images (11)

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων και υποψηφίου ευρωβουλευτή του κινήματος αλλαγής Γιώργου Καμίνη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη.   

Μετά από δυο θητείες στο Δημοτικό Συμβούλιο ως δήμαρχος Αθηναίων βάλατε πλώρη για το Ευρωκοινοβούλιο. Με ποιες σκέψεις πήρατε αυτή την απόφαση;

Δύο θητείες πιστεύω ότι είναι αρκετές για να αποδείξει κανείς τί μπορεί να κάνει. Στην πρώτη θητεία μία προοδευτική πανστρατιά απάλλαξε τον δήμο από την 25ετή κυριαρχία της ΝΔ. Μια κυριαρχία σπατάλης και δημοσίων σχέσεων, χωρίς κανένα σχέδιο για την πόλη. Κάναμε το αυτονόητο: έναν χρεοκοπημένο δήμο τον «γυρίσαμε» σε οικονομικά αυτοδύναμο, δημιουργήσαμε ένα τεράστιο δίχτυ αλληλεγγύης για 35.000 ανθρώπους που χτύπησε η κρίση και σηκώσαμε τείχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Στη δεύτερη θητεία δουλέψαμε και παραδώσαμε 50 έργα για τα οποία είχαμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση, μεταξύ των οποίων το Σεράφειο, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, η δημιουργία σχολείου στην άλλοτε «Βίλα Αμαλίας», το κτίριο της Αμερικής 8, η ανανέωση κατά 50% του στόλου της καθαριότητας και βεβαίως το μεγάλο μας έργο, η πεζοδρόμηση του Εμπορικού Τριγώνου, που προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Δηλαδή μέσα στην πιο βαθιά κρίση της χώρας, που όλα ήταν καθηλωμένα, στον δήμο Αθηναίων κάναμε μεγάλα έργα. Και επειδή το κράτος απουσίαζε, η στενή συνεργασία με την Ευρώπη ήταν εκείνη που έδωσε στην Αθήνα τις ανάσες που χρειαζόταν.

Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές διακρίνετε μεταξύ Αυτοδιοίκησης και ευρωπαϊκών οργάνων;

Ήμασταν παρόντες και πολύ δραστήριοι. Σε ορισμένα ζητήματα είχαμε και πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα όργανα και τα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάλαμε την Αθήνα στο επίκεντρο, όπως λ.χ. στην κοινωνική καινοτομία, όπου αποσπάσαμε και τη γνωστή διάκριση για την Αθήνα , ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018. Στη δεύτερη θητεία μας κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη δεύτερη μεγάλη κρίση, μέσα στην κρίση: το προσφυγικό. Για το δείγμα γραφής μας δεν χρειάζεται να πω πολλά, αναγνωρίστηκε απ’ όλους. Σεβαστήκαμε τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, τις διεθνείς συνθήκες αλλά και την ίδια την πόλη.

Το κόμμα σας, το Κίνημα Αλλαγής, κατεβαίνει με σύνθημα “Ψήφος Αλλαγής για την Ελλάδα και την Ευρώπη”. Ψηφίζουμε και για να αλλάξει η κυβέρνηση στις 26 Μαΐου;

Δεν θα παρασυρθούμε από το κλίμα πόλωσης που προσπαθούν να δημιουργήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα –χωρίς να θυσιάσουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα– το Κίνημα Αλλαγής θα επιβεβαιώσει στην κάλπη της 26ης Μαϊου ότι είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει κοινωνική δυναμική. Έχουμε την πιο ισχυρή ομάδα και την πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Οι ευρωεκλογές είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αρέσκεται να λέει η ΝΔ. Ακόμα όμως και έτσι να ήταν, η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής θα αποτελέσει το πιο σαφές μήνυμα απέναντι και στους δύο ότι η μεταξύ τους μικροπολιτική κόντρα δεν αφορά πλέον τον κόσμο, ο οποίος ενδιαφέρεται να λύσει τα προβλήματα του.

Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας δηλώσατε ότι από τους βασικούς σας στόχους είναι να δώσετε μια μάχη απέναντι στην Ακροδεξιά που επιθυμεί τη διάλυση της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή συνεχίζει τις προκλήσεις.

Κύριε Κουκλουμπέρη, το μέτωπο που ορθώσαμε απέναντι στη Χρυσή Αυγή από το 2011 ήταν διαρκές, αποφασιστικό και αταλάντευτο. Εμείς για την ψήφο τους, ποτέ δεν είπαμε ότι «…δεν μυρίζει». Μυρίζει αίμα, βία, μισαλλοδοξία, και πολύ έντονα μάλιστα. Για αυτή την εγκληματική οργάνωση, η βία δεν είναι το μέσον, είναι το μήνυμα. Ακόμα και με το πρόσφατο περιστατικό των προεκλογικών περιπτέρων στην Αθήνα, δεν φοβηθήκαμε να αποδείξουμε έμπρακτα για μία ακόμη φορά ότι οι ναζί δεν έχουν θέση στην Αθήνα, δεν έχουν θέση στην Ελλάδα. Επιδιώκουν μέσα από τη δημοκρατία την κατάργησή της.

Γιατί βρίσκει απήχηση η Ακροδεξιά και πως ανακόπτεται η άνοδος της;

Η φτώχεια, η ανέχεια, η περιθωριοποίηση, τα υπαρκτά δηλαδή προβλήματα του κόσμου, γίνονται πεδίο εκμετάλλευσης από τις ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες τα μόνο συναισθήματα που ξέρουν να εκφράζουν είναι θυμό και μίσος. Η απάντηση σε αυτό είναι περισσότερη δημοκρατία. Τι κι αν φαντάζει πιο "δύσκολος" αυτός ο δρόμος, εμείς πρέπει να επιμείνουμε σε αυτόν, με συνέπεια, σχέδιο και υπομονή για λύσεις δημοκρατικές, υπέρ των πολλών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε την Προοδευτική Συμμαχία. Απηύθυνε προσκλητήριο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. γιατί αυτό αρνήθηκε;

Επιτρέψτε μου μια διόρθωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει πρόσκληση και έχει επιλέξει με ποιον θέλει να συνεργαστεί. Τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο στους ΑΝΕΛ, ενώ είχε τη δυνατότητα να προσκαλέσει τα πραγματικά προοδευτικά κόμματα. Σήμερα, μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, παριστάνει ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί μας για να μπορέσει να "ξεπλύνει" τη συνεργασία με την ακροδεξιά. Εμείς θα επιμείνουμε να μιλάμε για τις αρχές μας, τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας, γιατί αυτή πρέπει να είναι η βάση των προσκλητηρίων.  

Μήπως για εγχώριους μικροπολιτικούς ανταγωνισμούς κλείνετε τα μάτια στο πρόβλημα και παραγνωρίζετε τη σχέση συνεργασίας που αναπτύσσουν οι προοδευτικές δυνάμεις πανευρωπαϊκά;

Πολύ ωραία λοιπόν. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ πότε – πότε και ανάλογα με την περίσταση θέλει να φοράει και σοσδιαλδημοκρατικά κοστούμια, γιατί δεν ανακοινώνει ότι –στο πλαίσιο που περιγράφετε– θα υποστηρίξει τον επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Γιατί δεν λέει, από τώρα όμως, ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα ενταχθεί μετά τις ευρωεκλογές στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών; Γιατί πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς για την ανανεωτική αριστερά που έχει παλέψει όσο λίγοι για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, θα σηκώσει και στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου σημαία ευκαιρίας.

H ΝΔ παραμένει ο βασικός αντίπαλος της Κεντροαριστεράς; Ή στην προοπτική επανάληψης μιας συγκυβέρνησης, οι διαχωριστικές γραμμές ξεθωριάζουν;

Η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Η ΝΔ που βλέπει τις ανισότητες ως φυσική επιλογή, τους ανθρώπους ως αριθμούς, το κράτος ως εταιρία. Εμφανίζει μάλιστα τη νοοτροπία, ότι πιθανή επιστροφή της στην εξουσία είναι κάποιο "δώρο θεού". Η αντίληψη ότι "το κράτος μας ανήκει", η οποία παραδοσιακά ανήκει στην ελληνική δεξιά, μας βρίσκει διαχρονικά αντίθετους. Ξέρετε όμως, αντίπαλός μας είναι και οι νοοτροπίες "Πολάκη", που εμμέσως επιβραβεύονται. Είναι αντίπαλός μας η νοοτροπία να παραπεμφθεί αυτή η απάνθρωπη συμπεριφορά σε τοπικές συνήθειες, κάτι που προσβάλλει τους κρητικούς και την Κρήτη. Ξέρετε, κύριε Κουκλουμπέρη, οι άνθρωποι της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας έχουν δώσει αγώνες ήθους και αξιοπρέπειας για όλα αυτά, αγώνες που δεν εξαγοράζονται.

Ημερομηνία: 
Σάβ, 27/04/2019 - 18:35

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.