28 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 14:45

Ο Δήμος Αβδελιώδης δίνει τη σκυτάλη στους Σταμάτη Κριμιζή και Βαγγέλη Πρατικάκη! Στη 10η Σκυταλοδρομία Λόγου, την Τρίτη 19 Μαρτίου, στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων

Η Σκυταλοδρομία Λόγου, ένα πρόγραμμα της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, κλείνει τα 10 και τα γιορτάζει με ένα ταξίδι… στ’ αστέρια! Την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 19:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας (πλατεία Κοτζιά) ο Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και το θέατρο, σεναριογράφος και ηθοποιός, παραδίδει τη σκυτάλη στους Σταμάτη Κριμιζή, ακαδημαϊκό, διαστημικό φυσικό και Βαγγέλη Πρατικάκη, δημοσιογράφο, για το κειμενικό είδος Μαρτυρία-Αυτοβιογραφία.

Πρόκειται για τη 10η Σκυταλοδρομία Λόγου της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων που ξεκίνησε τον Μάιο 2018 με πρώτο σκυταλοδρόμο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο να παραδίδει τη σκυτάλη στον Παντελή Μπουκάλα. Ακολούθησαν οι Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Μάκης Τσίτας, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος).

Τα βιβλία-αναφοράς των σκυταλοδρόμων θα είναι το «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεώργιου Βιζυηνού (διασκευή: Δήμος Αβδελιώδης, εκδ. Αιγόκερως, 2010)  (και βέβαια, όλα τα κινηματογραφικά και θεατρικά έργα του Δήμου Αβδελιώδη, αν και ανέκδοτα) και το «Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα» των Στ. Κριμιζή- Β. Πρατικάκη (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Νόρα Ράλλη και Ιωάννα Σουφλέρη.

Η Σκυταλοδρομία Λόγου είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει συγκεντρώσει την προσοχή και την αγάπη των δημιουργών και του κοινού. Η Σκυταλοδρομία φέρνει Έλληνες συγγραφείς από διαφορετικά κειμενικά είδη πιο κοντά στο κοινό, αλλά και πιο κοντά μεταξύ τους, σε μια πρωτότυπη διαδοχή ιδεών, κειμένων και λόγου, που σαν θεμελιώδη βάση έχει το σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και αλληλεγγύη και τον ανοιχτό διάλογο. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην εκδήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, ο Δήμος Αβδελιώδης, που μόλις εκείνη την ημέρα απέσπασε το βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου για την παράσταση «Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή», σχολίασε: «Η Σκυταλοδρομία Λόγου είναι ένα πνευματικό γεγονός που δίνει σε όλους μας πληροφορίες λόγου. Θέλω να ευχαριστήσω την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου που μας έφερε όλους μαζί εδώ, με ένα πολύ ωραίο αίσθημα φιλοξενίας και τόσο ζεστή ατμόσφαιρα. Η Αθήνα είναι ο τόπος που γεννήθηκε αυτοεφευρισκόμενος ο πολιτισμός και γι’ αυτό εύχομαι να παραμείνει ο θεσμός της σκυταλοδρομίας στον δήμο της Αθήνας επ’ αορίστω! Το έργο των συγγραφέων που έχω παρακολουθήσει είναι μια κιβωτός αξιών. Εδώ καλλιεργήθηκε η φιλοσοφία, μέσα στη δημοκρατία. Το έργο τέχνης συσπειρώνει τις ανθρώπινες αξίες και δίνει ωριμότητα στους ανθρώπους για το πώς να προχωρήσουν με τα βιώματά τους. Γι’ αυτό ανιχνεύουμε τη γνώση στα θεατρικά αρχαία κείμενα. Δεν θα ξεπεράσουμε κανένα πρόβλημα προσπαθώντας ν’ αλλάξουμε τους άλλους, παρά μόνο τον εαυτό μας». Για την επιλογή του να παραδώσει τη σκυτάλη στον Σταμάτη Κριμιζή είπε: «Το 2007 που έκανα τον «Μεγαλέξανδρο και τον καταραμένο δράκο», έβλεπα την κρίση. Ο κόσμος ένιωθε αφόρητη μοναξιά, ένα νέφος που δε σε άφηνε να επικοινωνήσεις με τους άλλους. Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι επίσης από τη Χίο, όπως κι εγώ, και ήταν ήδη μια μεγάλη προσωπικότητα, μέσα από το έργο του οποίου απελευθερώθηκα και εμπνεύστηκα!»

Ο Βαγγέλης Πρατικάκης, που ήταν παρών στην εκδήλωση, είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ, εκ μέρους και του Σταμάτη Κριμιζή, που είναι τώρα στο πανεπιστήμιο John Hopkins για την έρευνά του. Το βιβλίο «Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα» είναι η ιστορία εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο. Ο Κριμιζής είναι πρωτοπόρος του διαστημικού προγράμματος. Στις 19 Μαρτίου θα είμαστε και οι δυο εδώ για να σας γνωρίσουμε».

Σας περιμένουμε λοιπόν σε μια ακόμα απολαυστική Σκυταλοδρομία Λόγου, την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 19:00 στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας (αίθουσα Τελετών) για μια κουβέντα με τους δημιουργούς, ανοικτή για όλο τον κόσμο!

Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν το συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε ένα ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Στοιχεία για τους συγγραφείς:

Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Αθηνών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου 1997- 2000 και 2004-2010. Δίδαξε αφήγηση και λογική των συνδέσεων για τον κινηματογράφο και το θέατρο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1993- 1997. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης 4 πολυβραβευμένων κινηματογραφικών έργων με πολλές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, Κάννες, Βερολίνο, Ν. Δελχί, Σαν Φρανσίσκο, Τόκιο κ.ά. (1983 ‘’Αθέμιτος Συναγωνισμός, 1986 ‘’Το Δέντρο που Πληγώναμε’’, 1990 ‘’Νίκη της Σαμοθράκης’’ και 1999 “Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων” που ψηφίστηκε το 2007 και το 2016 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Ελλάδος, ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών. Βραβείο GOVI στη Γένοβα 2001, για την ανάδειξη της μορφής ιδιαίτερων γλωσσικών διαλέκτων και πολιτισμικών στοιχείων στο κινηματογραφικό του έργο). Έχει συνδέσει το όνομά του με διακεκριμένες ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που άνοιξαν νέους δημιουργικούς δρόμους στη τέχνη. Στις πιο πρόσφατες, την «Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη», παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου αλλά και της ερευνητικής φιλολογίας, την απαγγελία της αρχαίας ελληνικής με την δική του λογική-μουσική μέθοδο, ώστε να ακούγεται σαν οικεία και ζωντανή γλώσσα, αλλάζοντας ριζικά τη σχέση μας με τα αρχαία ελληνικά. Κάθε μια από τις 26 θεατρικές παραστάσεις του ρεπερτορίου του, σχεδιασμένες και εκτελεσμένες σαν μουσικές παρτιτούρες, αναδεικνύουν παλαιότερους κλασικούς συγγραφείς, που εθεωρούντο ως τώρα δυσπρόσιτοι λόγω της ιδιάζουσας γλωσσικής μορφής των έργων τους, αποκαθιστώντας την ιδιομορφία αυτή της γλώσσας τους ως πλεονέκτημα, ώστε όχι μόνο να μη γίνεται το εμπόδιο για την κατανόησή τους, αλλά η κύρια αιτία για την βαθιά συγκίνηση που προκαλούν.

Ο ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961), το masters (1963) και διδακτορικό (1965) του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε επιστημονικός διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και ομότιμος διευθυντής το 2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1, 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασικούς πλανήτες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία με πάνω από 18.000 ετεροαναφορές σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, τον μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα. Εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 στην έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA, 2006-2010) και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ, 2010-2013). Τελευταίες διακρίσεις είναι το (τρίτο) Medal for Exceptional Scientific Achievement (2014) της NASA, το Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (2014), το Trophy for Lifetime Achievement (2015) του Smithsonian National Air and Space Museum (NASM) στην Ουάσινγκτον, το Space Flight Award (2015) της Αμερικανικής Αστροναυτικής Εταιρίας, το NASM Trophy for Current Achievement (New Horizons Team, 2016), το NASA Exceptional Public Service Medal (2016), το Theodore von Karman Award (2017) της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής. Τέλος, εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (2017).

Ο Βαγγέλης Πρατικάκης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα και σπούδασε Βιολογία. Έχει εργαστεί ως συντάκτης επιστημονικών ειδήσεων στο δικτυακό τόπο www.in.gr και έχει συνεργαστεί με το περιοδικό “Οξύ” σε στήλη με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).