμε αυτή η κατάσταση πως είναι δυνατόν να βελτιωθεί».

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η ανάληψη κοινών και άμεσων πρωτοβουλιών για εκδηλώσεις στον πεζόδρομο της Μασσαλίας, ώστε να αποκτήσει και πάλι ζωή, καθώς και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση (ελεύθερο και γρήγορο wi-fi) του ισογείου του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας, δίπλα στη σχολή, ώστε να είναι ελκυστικό και προσβάσιμο για τους φοιτητές.