28 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 18:09

Οκτώβριος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Με δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου έχει σχεδιάσει για τον Οκτώβριο ένα συναρπαστικό πρόγραμμα δράσεων που, όπως πάντα, έχει στόχο να φέρει το κοινό σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης: το παλιό εργοστάσιο φωταερίου που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην Αθήνα για 130 χρόνια! Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σπάνιο βιομηχανικό μνημείο μέσα από πρωτότυπες, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις, όπως υπαίθρια εικαστικά παιχνίδια, ξενάγηση, θεατρικό δρώμενο αλλά και μια εναλλακτική, διαδραστική περιήγηση στο μουσείο.

Πιο αναλυτικά, τις Κυριακές 11 και 25 Οκτωβρίου, οι μικροί μας φίλοι από 3 ετών απασχολούνται δημιουργικά «Στην αυλή του εργοστασίου»! Εκεί, με τη βοήθεια ενός ατομικού εικαστικού kit που θα τους προσφέρουν οι άνθρωποι του ΒΜΦ, θα γνωρίσουν την τέχνη πέρα από το πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και θα πειραματιστούν με μικτές τεχνικές και νέους τρόπους έκφρασης. Την πρώτη Κυριακή, δίνουμε σχήμα και μορφή στους εργάτες του παλιού εργοστασίου χρησιμοποιώντας φυσικό πηλό και άλλα εύπλαστα υλικά, ενώ τη δεύτερη κατασκευάζουμε την πιο φθινοπωρινή μακέτα με ανακυκλώσιμα υλικά και ό,τι πάρει ο άνεμος!

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου,  ενήλικες και οικογένειες με παιδιά (από 8 ετών) κάνουν «Flash Back στο Γκάζι» και ανακαλύπτουν την ιστορία του εργοστασίου φωταερίου, των ανθρώπων του και της γειτονιάς του Γκαζοχωρίου μέσα από μια ξεχωριστή ξενάγηση υπό την καθοδήγηση των έμπειρων ανθρώπων του ΒΜΦ αλλά κι ένα αγαπημένο δρώμενο, τις θεατρικές «Αφηγήσεις ενός γκαζιέρη». Στην καρδιά του εργοστασίου, στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων, ο ηθοποιός-ερμηνευτής Αναστάσιος Χριστοφιλόπουλος, υπό την επιμέλεια του Χρήστου Χριστόπουλου από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», μεταμορφώνεται σε εργάτη και παρουσιάζει, μέσα από τις δικές του εμπειρίες, την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, τις συνθήκες εργασίας, τα μηχανήματα και τα εργαλεία του 19ου αιώνα, τις σχέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες, τη χρήση και την αξία του φωταερίου για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, τη δουλειά των εργατών στο δίκτυο διανομής και όχι μόνο…

Ακόμη, κάθε Κυριακή του Οκτωβρίου, η ομάδα του ΒΜΦ θα βρίσκεται στον χώρο 11.00-13.00 για να διευκολύνει τους επισκέπτες που κάνουν «Μια βόλτα στο μουσείο… με σακίδιο». Η νέα δράση αγαπήθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή, καθώς ενθαρρύνει την ανακάλυψη του μουσείου μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι. Οι μικροί μας φίλοι (4-11 ετών) και οι οικογένειές τους έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον χώρο μέσα από χάρτες, παζλ, επιτραπέζια και άλλα απίθανα εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Ετοιμαστείτε να μυηθείτε στα «μυστικά» ενός σπουδαίου εργοστασίου και μας ολόκληρης εποχής με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Περισσότερες  πληροφορίες για τις δράσεις στο www.gasmuseum.gr

***Σε όλες τις δράσεις, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας ενώ επιβάλλεται και το περιοριστικό μέτρο των 9 ατόμων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Πληροφορίες:

Στην Αυλή του Εργοστασίου

Κυριακές 11 και 25 Οκτωβρίου, ώρες 11.00-12.00 & 12.00-13.00

Meeting point: Πωλητήριο ΒΜΦ

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ/παιδί

Απαραίτητες οι κρατήσεις: 213 0109325

*Τα παιδιά 3-7 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Flash Back στο Γκάζι

Κυριακή 18 Οκτωβρίου, ώρες 12.00-13.00 & 13.00 -14.00

Πού: Παλαιοί Φούρνοι

Κόστος (ξενάγηση & θεατρικό δρώμενο): 1 ευρώ/άτομο

Διάρκεια: 60 λεπτά (οι δράσεις θα πραγματοποιούνται 2 φορές)

Απαραίτητες οι κρατήσεις: 213 0109325

Μια βόλτα στο μουσείο… με σακίδιο

Είσοδος: 1 ευρώ / Κόστος χρήσης σακιδίου: 3€

Ώρες λειτουργίας μουσείου: Τρι-Τε-Πα-Σα: 10.00-18.00 (Τελ. είσοδος: 17.00)

*Τις Κυριακές 11,18 και 25 Οκτωβρίου, 11.00-13.00, οι άνθρωποι του ΒΜΦ θα βρίσκονται στον χώρο για να διευκολύνουν στην περιήγηση.

**Ο επισκέπτης μπορεί να δανειστεί το διαδραστικό σακίδιο από το Πωλητήριο (Shop) του ΒΜΦ ή από το Φυλάκιο της Τεχνόπολης, αφήνοντας την ταυτότητά του, και να το επιστρέψει πάλι εκεί αφού ολοκληρώσει τη διαδρομή του στο μουσείο.

Στην Τεχνόπολη, μπορείς ακόμα:

•Να ανακαλύψεις το ΒΜΦ μέσα από την πρωτότυπη αισθητηριακή διαδρομή, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις σου.

•Να επισκεφτείς το Industrial Gas Museum Shop και να επιλέξεις μοναδικά αντικείμενα από μια ξεχωριστή συλλογή. (Οι συμμετέχοντες στις δράσεις του ΒΜΦ μπορούν να επωφεληθούν έκπτωση 30% στον κατάλογο του μουσείου και 10% σε επιλεγμένα αντικείμενα του Πωλητηρίου).

•Να απολαύσεις τον καφέ, το σνακ σου ή ένα πλούσιο γεύμα από το ανανεωμένο μενού του Technopolis Café.

•Να σκαρφαλώσεις, να ισορροπήσεις και να ακονίσεις τη φαντασία σου στο Sky Walk, έναν υπερσύγχρονο και απόλυτα ασφαλή χώρο παιχνιδιού και διάδρασης για μικρούς και μεγάλους.

•Να γυμναστείς στο Gym Park, τον ολοκαίνουριο υπαίθριο αθλότοπο της Τεχνόπολης!

Tηλ: 213-0109325

E-mail: [email protected]

www.gasmuseum.gr

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι

213 0109300

[email protected]

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο