10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 08:01

Χαιρετισμός Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Μπρούλια στο Athens Pride 2019

Καλησπέρα σας!

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, στο 15ο Athens Pride, μια γιορτή που ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει και έχει θέση υπό την αιγίδα του από το 2011.

Είμαι εδώ, για να δηλώσω μαζί σας ότι οι διακρίσεις, ο φόβος και η βία απέναντι στη διαφορετικότητα δεν έχουν καμία θέση στην Αθήνα.

Η ελευθερία, το δικαίωμα στην ασφάλεια, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη αποτελούν τα ισχυρότερα θεμέλια της κοινωνίας και πρέπει όλοι μας να αγωνιζόμαστε για αυτά.

Το φετινό Pride είναι αφιερωμένο στην ιστορία των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εδώ και μισό αιώνα. Από το Stonewall μέχρι σήμερα, το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα έχει διανύσει μεγάλη πορεία, κερδίζοντας μάχες και δημιουργώντας μία περήφανη ιστορία, που αντανακλά μία πολύ βαθιά, ανθρώπινη ανάγκη: το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για στην ίση αντιμετώπιση. Οι άνθρωποι πρέπει να κρίνονται από το έργο τους και το ήθος τους, από τους αγώνες τους για την ελευθερία, την πρόοδο και τις ίσες ευκαιρίες, και όχι από τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Το φετινό pride είναι επίσης αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου. Η ασφάλεια είναι συνταγματικό δικαίωμα όλων μας και είναι υποχρέωσή μας, ως πολιτεία, να εξασφαλίζουμε το δικαίωμα αυτό για όλους, χωρίς διακρίσεις.

Στην Αθήνα τα τελευταία 8 χρόνια απομονώσαμε τη ρητορική του μίσους, δεν αφήσαμε τις φασιστικές φωνές να επικρατήσουν. Υπογράψαμε το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού τον Ιανουάριο του 2016, διεκδικήσαμε επανειλημμένως σε πολύ δύσκολες οικονομικές συγκυρίες το Παγκόσμιο Συνέδριο IGLTA και υποστηρίξαμε εκδηλώσεις της κοινότητας.

Μπορέσαμε, μέσω των πολιτικών και των πρωτοβουλιών μας, να ενισχύσουμε την αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τουλάχιστον στις γειτονιές της Αθήνας, και συμβάλλαμε στο αυτονόητο: να μπορούμε να συνυπάρχουμε σε αυτή την πόλη ισότιμα, με ασφάλεια, περηφάνια και αλληλοσεβασμό.

Οι δρόμοι της Αθήνας, έχουν και τη δική σας ιστορία!

Kηρύσσω την έναρξη του φετινού Athens Pride!

Καλή επιτυχία!