29 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 03:24

«Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη»Μια διοργάνωση της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο 2019

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά και ποια η κοινή πορεία τους στους αιώνες; Πώς αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε το λιμάνι από την αρχαιότητα ως σήμερα; Πώς λειτουργούν τα ναυπηγεία του; Ποια η διαδρομή ενός πρόσφυγα μέσω του Πειραιά με προορισμό την Αθήνα και πώς η διαδρομή καθορίζει το μέλλον; Πως ενώνει τις δύο πόλεις το βιβλίο και η “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων”;

Λογοτεχνικές διαδρομές στη γραμμή Κηφισιά-Πειραιάς, ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι, επισκέψεις στα καρνάγια και στα ναυπηγεία, η Ιχθυόσκαλα Πειραιά ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες, Ανοιχτές ημέρες σε τοπόσημα των δύο πόλεων με αρχεία, συλλογές και εκθέματα που αποκαλύπτονται συχνά για πρώτη φορά, εκθεσιακές διαδρομές, μουσικά προγράμματα, ομιλίες από ανθρώπους ευρύτερου κύρους. Συνεργασία με σημαντικούς φορείς, ινστιτούτα, ιδρύματα και μουσεία στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνουν νέο πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη», που διαρκεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 21 Απριλίου 2019.

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου διαρκεί ακόμα σχεδόν ενάμιση μήνα κι έχουν ακόμα να συμβούν πολλά στην πόλη σε σχέση με το βιβλίο! O τρόπος δουλειάς που έχουμε επιλέξει στο δήμο της Αθήνας είναι η συνεργασία με φορείς της πόλης, της χώρας αλλά και διεθνώς, τα δίκτυα και οι συνέργειες. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η συνεργασία μας με τον Πειραιά. Αθήνα και Πειραιάς είναι πόλεις ανοικτές, ζωντανές, με κατοίκους κι επισκέπτες από διάφορες χώρες με διαφορετικούς πολιτισμούς. Ο Πειραιάς είναι μία πύλη που συνδέει την Αθήνα με τον κόσμο, ενώ μεταξύ τους οι δύο πόλεις αυτονόητο είναι ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μία μητροπολιτική ενότητα τοπικής διακυβέρνησης».

Σε χαιρετισμό που έστειλε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθενείας, τόνισε ότι το πρόγραμμα επιδιώκει να αναδείξει την ιστορική και την τρέχουσα φυσιογνωμία του λιμανιού του Πειραιά, καθώς και τη στενή σχέση επαλληλίας του λιμανιού με την πόλη της Αθήνας.

Η Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια έργου της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είπε: «Σε περίπου ένα μήνα, η Αθήνα παραδίδει τη σκυτάλη της μεγάλης διάκρισης της UNESCO, στην Sharjah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει σχεδόν 500 εκδηλώσεις, σε μια ανοικτή, διαδραστική διαδικασία, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 700, με περισσότερες από 300 συνεργασίες και συνέργειες, με δημοτικούς φορείς ή προγράμματα, δημόσιους, ιδιωτικούς, πρεσβείες και ξενόγλωσσα ινστιτούτα, δημιουργικές ομάδες. Περισσότερες από 100 δράσεις σε γειτονιές κι άλλες 72 σε ανοικτούς δημόσιους χώρους, που αναδεικνύονται σε πεδίο δημιουργικής έκφρασης. Οι λέξεις κλειδιά είναι οι συνέργειες, οι συνεργασίες και η δικτύωση. Αυτό είναι η καινοτομία και το επίτευγμα του δήμου της Αθήνας. Με τη συνεργασία μας με τον Πειραιά στο πρόγραμμα αυτό, επιδιώκουμε να ανιχνεύσουμε στο παρόν, στο ιστορικό παρελθόν και στο μέλλον, τις συνάφειες που ενώνουν, ενίοτε χωρίζουν, αλλά τελικά οδηγούν σε πορεία σύγκλισης. Είναι άλλη μια διεργασία για το πώς δομούνται αυτές οι συνεργασίες». 

Ο Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, δήλωσε: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προσκαλεί τους πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά να βιώσουν, αλλά και να γνωρίσουν σε βάθος, το συναρπαστικό, μακραίωνο και διαρκές πέρασμα ανθρώπων, ιδεών, αγαθών, πολιτισμού και ζωής που συντελείται στο λιμάνι του Πειραιά. Ακριβώς όπως ανοίγεται η προοπτική της εισόδου από την ανοιχτή θάλασσα προς τον Παρθενώνα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κοιτάμε το λιμάνι και την Αθήνα. Με αυτή την πρωτοβουλία, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επανασυνδέει, χρόνο και τόπο, δημιουργεί γέφυρες ώστε να διέλθει το νέο: ιδέες, άνθρωποι, συνήθειες, ήθος και πολιτισμός».

Στη Συνέντευξη Τύπου έκαναν παρεμβάσεις ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων και ο Πέτρος Κόκκαλης, εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Πειραιά και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι δύο πόλεις από το 2015 μέχρι και σήμερα. Επίσης μίλησαν εκπρόσωποι φορέων και ομιλητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου (Αρχαιολόγος – Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων), Ιωάννα Μπιρμπίλη (Αρχαιολόγος – Ναυτικό Μουσείο), Βάσιας Τσοκόπουλος (Ιστορικός), Γιάννης Κλάδης και Νότης Ανανιάδης (Δημοσιογράφοι), οι οποίοι παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν αναλάβει.

Για το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου», συνεργάστηκαν: Το Μουσείο Ακρόπολης, η Αντιδημαρχία δήμου Αθηναίων Μεταναστών και Προσφύγων, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, οι Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ και η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

Ομιλητές σε δράσεις του προγράμματος είναι οι: (αλφαβητικά): Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου, Νότης Ανανιάδης, Ανδρομάχη Καπετανοπούλου, Βασίλης Κατσιώτης, Γιάννης Κλάδης, Πέτρος Κόκκαλης, Ελένη Κυραμαργιού, Σταματίνα Μαλικούτη, Πέτρος Μάρκαρης, Νίκος Μπελαβίλας, Στέλιος Μπρατσόλης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Δημήτρης Παντερμαλής, Βάσιας Τσοκόπουλος, Κωνσταντίνος Χλωμούδης, Ναντίνα Χριστοπούλου, Στέλλα Χρυσουλάκη.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο πρόγραμμα που επισυνάπτεται.

Η συνεργασία της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κράτησε ολόκληρη τη χρονιά. Ξεκίνησε με το πρώτο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας «Η Άγραφη Βιβλιοθήκη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνεχίστηκε με τη δράση «Ποίηση on the road», όπου από τον Οκτώβριο 2018 ως ον Μάρτιο 2019 ποιητές ξάφνιασαν ευχάριστα τους επιβάτες στα δρομολόγια λεωφορείων, μετρό και τρένων με τις αναγνώσεις τους συνοδεία μουσικής, ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν συζητήσεις με επίκεντρο την ποίηση στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Επίσης τον Δεκέμβριο 2018 πραγματοποιήθηκε η δράση «Επικίνδυνες λέξεις», με αναγνώσεις από 30 «επικίνδυνα» κείμενα σε 30 μέρη στις δυο πόλεις, καταδεικνύοντας τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).