28 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 11:35

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου η εκδήλωση «Τα παιδιά διαβάζουν εικόνες και ιστορίες: Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο» – Στο πλαίσιο της έκθεσης εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00 στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο «Τα παιδιά διαβάζουν εικόνες και ιστορίες: Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο». Η εκδήλωση-συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης εικονογράφησης παιδικού βιβλίου “Τα παιδιά βλέπουν. 20 καλλιτέχνες εικονογραφούν”, που διοργανώνουν η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Θα μιλήσουν οι:

Λεώνη Βιδάλη, Ομότιμη Καθηγήτρια (ΑΣΚΤ): Οι καλλιτέχνες και το βιβλίο. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη: εικονογραφημένα βιβλία από το αρχείο του Εργαστηρίου της Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (1939-2012).

Ευφάνταστα, τολμηρά, πρωτότυπα, νεανικά βιβλία πολύ γνωστών σήμερα Ελλήνων καλλιτεχνών που πειραματίζονται με όλες τις μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης και συνδυάζουν τις αξεπέραστες αρετές της παραδοσιακής χαρακτικής με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

Σοφία Γαβριηλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Παιδικής Λογοτεχνίας (ΑΠΘ): Ο ρόλος των εκδοτών στην εικονογράφηση των βιβλίων για παιδιά. Τα βιβλία για παιδιά, όπως και κάθε βιβλίο, έχουν υλική υπόσταση, για την ολοκλήρωση της οποίας έχει ευθύνη ο εκδότης. Πέρα από το να επιλέγει ποιο βιβλίο θα εκδοθεί ή θα μεταφραστεί, πότε και πώς θα προωθηθεί, είναι αυτός που μεταμορφώνει ένα κείμενο σε βιβλίο. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα σχολιαστούν οι εκδοτικές πρωτοβουλίες και επιλογές στην εικονογράφηση και τα εικονιστικά περικειμενικά σημεία των βιβλίων για παιδιά, από τα εμπροσθόφυλλα μέχρι και τα οπισθόφυλλά τους. Το σύνολο εξάλλου των περικειμενικών σημείων, των σημείων εκείνων δηλαδή που πλαισιώνουν το κείμενο ενός βιβλίου, συνιστούν το πρώτο σημείο συνάντησης του αναγνώστη με το βιβλίο και συμβάλλουν σημαντικά στην πρόσληψη του νοηματικού περιεχομένου του.

Αγγελική Γιαννικοπούλου, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας (ΕΚΠΑ): Η αφηγηματική δύναμη των εικόνων στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο. Στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο οι εικόνες δεν ικανοποιούν μόνο αισθητικά κριτήρια, αλλά αναλαμβάνουν σε συνεργασία με τις λέξεις να διηγηθούν μια ιστορία. Μάλιστα η αφηγηματική τους δύναμη αποδεικνύεται τόσο μεγάλη, ώστε διαρκώς πληθαίνουν τα βιβλία που διηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες μόνο με εικόνες (βιβλία χωρίς λέξεις ή σιωπηλά βιβλία). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι εικόνες των βιβλίων, ενός είδους εγγενώς πολυτροπικού, συνεργάζονται με τις λέξεις στην κατασκευή της ιστορίας επιζητώντας έναν αναγνώστη που θα είναι συγχρόνως και θεατής.

Συντονίζει η Μαρίζα Ντεκάστρο, επιμελήτρια της έκθεσης-κριτικός παιδικού βιβλίου.

Η έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου έχει ξεκινήσει από τις 11 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας) και έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον επαγγελματιών του βιβλίου και του κοινού. Είναι ελεύθερη στο κοινό και διαρκεί μέχρι την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019.

20 ταλαντούχοι και τολμηροί εικονογράφοι, άλλοι με δεκάδες βιβλία και άλλοι εντελώς νέοι στο χώρο, δίνουν το στίγμα των παιδικών βιβλίων του σήμερα απλώνοντας μπροστά στα μάτια μας τον πλούτο αυτής της τόσο απαιτητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια μεγάλη έκθεση σε επιμέλεια της Μαρίζα Ντεκάστρο.

Επιπλέον, το Σάββατο 2 Μαρτίου, ώρα 11:00 – 12:15 πραγματοποιείται για δεύτερη φορά το Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Κόκκινη κλωστή δεμένη…» για παιδιά 6-12 ετών και γονείς. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά. Είσοδος ελεύθερη με δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 7248150 και 210 7232604, Δευτέρα- Παρασκευή, 10:00-13:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση:

Κλαίρη Γεωργέλλη

Μυρτώ Δεληβοριά

Πέρσα Ζαχαριά

Λίλα Καλογερή

Μάρω Κατσίκα

Κελλυ Ματαθία Κόβο

Χρήστος Κούρτογλου

Φρίντα Κριτικού

Αλέξης Κυριτσόπουλος

Στέλιος Λιβανός

Χαρά Μαραντίδου

Κώστας Μαρκόπουλος

Πέτρος Μπουλούμπασης

Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος

Αχιλλέας Ραζής

Ίρις Σαμαρτζή

Σβετλίν Βασίλεβ

Ντανιέλα Σταματιάδη

Σοφία Τουλιάτου

Κατερίνα Χαδουλού

Επιτροπή διοργάνωσης:

-Λεώνη Βιδάλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

-Αγγελική Γιαννικοπούλου, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας, ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ

-Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ιστορικός και Κριτικός της Τέχνης, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος και Επιμελητής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

-Μαρίζα Ντεκάστρο, Κριτικός παιδικού βιβλίου- Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

-Βασίλης Παπατσαρούχας, Εικονογράφος- Ζωγράφος

-Φοίβος Σακαλής, Συντονιστής Προγράμματος Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, δημοσιογράφος, μέλος της AICA Hellas

-Δημήτρης Χαλκιόπουλος, Γραφίστας- Σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας

Πληροφορίες: Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας-Πάρκο Ελευθερίας Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-21:00 Κυριακή: 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: τηλ. 210 72 24 028 | www.opanda.gr @opanathens. Η είσοδος για τις σχολικές ομάδες και το κοινό είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).