19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 12:28

Χριστουγεννιάτικα θαύματα στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων!

Ο Δήμος Αθηναίων είναι κοντά στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, δημιουργώντας αυτές τις γιορτινές μέρες“Χριστουγεννιάτικα Θαύματα”!

Η ομάδα  του Εθνικού Θεάτρου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Athens Culture Net και την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων επισκέπτεται τις Λέσχες Φιλίας της Αθήνας τον Δεκέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο 2020 με τα «Χριστουγεννιάτικα Θαύματα».

Ο Παπαδιαμάντης αλλά και ο Τόλκιν, ο Βιζυηνός αλλά και ο Ναθάνιελ Χώθορν, μας θυμίζουν διάσημες λογοτεχνικές και ιστορικές στιγμές ανθρώπινης αλληλεγγύης, συντροφικότητας και ανθρωπιάς.

Δώδεκα μοναχικοί  άνθρωποι (ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου) λαμβάνουν μια πρόσκληση για ένα περίεργο «ραντεβού» σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο: Στρατιώτες που τραγουδούν την Άγια Νύχτα και ακούν -τόσο αναπάντεχα- τους στρατιώτες από το εχθρικό χαράκωμα να  τραγουδούν μαζί τους, ανήμερα Χριστουγέννων… 1914. Ήρωες του Παπαδιαμάντη που βρίσκουν  τη δύναμη να περιμένουν, που αναζητούν μέσα τους τη δύναμη να σώσουν και άρα να σωθούν. Τουρίστες και ξεναγοί στην Ιαπωνία των πιο κιτς Χριστουγέννων του πλανήτη. Κι ακόμη ο Τσάπλιν, ο Τσέχωφ, ο Μπρόντσκι γύρω από το Δέντρο της Ζωής που θυμίζουν λογοτεχνικές και ιστορικές στιγμές ανθρώπινης αλληλεγγύης, συντροφικότητας και ανθρωπιάς και φέρνουν κοντά μοναχικούς (ή και όχι) ανθρώπους που ίσως είχαν πάψει να πιστεύουν στα «δώρα» των Χριστουγέννων. Και φυσικά κάλαντα! Λευκά, παγωμένα και –επιτέλους!- παρήγορα.

Πρόκειται για ιστορίες μικρών και μεγάλων θαυμάτων, δραματοποιημένες αφηγήσεις μπλεγμένες με μελωδίες, κάλαντα και άλλα γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Προσθέτουμε ένα ακόμα μικρό θαύμα αμέσως μετά, καθώς ηθοποιοί και θεατές χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες και ανταλλάσσουν προσωπικές ιστορίες, μικρά και μεγάλα θαύματα που τους έχουν συμβεί. Κι έτσι, ανταλλάσσοντας ιστορίες και λέγοντας τραγούδια, ίσως να θυμηθούμε το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων: πως η ίδια η ζωή, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της, είναι ένα θαύμα που μοιραζόμαστε όλοι μας!

Τα “Χριστουγεννιάτικα Θαύματα” ξεκίνησαν να παρουσιάζονται από την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου με πρώτη τη Λέσχη Φιλίας Γκύζη, όπου η υποδοχή από τους συμμετέχοντες ήταν ιδιαίτερα θερμή και συγκινητική. Στη συνέχεια παρουσιάζονται σε Λέσχες Φιλίας σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και συγκεκριμένα σε Μεταξουργείο, Κουκάκι, Αμπελόκηπους, Κυψέλη, Κολοκυνθούς, Νέο Κόσμο, Πετράλωνα, Πατήσια, Λαμπρινή.

Τα “Χριστουγεννιάτικα Θαύματα» πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, για την διάχυση του πολιτισμού στις γειτονιές της Αθήνας. Οι 12 δράσεις στις Λέσχες Φιλίας που εντάσσονται στο πρόγραμμα των Εορτών των Χριστουγέννων του Δήμου Αθηναίων στηρίζονται οικονομικά από την Τεχνόπολη.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία:  Σοφία Βγενοπούλου

Ιδέα-Σύλληψη: Σοφία Βγενοπούλου, Άρτεμις Μάνου

Δραματουργική επεξεργασία: Άρτεμις Μάνου

Μουσική διδασκαλία:  Μελίνα Παιονίδου

Επιμέλεια κοστουμιών:  Έλενα Μαρσίδου, Γιάννης Παναγόπουλος

Ηθοποιοί  Αντιγόνη Δρακουλάκη, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας,  Σμαράγδα Κάκκινου, Δημήτρης Κακαβούλας, Ρένα Κυπριώτη, Έλενα Μαρσίδου, Λιλή Νταλανίκα, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Γιάννης Παναγόπουλος, Ανδριάνα Χαλκίδη, Δήμητρα Χαριτοπούλου, Μαρία Δελετζέ