18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 10:44

Δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και τη δημοσιογράφο Ελένη Κωνσταντάτου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

Θυμάμαι όταν λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014 παρουσιάσαμε την πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου και της Λούση Κιουσοπούλου, που ξεμπλόκαρε τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, ελάχιστοι μας στήριξαν. Οι περισσότεροι σφύριζαν αδιάφορα, ακόμη και προοδευτικές παρατάξεις, αν και όλοι γνώριζαν ότι το θέμα είχε αδικαιολόγητα βαλτώσει από το 2006.

Είχε κολλήσει κάπου μεταξύ του πολιτικού κόστους και του ατελούς- και εν πολλοίς ανεφάρμοστου-νομοθετικού πλαισίου. Όλα αυτά τα χρόνια, που εμείς κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να γίνει νόμος η πρόταση Αλιβιζάτου-Κιουσοπούλου, να ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και να βρούμε χώρο ώστε να κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο, προσωπικότητες  όπως ο Γιώργος Μοσχίδης και ο Μηνάς Χατζησάββας και βεβαίως  χιλιάδες άλλοι, έφευγαν χωρίς να γίνει σεβαστή η τελευταία τους επιθυμία. Αυτό με πείσμωσε, όπως έπρεπε να πεισμώνει κάθε ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτη. Το θεωρώ μεγάλη ήττα για μια ευνομούμενη Πολιτεία. Όταν σε άλλες μεγαλουπόλεις τα αποτεφρωτήρια είναι ενταγμένα στον αστικό ιστό, χωρίς ουδείς να ενοχλείται ή πολλές φορές και να μην γνωρίζει που βρίσκονται, στην χώρα μας εξακολουθούμε να αναζητούμε προσχηματικούς λόγους, ώστε να καθυστερήσει κι άλλο η δημιουργία τους. Η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα, θεωρώ ότι τοποθετεί οριστικά την Αθήνα μεταξύ των ανοιχτών και σύγχρονων πόλεων και αποτελεί μια από τις σημαντικές μας δεσμεύσεις που υλοποιήσαμε αδιαφορώντας για το όποιο κόστος.