11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2018 16:30

Συνεργασία Goethe-Institut Athen- Radio Athènes στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων

Το Goethe-Institut Athen και το Radio Athènes διοργανώνουν από τον Μάιο 2018  ένα πρόγραμμα για την τέχνη και το βιβλίο – μια προσωρινή βιβλιοθήκη/σκηνή/χώρο τέχνης ανοικτά σε όλους! Το Book Affair εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ξεκινώντας τον Μάιο με διάρκεια έως τον Δεκέμβριο του 2018, το πρότζεκτ αποτελείται από lecture-performances, εικαστικές παρεμβάσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αναγνώσεις και ζωντανές μουσικές περφόρμανς (sound art) παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων βιβλία και περιοδικά τέχνης, καταλόγους, κριτική της τέχνης καθώς και τους καλλιτέχνες, συντάκτες και δημιουργούς τους.

Τώρα ανακοινώνεται το πρόγραμμα της δεύτερης ενότητας του A BOOK AFFAIR, από το Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2018. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, προσκεκλημένοι Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performances, συζητήσεων και μίνι-εκθέσεων. Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει ιδέες και πληροφορίες με τους συμμετέχοντες και να έχει πρόσβαση σε μία από τις παλαιότερες μορφές ευχαρίστησης: Το βιβλίο!

Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η Έλενα Παπαδοπούλου.

Οι χώροι των δράσεων είναι το Radio Athènes, Πετράκη 15, το Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16 και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη. Επικαιροποιημένα στοιχεία της κάθε εκδήλωσης θα ανακοινώνονται σε ξεχωριστά Δελτία Τύπου.

-Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου: KARL WIRSUM

Αφίσες, βιβλία, zines, λιθογραφίες και ταινίες του Αμερικανού καλλιτέχνη που ανήκε στην καλλιτεχνική ομάδα Hairy Who η οποία δραστηριοποιήθηκε στο Σικάγο την δεκαετία του 1960

Radio Athènes, 19:30. Διάρκεια έκθεσης: 11-17 Σεπτεμβρίου

-Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου: BILL: JULIE PEETERS, ROSALIND NASHASHIBI, ELENA NARBUTAITE

Το BILL, ένα ετήσιο περιοδικό φωτογραφικών ιστοριών, το οποίο επιμελείται και σχεδιάζει η Julie Peeters, θα παρουσιαστεί στο Radio Athènes από την Julie μαζί με τις καλλιτέχνιδες και συνεργάτιδες του πρώτου τεύχους, Rosalind Nashashibi και Elena Narbutaitė.

Μετά από την 20λεπτη εισαγωγή στο Radio Athènes η βραδιά θα συνεχιστεί στο μπαρ με το BILL Ju Ju Banana Ash.

Radio Athènes και μπαρ, 19:30

-Τετάρτη 8 Οκτωβρίου: LENIO KAKLEA: Encyclopédie Pratique

Η Lenio Kaklea είναι καλλιτέχνιδα και περφόρμερ και αναπτύσσει χορογραφικά και επιμελητικά πρότζεκτ  που διερευνούν τις διασταυρώσεις του χορού, της έρευνας και της κριτικής θεωρίας. Στο Radio Athènes θα παρουσιάσει το νέο της κομμάτι, που ανταποκρίνεται στο A Book Affair και στο περιβάλλον που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Etienne Descloux. Το νέο της αυτό έργο αποτελείται από τρεις ενότητες: περφόρμανς, εγκατάσταση βιβλίου και ήχου, και παρουσίαση της ταινίας Πορτραίτο 17: Maryse Emel.

Radio Athènes, 19:30

-Τετάρτη 31 Οκτωβρίου: POLYPEN & NEXT SPRING: SABETH BUCHMANN, KERSTIN STAKEMEIER, LAURA PRESTON

Η Sabeth Buchmann είναι θεωρητικός και συγγραφέας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεωρίας της Τέχνης και Πολιτιστικών Σπουδών της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στη Βιέννη. Κείμενά της δημοσιεύονται τακτικά στο Artforum και στο Texte zur Kunst και είναι συν-εκδότρια του οίκου POLYPEN. Θα συζητήσει με τη συγγραφέα και κριτικό Kerstin Stakemeier σχετικά με το νέο βιβλίο της Deformed Formalism: Processes of Antimodal Defined Formalisms: Processes of Antimodern Aesthetics.

Η Laura Preston, συγγραφέας και συντάκτρια του Next Spring, παρουσιάζει τη δεύτερη έκδοση του περιοδικού Athens, June 18 που επικεντρώνεται στο έργο της καλλιτέχνιδος Marianna Christofides με έδρα το Βερολίνο, με κείμενα της Έλενας Πάρπα.

Ο χώρος θα καθοριστεί σύντομα, 19:00

-Παρασκευή 2 Νοεμβρίου:  ΕΚΔΟΣΕΙΣ FITZCARRALDO: JACQUES TESTARD & PATRICK LANGLEY

Ο Jacques Testard, ιδρυτής και συντάκτης των εκδόσεων Fitzcarraldo σε συζήτηση με τον συγγραφέα Patrick Langley γύρω από το μυθιστόρημά του Arkady.

‘Ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα μετά το Brexit, το Arkady λανβάνει χώρα σε μια ανώνυμη πόλη που είναι και δεν είναι το Λονδίνο, με έντονη την ατμόσφαιρα των ταραχών του 2011 και την καταστροφική αύρα των ημερών μετά τη φωτιά του Grenfell. Είναι λοξό και ζοφερό: δεν είναι ποτέ σαφές τι έχει συμβεί ή συμβαίνει, τι είναι αυτό που τελικά έχει σπάσει ή πλημμυρίσει τον κόσμο μας. … Αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα μέσα στο σκοτάδι, και στην Αρκαδία ζει μέσα στην αδιάσπαστη αδελφική αγάπη των δύο ηρώων του μυθιστορήματος, του Τζάκσον και του Φρανκ, των οποίων η σχέση είναι τόσο όμορφα χαραγμένη … Η Αρκαδία προτείνει πως εμείς θα οικοδομήσουμε τις δικές μας αρκαδίες από τα όνειρα που μας στοιχειώνουν, τόσο απειλητικά όσο και προστατευτικά ». – Lauren Elkin, The Guardian

Ο Fitzcarraldo Editions είναι ένας ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος, που ειδικεύεται στα σύγχρονα μυθιστορήματα και τα μακρά δοκίμια. Ιδρύθηκε το 2014, επικεντρώνεται σε φιλόδοξη και καινοτόμο γραφή με φαντασία, τόσο σε μετάφραση όσο και στην αγγλική γλώσσα. Η σειρά σχεδιάστηκε από τον Ray O’Meara, με τα κλασσικά French flaps, χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά serif (που ονομάζεται Fitzcarraldo). Οι εκδόσεις Fitzcarraldo εκδίδουν, μεταξύ άλλων συγγραφέων, τη βραβευμένη με το Νόμπελ λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και την  Όλγα Τόκαρτσουκ βραβευμένη με το Man Booker International Prize 2018.

Ο χώρος θα καθοριστεί σύντομα, 19:00

-Πέμπτη 8 Νοεμβρίου: ACTOPOLIS-ΠΑΤ-OMBLOS: Μία performative έκδοση

Παρουσίαση του “Actopolis Art Book” μέσω των εκδόσεων Omblos (Γιάννης Παπαδόπουλος) από την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών, σε συζήτηση με τη Βρετανή θεωρητικό Angela McRobbie.

Radio Athènes, 19:00

-Τετάρτη 14 Νοεμβρίου: ΑΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η καλλιτέχνιδα Αλίκη Παναγιωτοπούλου παρουσιάζει μια νέα σειρά φωτογραφικών κολλάζ, εμπνευσμένη από αρχαιολογικούς χώρους στη Νάξο μαζί με ένα βιβλίο με νέα ποιήματα και σημειώσεις σε υπάρχοντα κείμενα και δημοσιεύσεις.

Radio Athènes, 19:30

-Τετάρτη 21 Νοεμβρίου: MERVE VERLAG

Ο Γερμανικός εκδοτικός οίκος, που ιδρύθηκε το 1970, εισήγαγε στο γερμανικό κοινό πληθώρα διεθνών δημιουργών και στοχαστών με τίτλους αισθητικής, πολιτικής, φιλοσοφίας, τέχνης, λογοτεχνίας, μουσικής, κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής.

Από τον Mallarmé, τον Kippenberger, τον Foucault έως την Alenka Zupancic και τον Ryan Trecartin, για να αναφέρουμε μόνο ένα μικρό μέρος των συγγραφέων που έχουν δημοσιεύσει, ο Merve παρουσιάζει πρωτοποριακά κείμενα στον χαρακτηριστικό σχεδιασμό τους.

Ο εκδότης Tom Lamberty συνοδεύεται από μια ομάδα αγαπημένων φίλων που ζουν στην Αθήνα για να μιλήσουν για το τι ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τις επιλογές του.

Βιβλιοθήκη Goethe-Institut, 19:00

-STERNBERG PRESS_Παρουσίαση του καταλόγου Eileen Quinlan / Wols και πάρτυ για το τέλος του έτους (ημερομηνία και χώρος θα καθοριστούν σύντομα)

Με την υποστήριξη του British Council.

Με την ευγενική συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.

Οι δράσεις του Radio Athènes στηρίζονται από το Outset Contemporary Art Fund (Ελλάδος).

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).