19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 05:56

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου συνεχίζουν με ακόμα περισσότερες, συναρπαστικές περιηγήσεις

Με συναρπαστικές περιηγήσεις συνεχίζουν τις επόμενες εβδομάδες οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και χώρους της Αθήνας.

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, 12:00 – 14:00, κάνουμε περίπατο στην καρδιά της Αθήνας με έναν από τους καλύτερους σύγχρονους γνώστες της πόλης, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο, με αφορμή τα βιβλία του «Περπατώντας στην Αθήνα» και «Μικροί Δρόμοι της Αθήνας» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Θα περπατήσουμε τον βασικό πυρήνα του αθηναϊκού κέντρου και θα σταθούμε σε γνωστά και λιγότερο γνωστά κτίρια, ώστε να κατανοήσουμε την ιστορική διαστρωμάτωση των τελευταίων 180 ετών. Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 12.00 από τους φοίνικες του Εθνικού κήπου (από Λ. Αμαλίας) και συνεχίζει προς Λεωφόρο Αμαλίας, Βουλή-Πλατεία Συντάγματος- Πεζόδρομο Βουκουρεστίου- Ιλίου Μέλαθρον (Νομισματικό Μουσείο) – Αθηναϊκή Τριλογία – Ρεξ – Πλατεία Ομονοίας – Πλατεία Κοτζιά – Πλατεία Κλαυθμώνος. Ο περίπατος λήγει στην Παλιά Βουλή, οδός Σταδίου. Απαραίτητη κράτηση ΕΔΩ.

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, 12:00-14:00, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς μας προσκαλεί σε μία περιήγηση στους δρόμους της Αθήνας, που περπάτησαν και οι ήρωες των βιβλίων του, «Ο λιμός» και «Τα λύτρα» (εκδόσεις Διόπτρα), με φόντο τη Γερμανική Κατοχή. Αφετηρία στις 12:00 το σημείο που ξεκίνησαν όλα, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Από εκεί θα κατηφορίσουμε την Πανεπιστημίου με στάση στο Ζόναρς και στην Αθηναϊκή Λέσχη και έπειτα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα συνεχίσουμε στην Πλατεία Κλαυθμώνος όπου ήταν τα γραφεία της Κομαντατούρ και μετά θα κατευθυνθούμε προς την Μασσαλίας, έναν από τους πιο μαρτυρικούς δρόμους της Αθήνας την περίοδο της Κατοχής. Επόμενη στάση στη Νομική Σχολή, που έχει τη δική της κατοχική ιστορία και κατηφορίζουμε τη Σόλωνος με τελικό σταθμό το Διόπτρα Books and Life. Απαραίτητη κράτηση ΕΔΩ.

Με τις Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου κι οδηγό ένα βιβλίο γνωρίζουμε αθέατες γωνιές και περπατάμε στις γειτονιές της πόλης, που αναδεικνύονται μέσα από το έργο των πεζογράφων της. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε τον Οκτώβριο με διαδρομή και δρώμενα βασισμένα στα Μηχανάκια του Μένη Κουμανταρέα, με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου, που είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Η συμμετοχή στις Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου είναι δωρεάν με απαραίτητη ηλεκτρονική προεγγραφή (μέχρι 40 άτομα η κάθε διαδρομή). Χορηγός της δράσης είναι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Ο Δεκέμβριος ξεκινά με μια διαδρομή που θα συζητηθεί:

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου στις 12:00 περιηγούμαστε με τον Κώστα Β. Κατσουλάρη στον Κολωνό, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Οι δρόμοι του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος, μαζί με ορισμένα σημεία του Μεταξουργείου και της Κολοκυνθούς, είναι η «σκηνή» όπου διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος το 2013-2014, με πρωταγωνιστές τον φιλόλογο Αργύρη Σταυρινό και τον βορειοηπειρωτικής καταγωγής 15χρονο μαθητή Νάσο Γκέτσο και με φόντο μια δολοφονική επίθεση, συμμορίες νεοναζί, αντιφασιστικές εκδηλώσεις, ιδανικά, σύμβολα και όρια, εσωτερικά και εξωτερικά. Σημείο συνάντησης: 52ο Γυμνάσιο-Λύκειο Κολωνού (οδός Καπανέως) στις 12.00. Διάρκεια διαδρομής 90’.

Μέσα στον Δεκέμβριο ακολουθούν δύο ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές:

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου περιηγούμαστε στην «επεισοδιακή» Αθήνα του 2012 με τη Ρέα Γαλανάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Άκρα ταπείνωση» (εκδόσεις Καστανιώτη)  και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου κάνουμε αναπαραστάσεις της πόλης με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Πρεβελάκη με αφορμή το βιβλίο του «Επιστροφή στην Αθήνα: Πολεοδομία και γεωπολιτική της ελληνικής πρωτεύουσας» (εκδόσεις Εστία). Μείνετε συντονισμένοι.

Στόχος της δράσης Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου είναι ο πολιτισμός να αγκαλιάσει κάθε γειτονιά της Αθήνας και οι κάτοικοι κάθε ηλικίας να συνδεθούν με το βιβλίο και την ανάγνωση, αλλά και με την ίδια την πόλη, γνωρίζοντάς την καλύτερα μέσα από τις ιστορίες της. Όλη τη χρονιά οι διαδρομές θα πραγματοποιούνται παρέα με γνωστούς, αγαπημένους συγγραφείς, που αναλαμβάνουν τον ρόλο ξεναγού και συνοδοιπόρου στις διαδρομές, και τα βιβλία τους.