19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 05:04

Άρτοι και κουλούρες – Το Χριστόψωμο στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων

Μία έκθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπου πρωταγωνιστεί το χριστόψωμο και το ψωμί ως στοιχείο και σύμβολο της διατροφικής, πολιτισμικής και πνευματικής μας παράδοσης, παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων από τις 15 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος «Χριστούγεννα στην Αθήνα».

Η έκθεση έχει ως επίκεντρο το χριστόψωμο, με γενικότερη αναφορά στο ρόλο του ψωμιού ως βασικού στοιχείου της ελληνικής καθημερινής διατροφής από την αρχαιότητα, αλλά και στο συμβολικό του ρόλο ως άρτου και κουλούρας στις διαβατήριες τελετές του κύκλου της ζωής και του εορταστικού ετήσιου κύκλου.

Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν χριστόψωμα, κουλούρες και άρτοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας από τη συλλογή άρτων της εικαστικού Αγγελικής Τσεβά παράλληλα με εικαστικά της έργα, προκειμένου να αποδοθεί η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού και δημιουργών αυτών των άρτων με τον συμβολικό χαρακτήρα τους.  

Στόχος της έκθεσης η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού μέσα από τα κεντημένα ψωμιά και η αποκάλυψη της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, την πίστη και τις δεισιδαιμονίες του, την ιστορική του ταυτότητα και συνέχεια του πολιτισμού του.

Την έκθεση επιμελείται η Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». 

Εγκαίνια: Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00

Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2019 – 31 Ιανουαρίου 2020

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες:

τ. 210 3243987| www.opanda.gr

@opanathens

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων:Αγγελική Χατζημιχάλη 6, Πλάκα

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09.00-19.00, Σάββατο & Κυριακή 09.00-14.00, Δευτέρα κλειστά

* Το Μουσείο θα είναι κλειστό για το κοινό τις κάτωθι αργίες: Τετάρτη 25/12/2019, Πέμπτη 26/12/2019 και Τετάρτη 1/1/2020

Περισσότερες πληροφορίες & το αναλυτικό πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο www.christmasinathens.gr