19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 12:07

Με δυο μεγάλες εκθέσεις συνεχίζονται τον Μάρτιο οι Ανοικτές Συλλογές της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων!

Με δύο μεγάλες εκθέσεις πλαισιωμένες από ποικίλες δράσεις συνεχίζεται και το μήνα Μάρτιο η θεματική ενότητα Ανοικτές Συλλογές, ένα πρωτότυπο και πολύ πετυχημένο πρόγραμμα της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων που φέρνει κοντά στον κόσμο τους αθέατους θησαυρούς των μεγαλύτερων οργανισμών πολιτισμού, εκπαίδευσης, τέχνης και πνεύματος.

Αυτό το μήνα, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους συνεργάζονται με τη διοργάνωση, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά  τεκμήρια από τις ειδικές συλλογές τους, συχνά για πρώτη φορά ανοικτά στο ευρύ κοινό.

«Βιβλία- τόποι της φαντασίας, της απόλαυσης και της πνευματικής αναζήτησης» και “Εκ γυναικός…..πηγάζει τα κρείττω” στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

-Από την Παρασκευή 1η ως τις 15 Μαρτίου η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τα «Βιβλία-έργα τέχνης, βιβλία καλλιτεχνών: τόποι της φαντασίας, της απόλαυσης και της πνευματικής αναζήτησης».

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα βιβλία  καλλιτεχνών που ανήκουν στην Ειδική Συλλογή της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών  και  έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο της Τέχνης του Βιβλίου της ΑΣΚΤ. Τα βιβλία έχουν  παρουσιαστεί  σε σημαντικές  εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τώρα με μεγάλη χαρά η ΑΣΚΤ ανοίγει την Ειδική Συλλογή της στο κοινό, στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και σας καλεί να την επισκεφθείτε!

Το μάθημα της Τέχνης του Βιβλίου άρχισε να διδάσκεται  στο πρόγραμμα της ΑΣΚΤ ήδη από το 1939, οπότε και εξοπλίστηκε ένα μικρό τυπογραφείο. Το 2000 το Εργαστήριο της Τέχνης του Βιβλίου εκσυγχρονίστηκε με νέο εξοπλισμό και τεχνολογία και πλαισιώθηκε από τους συντελεστές μιας έκδοσης (επιμελητές κειμένου, βιβλιοδέτες κ.ά.) παρέχοντας στους φοιτητές τη δυνατότητα να πειραματίζονται με όλες τις μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης. Συνδυάζοντας την  παραδοσιακή τυπογραφία με τις ψηφιακές τεχνολογίες, αναστατώνουν τις κατηγορίες, γράφοντας, σχεδιάζοντας και τυπώνοντας βιβλία που αναθέτουν στις σελίδες τους να διαμεσολαβήσουν τη δημιουργικότητά τους.

Τα βιβλία που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια αυτού του Εργαστηρίου περιήλθαν στην συλλογή της Βιβλιοθήκης με τη φροντίδα της  ομότιμης  καθηγήτριας  της ΑΣΚΤ Λεώνης Βιδάλη.

Χώρος: Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256 Αγ. Ι. Ρέντης 182 33. Ωράριο: Δευτέρα – Πέμπτη 10:00 – 19:00 και Παρασκευή: 10:00-16:00. Πληροφορίες: τηλ. 2104801204 email: [email protected]

-Από την Τετάρτη 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και της ΕΡΤ διοργανώνουν την έκθεση «Εκ γυναικός…..πηγάζει τα κρείττω – διαδρομές στις αρχειακές πηγές». Η πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού για το συγκεκριμένο θέμα, ψηφιακού και πρωτοτύπου, τεκμήρια της οποίας εκτίθενται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., αναδεικνύει τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση ως βασικό θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και ως παράμετρο συνδιαμόρφωσης της ελληνικής ιστορίας.

Η έκθεση απαρτίζεται από δεκαεννέα ψηφιακές συνθέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε επτά θεματικές ενότητες σχετικά με τη γυναικεία παρουσία και δράση: Εκπαίδευση, Εργασία, Πολιτισμός, Κοινωνία (Οικογενειακός βίος -Χειραφέτηση – Στερεότυπα), Αντίσταση, Πολιτική, Διεθνή. Η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών συμμετέχει με τεκμήρια από το Αρχείο της σκηνοθέτιδας Μαρίας Πλυτά.  Οι συνθέσεις που αναφέρονται σε γυναικείες προσωπικότητες του 19ου αιώνα και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Θηλέων, σχηματίστηκαν αμιγώς από τεκμήρια των Γ.Α.Κ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 18:00 με καλεσμένη ομιλήτρια την Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης απόδοση κειμένων από το θεατρικό έργο «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη», από τους Περικλή Μοσχολιδάκη, ηθοποιό-σκηνοθέτη και Μάγδα Κατσιπάνου, ηθοποιό.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, μεταξύ 17:00 και 17:45, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τους επιμελητές της έκθεσης αρχειακού υλικού και προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Περισκόπιο – Ελληνικό Φεμινιστικό Έντυπο» από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Χώρος: Αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.), Δάφνης 61, Ψυχικό. Ώρα: Δευτέρα – Παρασκευή 09.00-13.00. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνική. Όροι συμμετοχής: Δωρεάν, με προγραμματισμένα ραντεβού. Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 210-6782278, [email protected]                               

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).