16 ΙΟΥΝΊΟΥ 2018 15:00

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο με το Offside Festival-Book Edition!

Βιβλίο και ποδόσφαιρο; Βεβαίως! Με την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται το Offside Festival-Book Edition!

Για δύο ημέρες, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουνίου, η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων φιλοξενεί το πρώτο φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ και το κοινό της Αθήνας έχει την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη ιστορίες για μεγάλους παίκτες και σπουδαίες ομάδες, αλλά και να έρθει σε επαφή με την ποδοσφαιρική κουλτούρα.

Το Offside Festival, έχοντας παρουσιάσει δύο επιτυχημένες εκδόσεις στη Θεσσαλονίκη, κατεβαίνει στην Αθήνα σε μια συνδιοργάνωση με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και την Parenthesis και παρουσιάζει το διάλογο μεταξύ λογοτεχνίας, ντοκιμαντέρ και ποδοσφαίρου, αναζητώντας αυτό που κάνει το ποδόσφαιρο το πιο δημοφιλές άθλημα του πλανήτη, κάτι παραπάνω από ένα άθλημα.

Το OFffside Festival είναι ιστορίες για θριάμβους, γεμάτες ένταση και πάθος είναι ιστορίες για ομάδες και μορφές που άφησαν εποχή. Είναι ιστορίες για το ποδόσφαιρο. Αυτή τη χρονιά είναι και βιβλίο!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

18.00 │Συζήτηση

«Ποδόσφαιρο: Το παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης»

Η παγκοσμιοποίηση είναι δομικό χαρακτηριστικό του ποδοσφαίρου. Είναι στην φύση αυτού του “παγκοσμιότερου” όλων των παιχνιδιών και ενισχύεται από την σοφία της απλότητάς του. Δύο πέτρες για δοκάρια και ένα κονσερβοκούτι ή ό,τι άλλο θα μπορούσε να θυμίζει μπάλα, για μπάλα είναι αρκετά.

Συντονίστρια:

•Μαργαρίτα Κωτσίνη, επιμέλεια εκδόσεων- Κάπα Εκδοτική

Ομιλητές:

•Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας.

•Κιτροέφ Αλέξανδρος, καθηγητής Iστορίας και διευθυντής του Κέντρου Ειρήνης και Παγκοσμιοποίησης του Haverford College στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

19.15 │Παρουσίαση βιβλίου

«Το ποδόσφαιρό των μελλοθανάτων»

Simpson Kevin E. (ΜVP Publications)

Στο «Ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων» περιγράφεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πώς- κόντρα σε όλα τα προγνωστικά- το άθλημα επιβίωσε μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του ναζιστικού Ράιχ, την Ολυμπιάδα της ντροπής του 1936, το Μουντιάλ που «ανήκε» στον Μουσολίνι, τα γκέτο της Τσεχοσλοβακίας και τα φαράγγια στην Ουκρανία που ποτίζονταν αδιαλείπτως με το «αέναο» αίμα αθώων ψυχών.

Ομιλητής:

•Νίκος Παπαδογιάννης, μεταφραστής του βιβλίου

20.00 │Προβολή ντοκιμαντέρ

«The Other Kids»

Pablo De La Chica, 2016, 54’

Εκατομμύρια παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο κάθε μέρα. Για πολλά από αυτά, οι υποτροφίες που προσφέρουν μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν. Η ιστορία του μικρού Mubiru Rigan, είναι η ιστορία ενός από αυτά τα παιδιά. Ο Mubiru Rigan, ονειρεύεται να γίνει ο επόμενος Φερναντο Τόρες και να σκοράρει το γκολ που θα οδηγήσει την εθνική ομάδα της Ουγκάντα στη διοργάνωση του Κόπα Άφρικα, για πρώτη φορά. Η ζωή του μέχρι τώρα όμως δεν ήταν ποτέ εύκολη. Σε ηλικία τριών ετών, η μητέρα του τον εγκατέλειψε στη χωματερή τοξικών αποβλήτων δίπλα στο εθνικό στάδιο Νέλσον Μαντέλα. Για ένα διάστημα, ο Rigan επιβίωνε είτε πουλώντας παλιοσίδερα είτε κλέβοντας, με το φόβο πάντα της τοπικής μαφίας, μέχρι τη στιγμή που τον ανακάλυψε ένας προπονητής, ο οποίος του εξασφάλισε μία αθλητική υποτροφία.

21.00 │Προβολή ντοκιμαντέρ

«Inside a Volcano: The Rise of Icelandic Football»

Sævar Guðmundsson, 2016, 86’

Σαν παιδιά, προπονούνταν στα χιονισμένα γήπεδα της Ισλανδίας κόντρα στην «ατυχία» τους να γεννηθούν σε μία μικρή χώρα που δεν θα διεκδικούσε ποτέ πρόκριση σε μεγάλες διοργανώσεις. Το ντοκιμαντέρ αυτό, παρουσιάζει την πραγματικά σπουδαία ιστορία του απόλυτου αουτσάιντερ: μίας χώρας 330.000 κατοίκων που ανέτρεψε κάθε προγνωστικό, έχοντας ψυχολογία νικητή. Η κάμερα καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την εθνική ομάδα της Ισλανδίας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της προς το απόλυτο παιδικό όνειρο: το Euro του 2016.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

11.30 │Παρουσίαση περιοδικού

«Ο Μπλε Κομήτης»

Τριμηνιαίο περιοδικό (Εκδόσεις Polaris)

Οι εκδόσεις Polaris παρουσιάζουν το τεύχος Ιουνίου του τριμηνιαίου περιοδικού «Ο Μπλε Κομήτης» που περιέχει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα κόμικ στο Mundial. Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό κόμικ περιλαμβάνει αποκλειστικά πρωτότυπο υλικό, ειδικά σχεδιασμένο για το περιοδικό από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς της παλιάς αλλά και της νεότερης γενιάς.

Ομιλητές:

•Γιώργος Γούσης, εικονογράφος-αρχισυντάκτης του περιοδικού

•Γιάννης Ράγκος, συγγραφέας-δημοσιογράφος

•Παναγιώτης Πανταζής, εικονογράφος

12.00 │Παρουσίαση ντοκιμαντέρ – καμπάνιας

«Eleven – Φιλανθρωπικό Ντοκιμαντέρ»

Το ELEVEN ακολουθεί τις ιστορίες 11 ποδοσφαιρόφιλων παιδιών από 11 διαφορετικές χώρες καθώς προετοιμάζονται για το μεγαλύτερο παιχνίδι της ζωής τους. Τα τελευταία 4,5 χρόνια, το ELEVEN ακολουθεί τους 11 μικρούς ήρωες στις πατρίδες τους, επικεντρώνοντας στο πώς το περιβάλλον τους, η κουλτούρα τους και το πάθος τους για το ποδόσφαιρο διαμορφώνει τον χαρακτήρα τους. Στο τελικό στάδιο συναντήθηκαν σε μία χώρα, έζησαν και προπονήθηκαν μαζί και από 11 άγνωστοι έγιναν μία ομάδα, μια αθλητική οικογένεια και έπαιξαν ένα παιχνίδι μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας τους μπροστά σε χιλιάδες κόσμο πριν από το παιχνίδι “Φίλοι Ροναλντίνιο – Φίλοι Λουίς Φίγκο”.

12.30 │Προβολή ντοκιμαντέρ

«Barça Dreams»

Jordi Llompart, 120′, 2015

“Més que un club” σημαίνει “Περισσότερο από μία ομάδα”. Και αυτό είναι η Μπαρτσελόνα. Το ντοκιμαντέρ αυτό, ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία των Μπλαουγκράνα, αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια την συναρπαστική ιστορία της ομάδας που ο Joan Gamper ίδρυσε το 1899 και σήμερα έχει εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ο Leo Messi, ο Pep Guardiola και ο Johan Cruyff, ο Ronaldinho, ο Xavi Hernandez και ο Andres Iniesta, είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες που στέκονται μπροστά στον φακό για να αφηγηθούν 115 χρόνια ιστορίας και προσπαθούν να εξηγήσουν ποιο είναι το χαρακτηριστικό της ομάδας αυτής που την κάνει τόσο ξεχωριστή.

19.00 │Παρουσίαση βιβλίου

«Furiosi»

Νάνι Μπαλεστρίνι (Απρόβλεπτες Εκδόσεις – Επανέκδοση)

Η πλοκή του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από την κλοπή ενός πανό οπαδών της Κάλιαρι, των «Furiosi» στους οποίους αναφέρεται ο τίτλος του βιβλίου, από τις «Ερυθρόμαυρες Ταξιαρχίες» και τις προσπάθειες των πρώτων να το πάρουν πίσω. Με αφορμή αυτή την ιστορία ξεδιπλώνονται ιστορίες από «εκδρομές», μάχες με αντίπαλους οπαδούς και την αστυνομία, ο κώδικας τιμής που διέπει τις σχέσεις των μελών της ομάδας, αλλά και τις σχέσεις με τους αντίπαλους οπαδούς, η οργάνωση του «πετάλου».

Ομιλητής: Καλαμάρας Αχιλλέας, μεταφραστής του βιβλίου

20.00 │Συζήτηση

«Μετά το χρυσό παπούτσι, τι; Οι Ποδοσφαιρικοί αστέρες στη σέντρα»

Ποδοσφαιρικές μορφές που έγραψαν και γράφουν ιστορία μέσα από τα μάτια του εξωτερικού παρατηρητή βιογράφου. Ο Guillem Balagué, βιογράφος των Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Γκιουρδιόλα συνομιλεί με τον Oriol Rodríguez, ιδρυτή του OFFSIDE Festival για τους περισσότερο και τους λιγότερο φωτεινούς αστέρες του ποδοσφαίρου αλλά και για την ποδοσφαιρική κουλτούρα και τις εκφάνσεις σε κάθε άκρη του κόσμου.

Ομιλητές:

•Guillem Balagué, ο Ισπανός συγγραφέας των βιβλίων Pep Guardiola, “Another Way of Winning”, “Messi” the authorised biography και “Cristiano Ronaldo – The Biography.”

•Oriol Rodríguez, ιδρυτής του OFFSIDE Festival και ιδρυτής και αρθρογράφος στο του περιοδικού Panenka (Βαρκελώνη)

21.00 │Προβολή ντοκιμαντέρ

«Democracia em preto e branco (Δημοκρατία σε μαύρο και λευκό)»

Pedro Asbeg, 90′, 2014

Στις αρχές του 1982, όταν το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας συμπλήρωνε 18 χρόνια, μία ποδοσφαιρική ομάδα αποφασίζει να εφαρμόσει “δημοκρατία”. Οι Κορίνθιανς, μία από τις ιστορικότερες ομάδες του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, μιλούν για δημοκρατία, παίρνουν αποφάσεις συζητώντας μεταξύ τους και εμφανίζονται στο γήπεδο έχοντας στις φανέλες τους γραμμένο το σύνθημα “Ψηφίστε στις 15”, παροτρύνοντας τους Βραζιλιάνους να μη διστάσουν να πάνε στις κάλπες. Άτυπος ηγέτης του κινήματος της “Κορινθιακής Δημοκρατίας”, ο Σώκρατες, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Την ίδια περίοδο η βραζιλιάνικη μουσική σκηνή βρίσκεται στο ζενίθ της. Πολιτική, ποδόσφαιρο και rock n’ roll, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά!

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Πληροφορίες

www.offsidefestival.gr

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι

ΑΠΟΘΗΚΗ & ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟΥ