28 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 12:31

Η Σταχτοπούτα απόψε ΔΕΝ! Performance στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων

To Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και με τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, παρουσιάζουν την performance «Η Σταχτοπούτα απόψε ΔΕΝ!» της ομάδας Motus. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στις 9, 11, 12 & 15 Απριλίου 2019, στις 20:00, στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

H κινητική performance της καλλιτεχνικής ομάδας Motus βασίζεται στην Σταχτοπούτα, μια χιλιοειπωμένη ιστορία, προσαρμοζόμενη στην εκάστοτε παράδοση και εποχή. «Η ιστορία της Σταχτοπούτας» αναφέρουν οι συντελεστές, «αποτέλεσε για εμάς πρόκληση. Είδαμε με το προσωπικό μας πρίσμα έναν πολυ-πολιτισμικό μύθο που εξελίσσεται από τα βάθη των αιώνων κι αλλάζει μαζί με τα ήθη και τα πρότυπα της εποχής. Έχοντας μεγαλώσει στον απόηχο του φεμινιστικού κινήματος, έχοντας βιώσει και την απαξίωσή του και μιλώντας με όρους ψυχολογίας πια για το «Σύνδρομο της Σταχτοπούτας», χρησιμοποιούμε το αρχέτυπο της ηρωίδας ως σύμβολο αμφισβήτησης. Διεκδικώντας την αυτοτέλειά της δεν προσμένει σε «από μηχανής πρίγκιπες» και θαύματα, παρά ανατρέχει σε όλη την ιστορική γνώση και τη διαλεκτική που έχει αναπτύξει η εξέλιξη της ψυχανάλυσης και της φιλοσοφίας πάνω στο θέμα της εξουσίας και της εξάρτησης».

Την κινητική περφόρμανς ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό κατά την οποία η ομάδα Motus θα αναφερθεί στην έρευνά της και τον τρόπο εργασίας της.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Το Βιβλίο και οι Τέχνες» της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Χορογραφική επιμέλεια και εκτέλεση: Βάσια Ζορμπαλή, Εύα Μπουρνιά, Ελεονώρα Σπυροπούλου, Εύη Ψάλτου

Μουσική επιμέλεια: Χάρης-Χρήστος Σταματόπουλος

Κοστούμια: Σταματία Μεγκλά

Σκηνικός χώρος: Ομάδα Motus

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Κώστας Μπεβεράτος

Χορηγός οσπρίων: Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).