19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 08:04

Μόνιμη έκθεση προσωπικών αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας- Η La Divina «ζωντανεύει» στο φουαγιέ του Ολύμπια

Την Τρίτη 21 Μαΐου, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, το οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ξεκινάει η λειτουργία της μόνιμης έκθεσης «Μαρία Κάλλας».

Πρόκειται για μια συλλογή προσωπικών αντικειμένων και τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο της μεγάλης ντίβας της όπερας, η οποία συνεχίζει να μας συναρπάζει περισσότερα από 40 χρόνια μετά το θάνατό της.

Λίγα λόγια για την συλλογή και την έκθεση

Η συλλογή συγκροτήθηκε μετά από αγορές που έκανε ο δήμος Αθηναίων το 2000 στο Παρίσι κατά την διάρκεια μεγάλης δημοπρασίας αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού. Με το πέρασμα του χρόνου η συλλογή αυτή εμπλουτίστηκε από δωρεές και χρησιδάνεια.

Τα αντικείμενα της συλλογής διακρίνονται στις εξής κατηγορίες ως προς το είδος τους: πρωτότυπες φωτογραφίες, πρωτότυπες επιστολές προς την Μαρία Κάλλας ή της ιδίας, αυθεντικές αφίσες παραστάσεων, αντίγραφα προγραμμάτων παραστάσεων, αποκόμματα συνεντεύξεων και δημοσιεύσεων σε εφημερίδες και περιοδικά εποχής, τηλεγραφήματα, προσωπικά αντικείμενα (ρούχα, αξεσουάρ, περούκα), πίνακες ζωγραφικής και έργα γλυπτικής, αναμνηστικά αντικείμενα εμπνευσμένα από την καλλιτέχνιδα, σημειωματάρια σκηνικών, παρτιτούρες, δίσκοι και cds, βιβλία, περιοδικά κ.α.

Η  μουσειολογική ομάδα «έχτισε» ένα περιβάλλον, το οποίο δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι η έκθεση αποτελούσε ανέκαθεν μέρος του χώρου και βρίσκεται σ’ έναν συνεχή διάλογο με την ιδιαιτερότητα και την ιστορικότητα του σημαντικού αυτού κτιρίου.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη δύναμη, τη μοναδικότητα και τη λάμψη της Μαρίας Κάλλας και να δημιουργήσει μια διαχρονική σύνδεση μεταξύ της καλλιτέχνιδας και του θεάτρου, που αποτελούν δύο αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας του λυρικού θεάτρου και του Θεάτρου Ολύμπια.

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα, η οποία με τη φωνή και τη ζωή της σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι σήμερα.

Η έκθεση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρίας Κάλλας αποτελεί μέρος της συλλογής του Δήμου Αθηναίων.

Συντελεστές:

Εκτέλεση Έργου: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Γενική εποπτεία: Μαρία Φλώρου

Συντονισμός και Διαχείριση συλλογής: Δέσποινα Ανδριοπούλου

Μουσειολογική μελέτη: Ανδρομάχη Γκαζή, Ερατώ Κουτσουδάκη

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ερατώ Κουτσουδάκη

Κείμενα: Ανδρομάχη Γκαζή

Γραφιστικός σχεδιασμός: Άλκηστις Τσίκου

Προθήκες/Κατασκευές: Λιγνού Α. & ΣΙΑ Ε.Ε.

Χορηγίες:

Ernst & Young

Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας

Ευχαριστίες:

Warner Classics

Πληροφορίες:

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ωράριο λειτουργίας:

21.05.19 – 31.07.19

Τρίτη με Παρασκευή 10.00-18.00

Σάββατο & Κυριακή 10.00-14.00

Τον Αύγουστο το θέατρο θα παραμείνει κλειστό. Από τον Σεπτέμβριο η έκθεση θα λειτουργήσει με νέο ωράριο.

Πρόσβαση:

Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο

Προσβασιμότητα:

Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας: Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα

Τ. 210 3642540

www.opanda.gr