14 ΜΑΪ́ΟΥ 2019 09:24

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Μπρούλια στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Μπρούλια στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Εύη Σαλτού.

-Οι πρώτες σκέψεις της ανάδειξής σας ως δήμαρχο της μεγαλύτερης πόλης της χώρας;

Είναι κάτι που με γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη αλλά και με μεγάλη χαρά που με εμπιστεύτηκε η παράταξή μας για αυτό το μεγάλο αξίωμα. Μαζί με όλη την ομάδα, θα δουλέψουμε μέχρι και την τελευταία ημέρα αυτής της θητείας για να καταφέρουμε να σταθούμε αντάξιοι συνεχιστές της βαριάς παρακαταθήκης της δημαρχίας του Γιώργου Καμίνη. Η τιμή που μου δόθηκε είναι πολύ μεγάλη και το γεγονός ότι είμαι ο μέχρι στιγμής νεότερος δήμαρχος ελπίζω να δώσει το παράδειγμα σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά γιατί η πόλη και η χώρα τους χρειάζεται.

-Στη δική σας μεταβατική θητεία, μέχρι να παραδώσετε στη νέα δημοτική αρχή, πρόκειται να δούμε αλλαγή στη διοίκηση του δήμου;

Αυτό που θα δούμε σίγουρα είναι πολλή δουλειά προκειμένου να ολοκληρώσουμε όλα αυτά τα προγράμματα και τα έργα που έχουμε σχεδιάσει. Όπου χρειαστούν σημειακές παρεμβάσεις θα γίνουν. Πάντως, σας το λέω με σιγουριά ότι η νέα δημοτική αρχή, τον Σεπτέμβριο, όχι μόνο δεν θα παραλάβει έναν δήμο στο χείλος της χρεοκοπίας, όπως αυτόν που παραλάβαμε εμείς το 2011, αλλά θα έχει στη διάθεσή της και τους πόρους και το σχέδιο να κάνει την Αθήνα ακόμη καλύτερη.

-Ποια είναι η παρακαταθήκη της δημαρχίας Καμίνη στην πόλη;

Η Αθήνα ήταν τυχερή που, στην πιο μεγάλη της κρίση, είχε για δήμαρχό της τον Γιώργο Καμίνη. Οικονομική εξυγίανση, όπως την έζησα και εγώ ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, ευρύ δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και νέα νοοτροπία δουλειάς.  Άντλησε και αξιοποίησε κοινοτικούς πόρους 145 εκ. ευρώ για έργα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, βελτίωσης της ποιότητας ζωής, αναζωογόνησης του αστικού ιστού και διαχείρισης της κοινωνικής κρίσης. Τα έργα αυτά δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, στήριξαν δεκάδες νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, βοήθησαν υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ωφέλησαν εγγεγραμμένους ανέργους ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Από τις κοινωνικές δομές του, με αιχμή τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών, που στηρίζει πάνω από 30.000 ανθρώπους. Και όλα αυτά, συμμαζεύοντας τα οικονομικά του, αποπληρώνοντας τις δανειακές του υποχρεώσεις και μειώνοντας τα δημοτικά τέλη. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ανανέωσε κατά 40% τον στόλο του δήμου για την καθαριότητα, τόσο με νέα οχήματα όσο και με καινούριους κάδους, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα δρομολόγια αποκομιδής σε μία Αθήνα που αποτελεί πια δημοφιλή προορισμό με 5.6εκ. επισκέπτες ετησίως. Αυτό όμως που είναι το πιο σημαντικό από όλα για την παράταξή μας και τη δημαρχία Καμίνη είναι ότι έδειξε έναν άλλο τρόπο τοπικής διακυβέρνησης. Αυτόν της συμμετοχής, της κινητοποίησης των ενεργών πολιτών, από μεγάλες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, φορείς μέχρι απλούς πολίτες αλλά παράλληλα και της αθόρυβης αλλά ουσιαστικής δουλειάς που κατάφερε να δώσει μία νέα δυναμική στην πόλη.

-Τι έχετε αποκομίσει από τη δική σας πορεία στη θέση του Αντιδημάρχου Διαχείρισης Απορριμμάτων;

Ήταν σίγουρα μεγάλη πρόκληση, τόσο ως προς τη διαχείριση ίσως της πιο απαιτητικής διεύθυνσης του Δήμου, όσο και στην καθημερινή μάχη που δίνεται για να κρατηθεί η πόλη καθαρή. Το μεγαλύτερο στοίχημα ήταν να μην χαθεί το όραμα που με νέες μεθόδους και πρακτικές, όπως η Έξυπνη Αποκομιδή, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ή η διαχείριση βιοαποβλήτων θα προσφέρουν μια καθαρή πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε, προχωρώντας στην επιτυχή υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού με κομβικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων και στη συλλογή τους. Η διεύθυνση καθαριότητας είναι ίσως η πιο επιβαρυμένη υπηρεσία και δίνει μεγάλη και δύσκολη μάχη σε καθημερινή βάση. Στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών η αποκομιδή γίνεται ανάλογα με το είδος των απορριμμάτων, μια με δυο φορές την εβδομάδα με διαλογή στην πηγή. Θα σας φανεί απίστευτο αλλά στην Αθήνα υπάρχουν σημεία που κάνουμε αποκομιδή έως και έξι φορές την ήμερα, όπως για παράδειγμα στο Μοναστηράκι, προκειμένου να το διατηρούμε όσο το δυνατόν πιο καθαρό. Η καθαριότητα της πόλης, του πεζοδρομίου και της γειτονιάς μας είναι υπόθεση όλων μας!

– Πόσο σημαντική είναι η ενασχόληση νέων ανθρώπων με τα κοινά;

Οι νέοι αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας. Είναι η κύρια προωθητική δύναμη της χώρας και εκείνοι θα διαμορφώσουν το μέλλον. Πρέπει να τους δοθούν όμως οι ευκαιρίες. Πρέπει να τους δοθούν τα κίνητρα. Να μην νιώθουν ότι η πολίτικη είναι μια υπόθεση με σημαδεμένα χαρτιά, ενός κλειστού κυκλώματος εξουσίας που τους κρατά εκτός. Πολιτική δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μας να κάνουμε τη γειτονιά μας, την πόλη μας καλύτερη. Συμμετέχοντας και αποδεικνύοντας κάθε μέρα ότι αν δεν πάρουμε όλοι μαζί τις αποφάσεις θα τις πάρει κάποιος άλλος χωρίς εμάς.