24 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2018 15:00

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σας περιμένει σε έναν Μαραθώνιο Ανάγνωσης James Joyce μετά… μουσικής στο μετρό Κεραμεικός το Σάββατο 24 Νοεμβρίου από τις 17:00 ως τις 02:00!

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία της Ιρλανδίας σας περιμένουν στον «Μαραθώνιο ανάγνωσης» έργων του σπουδαίου ιρλανδού συγγραφέα James Joyce, έξω από την είσοδο του μετρό Κεραμεικός στο Γκάζι. Ο Μαραθώνιος ξεκινά στις 17:00 και διαρκεί ως τις 02:00, ενώ μεταξύ 19.00-23.00 θα απολαύσουμε τέσσερα μισάωρα μουσικά διαλείμματα με ιρλανδική/κέλτικη μουσική από το μουσικό σχήμα Sòlastas της Λαμπρινής Γιώτη.

Το κοινό μπορεί να διαβάσει αποσπάσματα από βιβλία του James Joyce στα ελληνικά ή στα αγγλικά, αντίτυπα των οποίων θα είναι διαθέσιμα στην εκδήλωση.

Ο Μαραθώνιος ανάγνωσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «International Joyce: A celebration of the life and work of James Joyce», την οποία διοργανώνει η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας και με τη στήριξη της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ). Την επιμέλεια του Μαραθωνίου έχει ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Η έκθεση, την οποία επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες στο χώρο έκδοσης εισιτηρίων στο μετρό Κεραμεικός, ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου, είναι ανοικτή στο κοινό και διαρκεί μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018.

Στα εγκαίνια της έκθεσης για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου λογοτέχνη του 20ού αιώνα, στις 8 Νοεμβρίου διοργανώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ανοικτή για το κοινό, με τίτλο «Τζέιμς Τζόις: Κάτι πέρα και πάνω από λογοτεχνία», στην οποία συμμετείχαν ο ιατρός Ελευθέριος Ανευλαβής (μεταφραστής των έργων του Τζόις ‘Οδυσσέας’ και ‘Η αγρύπνια των Φίννεγκαν’, εκδ. Κάκτος), ο εικαστικός καλλιτέχνης και επίκουρος καθηγητής ΑΣΚΤ, Γιάννης Μελανίτης, ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (Το κονάκι του Φιν, Οι γάτες της Κοπεγχάγης, εκδ. Ψυχογιός) και ο ποιητής, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Πάρις Τακόπουλος (Κενή Διαθήκη, εκδ. Καλλιγράφος).

Η έκθεση παρουσιάζει όχι μόνο τη ζωή του Τζόις, αλλά και τις ευρύτερες ευρωπαϊκές πτυχές της ιστορίας του. Παρότι περήφανος για την ιρλανδικές πνευματικές του ρίζες, ο Τζόις θα μπορούσε να είναι σύγχρονος πολίτης της σημερινής πολυπολιτισμικής Ευρώπης, εκπροσωπώντας το πνεύμα της μοντέρνας Ιρλανδίας, αλλά και αυτό της μοντέρνας Ευρώπης. Ο Τζέιμς Τζόις (1882-1941) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Ιρλανδία, όπου διαδραματίζονται πολλά από τα έργα του, αλλά είχε ιδιαίτερες επιρροές από την Ελλάδα και ήταν γνωστός ως ένας ενθουσιώδης φιλέλληνας που μάλιστα μιλούσε νέα ελληνικά. Ο αγαπημένος του συγγραφέας ήταν ο Όμηρος, του οποίου η Οδύσσεια ενέπνευσε το επικό του έργο «Οδυσσέας». Ο Οδυσσέας, η ιστορία μιας ημέρας στο Δουβλίνο εκατό χρόνια πριν, γιορτάζεται παγκοσμίως ως Bloomsday στις 16 Ιουνίου – ίσως η μόνη διεθνής γιορτή αφιερωμένη σε ένα και μοναδικό λογοτεχνικό έργο!

Λίγα λόγια για το συγκρότημα Sòlastas:

Οι Sòlastas (Celtic/Nordic Μusic Band) παίζουν world music, κυρίως άγνωστα τραγούδια στην αγγλική και γαέλικη γλώσσα από Ιρλανδία, Σκωτία, αλλά και σαμανικούς σκοπούς από τη Λαπωνία, παραδοσιακή μουσική από τη Σουηδία, τα Απαλάχια Όρη, τη γυναικεία παράδοση του Χεράτ (Καμπούλ), το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, τη θρησκευτική μεσαιωνική παράδοση της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Καταλονίας, καθώς και τη μουσική των Βαλκανίων σε δικές τους ενορχηστρώσεις βασισμένες στο ύφος του κάθε είδους.

Πολλά από τα τραγούδια είναι χωρίς τη συνοδεία οργάνων ή με όσο το δυνατό λιγότερα όργανα και η ενορχήστρωση είναι βασισμένη στην τεχνική των Sean Nós Gaelic και της σχολής των βάρδων.

Η Λαμπρινή Γιώτη, ιδρυτικό μέλος της μπάντας, ξεκίνησε να μελετάει ιρλανδική μουσική (τραγούδια και σκοπούς) το 1993. Το 1996 έγινε μέλος του Ελληνο-Ιρλανδικού Συνδέσμου, όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά μαζί με τους πρώην Keltoi, νυν Iernis. Το 2006 πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας (Irish World Academy of Music and Dance), όπου μέσω της εθνομουσικολογίας ειδικεύτηκε στο τραγουδιστικό στυλ των γαέλικων τραγουδιών χωρίς συνοδεία της βάρδικης δυτικής περιοχής του Κορκ. (Sean Nós singing style of the West Cork Gaeltacht). Οργανώνει και διδάσκει σεμινάρια στο ιρλανδικό-κέλτικο τραγούδι από το 2010. Είναι πρωτοπόρος στη διάδοση του ιρλανδικού & σκωτσέζικου γαέλικου τραγουδιού στην Ελλάδα, αλλά και της σουηδικής παραδοσιακής μουσικής. Το 2017 έφερε το παραδοσιακό μεσαιωνικό σουηδικό όργανο nyckelharpa στην Ελλάδα και στην ουσία είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας καλλιτέχνης παίζει αυτό το όργανο.

Η μπάντα έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Φαντάστικον 2016, στο 1ο και 2ο Φεστιβαλάκι Κέλτικης Μουσικής, στη μουσική σκηνή «1002 Νύχτες», στο «Poems ‘n crimes» και στο «O‘ Connell’s pub». Συνεργάζεται με τον Ελληνο-Ιρλανδικό Σύλλογο, την Ιρλανδική και τη Βρετανική Πρεσβεία.

Μέλη: Λαμπρινή Γιώτη: nyckelharpa, πιάνο, φωνή, έρευνα και επιμέλεια ρεπερτορίου /Γιώργος Τσιμπουξής: τρίχορδο μπουζούκι, κλασική κιθάρα, πορτογαλική μαντόλα, banjo / Αντώνης Πανταζής: αμερικάνικο μαντολίνο / Γιάννης Καραμανιώλας: κοντραμπάσο.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).