09 ΜΑΪ́ΟΥ 2019 06:58

Νίκος Σοφιανός: «Εμείς θέλουμε να πάμε την κουβέντα για το δήμο εκεί που πρέπει: Στους εργαζόμενούς του!»

Περιοδεία πραγματοποίησε την Τετάρτη 8 Μαΐου ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” συνοδευόμενος από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Παλιούρα στο Δημαρχείο, στην οδό Λιοσίων.

Η πολύωρη επίσκεψη των υποψήφιων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” έγινε σε κλίμα αναγνώρισης της συνέπειας και της σταθερότητας, της ουσιαστικής γνώσης των ζητημάτων του δήμου και των παρεμβάσεων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο δημοτικό συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια για τα θέματα των εργαζομένων του δήμου και όχι μόνο.

« Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι θα είστε εδώ και την επόμενη μέρα», «Χρειαζόμαστε βοήθεια, είναι πολύτιμοι οι συνάδελφοι από τα 8μηνα. Εκπαιδεύονται και δυστυχώς μετά φεύγουν και παραμένουν τα κενά», «Εύκολα μπορώ να μπω στη θέση των συμβασιούχων αύριο, με τις αλλαγές που γίνονται στις εργασιακές σχέσεις», είναι ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα των όσων είπαν οι εργαζόμενοι με τους οποίους συνομίλησαν ο Νίκος Σοφιανός και ο Γιώργος Παλιούρας.

« Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης εργάζονται σήμερα στο δήμο. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν θέσεις απαραίτητες και λειτουργίες αναγκαίες και όταν φύγουν θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι να έρθουν οι επόμενοι. Η δικαίωση των συμβασιούχων τα προηγούμενα χρόνια που ήρθε με τους αγώνες που έκαναν, βοήθησε το δήμο να καλύψει ορισμένα κενά. Ο αριθμός όμως των προσλήψεων στον προγραμματισμό του δήμου για την επόμενη τετραετία είναι μικρότερος από τις ανάγκες. Δεν καλύπτει τα κενά όσων συνταξιοδοτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δεν αντικαταστάθηκαν, δεν υπολογίζει και όσους θα φύγουν με σύνταξη τα επόμενα χρόνια. Και στο δήμο, όπως στα σχολεία, στα νοσοκομεία και αλλού επιλέγουν να καλύπτουν πάγιες ανάγκες με εργαζόμενους με ολιγόμηνες συμβάσεις, ανακυκλώνοντας την ανεργία.

Όμως πρέπει να βγουν και συμπεράσματα. Ποιός θέσπισε τα 8μηνα και τις άλλες μορφές ελαστικής εργασίας; Ήδη ξεκίνησαν και στο δήμο της Αθήνας προσλήψεις για 4ωρη εργασία. Είναι πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν το χτύπημα της σταθερής και μόνιμης εργασίας. Είναι τα κόμματα των υποψηφίων δημάρχων που ψήφισαν αυτό το θεσμικό πλαίσιο και στο δημόσιο λόγο τους για την Αθήνα αποποιούνται τους πολιτικούς τους χώρους, για να αποποιηθούν και τις ευθύνες των κομμάτων τους», είπε ο Νίκος Σοφιανός μιλώντας για τους συμβασιούχους κάθε μορφής που εργάζονται στο δήμο.

Και συνεχίζοντας τόνισε:  «Πάρτε τα μέτρα σας για την επόμενη μέρα. Κάνουν σχέδια για το δήμο χωρίς τους εργαζόμενους. Οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων συζητάνε για το δήμο, παρουσιάζουν το όραμά τους για μια άλλη Αθήνα, αλλά δεν λένε κουβέντα για τους εργαζόμενούς του. Οι θέσεις τους είναι πειραματισμοί που θέλουν να τους υλοποιήσουν με ιδιώτες – εργολάβους, εταιρείες, ΜΚΟ – και συμβασιούχους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εμείς θέλουμε να πάμε την κουβέντα εκεί που πρέπει: Στους εργαζόμενους. Γιατί μπορούμε να βάλουμε φραγμό στην υποστελέχωση και στη συρρίκνωση του δήμου. Αρκεί και το μήνυμα που θα στείλουμε στις 26 Μαΐου να μην είναι “συνεχίστε στην ίδια πορεία, αντέχουμε”. Γιατί έχετε άμεσο συμφέρον από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και στο δημοτικό συμβούλιο, και στην περιφέρεια και στην ευρωβουλή».