17 ΜΑΪ́ΟΥ 2018 06:00

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου φέρνει σε διάλογο το βιβλίο και την τέχνη!

Το βιβλίο είναι τέχνη και η τέχνη μπορεί να είναι και βιβλίο! Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνδυάζει το βιβλίο με τις τέχνες και αναδεικνύει όψεις του βιβλίου που μπορεί να μην τις είχαμε καν φανταστεί! Σε θεματικές ενότητες, όπως το Βιβλίο και οι Τέχνες, οι Ανοικτές Συλλογές, η Μεγάλη Γιορτή της ανάγνωσης, κ.ά, το βιβλίο είναι και πάλι πρωταγωνιστής, αλλά και καλλιτέχνης, ιστορικός, εικαστικός…

Έχοντας ξεκινήσει από τις 12 Φεβρουαρίου και έως τις 21 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνει την έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη». Ο επισκέπτης περιηγείται στην ελληνική ιστορία – την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τις δεκαετίες 1950 και 1960, τη δικτατορία των συνταγματαρχών και τη Μεταπολίτευση – όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από το αρχείο του ποιητή. Χώρος: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Βασ. Σοφίας 11. Ημέρες και Ώρες: Καθημερινά 9:00-16:00, Πέμπτη 9:00-20:00, Σαββατοκύριακο 10:00-15:00. Είσοδος ελεύθερη

Η έκθεση «Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη», με την οποία ο ΟΠΑΝΔΑ εγκαινίασε τον Μάρτιο 2018 τη συμμετοχή του στη διοργάνωση διαρκεί έως τις 3 Ιουνίου. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκατοντάδες χειροποίητα ζωγραφισμένα βιβλία του Αλέξη Ακριθάκη, σχέδια, σημειωματάρια, συνεργασίες με λογοτέχνες, τα περιβόητα «τσίκι-τσίκι» από το τρίξιμο της πένας στο χαρτί, όπως ονόμασαν ο Κώστας Ταχτσής κι ο Γιώργος Μακρής την τεχνική του, καθώς και τη σειρά με τις “ιστορίες” που δημιούργησε για την κόρη του. Χώρος: Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας. Ημέρες και Ώρες: Τρίτη- Σάββατο: 10:00 -21:00, Κυριακή: 10:00 – 14:00. Είσοδος ελεύθερη

Μετά την έκθεση «Αλεξάνδρα Αθανασιάδη. Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη», που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, διοργανώνει στο πλαίσιο των «Ανοιχτών Συλλογών» την έκθεση «Η Ιστορία της Eλληνικής Tυπογραφίας (15ος – 20ος αιώνας) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης» από τις 10 ως τις 25 Μαΐου.

Tα διάφορα στάδια της γέννησης, της εξέλιξης και των διαδρομών της ελληνικής τυπογραφίας, από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, είναι εμφανή μέσα από τα ίδια τα βιβλία της συλλογής, από τα λευκώματα στα οποία ο Ιωάννης Γεννάδιος συνέλεξε δείγματα τυπογραφικών στοιχείων, κτητορικών ex-libris, τυπογραφικών σημάτων και βιβλιοδεσιών, αλλά και από τη συλλογή εκδόσεων σχετικά με την ιστορία του βιβλίου. Χώρος: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61. Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00-17:00, Πέμπτη: 9:00- 20:00, Σάββατο: 9:00-14:00. Είσοδος ελεύθερη

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη συλλογή, με απαραίτητη κράτηση στο τηλ. 210 – 7210536 (εσ. 301). Ημέρες και Ώρες : Πέμπτη 10 Μαΐου και 17 Μαΐου, 17:30, Παρασκευή 25 Μαΐου, 12:00.

Από τις 19 Απριλίου ως τις 21 Ιουλίου το Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνει την έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας: Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία». Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων από το 1937 μέχρι το 1992. Δημιούργησε εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες και εικονογραφήσεις, κυρίως για ποιητικά έργα (περιοδικά Νέα Εστία, Μορφές και Αιξωνή, τα Ποιήματα του Καβάφη, την Οδύσσεια του Καζαντζάκη, έργα του Γκάτσου κ.ά.). Χώρος: Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3. Ημέρες και Ώρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 18:00. Είσοδος με εισιτήριο.

Από τις 10 Ιουνίου ως τις 31 Δεκεμβρίου ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και την Costa Navarino, στο πλαίσιο της τριετούς πολιτιστικής τους συνεργασίας και στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» θα παρουσιάσει την έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου “Art & Environment”.

Το Μουσείο Μπενάκη και το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας του Ιράν, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν επίσης την έκθεση «Ισλαμική Καλλιγραφία: η τέχνη της Ιρανικής γραφής» από 26 Απριλίου έως 1 Ιουλίου. Η έκθεση στοχεύει στην εξοικείωση των επισκεπτών με την εξέλιξη της γραφής αλλά και με τη σύγχρονη καλλιγραφική δημιουργία. Το πρώτο της τμήμα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της καλλιγραφίας από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, μέσα από βιβλία και ενεπίγραφα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Το δεύτερο τμήμα εστιάζει στην τέχνη της σύγχρονης καλλιγραφίας, μέσα από τα έργα του Ιρανού καλλιγράφου Μουσταμπά Σαμπζέ με ποιητικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, τα οποία παρουσιάζονται επίσης για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό. Χώρος: Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12. Ημέρες και Ώρες: Πέμπτη – Κυριακή : 10:00 – 18:00. Η είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Στις 20 Μαΐου ολοκληρώνεται η έκθεση-δράση The City Reads, που ξεκίνησε στις 21 Απριλίου από το TAF – the art foundation, με την στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων: Μια σειρά ζωγραφικών, χαρακτικών και γλυπτικών έργων παρουσιάζονται σε διάσπαρτους χώρους της Αθήνας, μια ομαδική έκθεση στην γκαλερί του T.A.F / the art foundation και υλοποιούνται παράλληλες δράσεις όπως αναγνώσεις βιβλίων, περιπατητικές περφόρμανς, ξεναγήσεις, καθώς και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Ο περιπατητής ‘διάβάζει’ την πόλη και γνωρίζει τα έργα μέσα από τη διαδρομή του σε βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους, τυπογραφεία, ιστορικά στέκια, πολιτιστικά ιδρύματα, στοές, κήπους, γειτονιές. Πάνω από 70 καλλιτέχνες και συγγραφείς προσκλήθηκαν από την εικαστικό και συγγραφέα Ράνια Καπελιάρη να επιλέξουν ένα βιβλίο και να δημιουργήσουν ένα έργο βάσει αυτού με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στα καλλιτεχνικά μέσα. Τα έργα συνθέτουν στο σύνολό τους μια εγκατάσταση που βιώνεται με την περιπατητική ανά-γνωση της πόλης. Συναντιούνται σε διάσπαρτους χώρους που ιστορικά συνδέθηκαν με τη συγγραφή, την ανάγνωση, την έκδοση και την εκτύπωση του βιβλίου.

Επίσης μέχρι τις 20 Μαΐου διαρκεί η ομαδική έκθεση «Don’t judge a cover by its artist», τίτλος – παραποίηση της γνωστής φράσης ‘don’t judge a book by its cover’ σε επιμέλεια των Χριστίνα Δηλάρη και Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα. Χώρος: TAF – the art foundation Nορμανού 5, 105 55 Μοναστηράκι. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 12.00 – 21.00, Κυριακή 12.00 – 19.00

Μπορεί ένα βιβλίο να γίνει τοιχογραφία; Στη δράση «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια – Βιβλιοτοιχογραφίες», η Urban Act προσκάλεσε πέντε επώνυμους καλλιτέχνες από την αθηναϊκή Street Art σκηνή, τους Jamer (Κώστας Δαμουλάκης), Kez (Γιώργος Χούρσογλου), Same84 (Χρήστος Δάγλας), Taxis (Δημήτρης Ταξής), Pupet (Στέλιος Βράκας) και έναν Ισπανό καλλιτέχνη, τον Μanomatic, να ζωγραφίσουν με το μοναδικό εικαστικό τους τρόπο και αισθητική, το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, σε πέντε επιφάνειες σε δημόσια κτίρια. Μετά από το 52ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, με την αιγίδα και τη στήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, καθώς και το 26ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, οι τοιχογραφίες συνεχίζονται στα τέλη Μαΐου με το 5ο Γυμνάσιο Αθηνών και το Ενιαίο Eιδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Αθηνών. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ανοικτές συλλογές», η Ελληνοαμερικανική Ένωση με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνει την έκθεση «Ελληνικές παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι». Η έκθεση είναι καρπός δεκαετούς έρευνας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης σε συνεργασία με τον Γήση Παπαγεωργίου και την ομάδα του. Το σύνολο του έργου θα περιληφθεί σε 15 τόμους, φιλοδοξώντας να παρουσιάσει την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από τον ελληνικό πολιτισμικό χώρο του 19ου αιώνα.

Χώρος: Ελληνοαμερικανική Ένωση, αίθουσα «Χατζηκυριάκος – Γκίκας», Μασσαλίας 22. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-21:00, Σάββατο: 10:30-14:30. Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαΐου-2 Ιουνίου.

Για ολόκληρη τη χρονιά της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου η πόλη έχει την δική της Fluffy Library. Η Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, δημιουργεί στο χώρο της, Σαλαμίνος 72, μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή μιας διαδραστικής έκθεσης. Το κτίριο της ΑΤΟΠΟΣ καταλαμβάνεται από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι, που ζει εκεί μέσα παρέα με το τερατόμορφο αλφάβητό του! Οι επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και μπορούν να διαβάσουν ξαπλωμένοι. Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 12:00 – 18:00. Είσοδος ελεύθερη.

Παράλληλα, το ακαδημαϊκό πρόγραμμα #TextMe_Lab περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, περφόρμανς και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών. Μετά από το Pokemon Poetry, τη Βιετναμέζα-Αμερικανίδα ποιήτρια και performer Aimée Le, το αφιέρωμα στη μορφή του ντανταϊστικού ρεύματος Elsa von Freytag-Loringhoven ή αλλιώς Baroness, σειρά έχει στις 18 Μαΐου η εκδήλωση «Memes και διαδικτυακός λόγος στον ελλαδικό χώρο», ενώ στις 2 Ιουνίου ακολουθεί η εκδήλωση Αντριάνα Μίνου – “Ονειρωρυχείο”: Θραύσματα κειμένου, ήχου και εικόνας από το βιβλίο “Ονειρωρυχείο” (εκδόσεις Παράξενες Μέρες) θα φτιάξουν ένα ζωντανό λαβύρινθο / κυνήγι θησαυρού σε ολόκληρο το κτίριο του ATOPOS, καταλήγοντας σε μια μουσική performance με το σύνολο Coocoolili και άλλους καλεσμένους. Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72. Ώρα: 19:00 – 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Μέχρι τις 29 Μαΐου διαρκεί η Έκθεση Χαρακτικών ex libris, που διοργανώνει από τις 25 Απριλίου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Πρόκειται για μικρά αυθεντικά χαρακτικά, που κατά παράδοση δηλώνουν τον κτήτορα του βιβλίου και αποτελούν μια ιδιαίτερη και πολύ σημαντική για την παγκόσμια ιστορία της χαρακτικής, κατηγορία χαρακτικών έργων. Μέρες και Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο, 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00 – 14:00. Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 . Είσοδος ελεύθερη.

Στο πλαίσιο της δράσης «Το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην πόλη: Επτά σταθμοί στην Ιστορία και την Τέχνη», που διοργάνωσαν από αρχές Μαΐου το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, πραγματοποιούνται στις 19 και 26 Μαΐου και ώρα 12:00 ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής «180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός – οι άνθρωποι». Χώρος: Κτίριο της Βουλής, Περιστύλιο, είσοδος από Βασιλίσσης Σοφίας, www.parliament.gr – απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Στο πλαίσιο της δράσης δράση «A Book Affair», μιας πρωτότυπης βιβλιοθήκης – σκηνής που διαρκεί ως τις 30 Νοεμβρίου 2018 και διοργανώνεται από το Goethe – Institut & Radio Athènes Insitute for the advancement of Contemporary Visual Culture, με την υποστήριξη του British Council, του Institut Français de Grèce και την ευγενική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη, Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performance, συζητήσεων και μίνι-εκθέσεων με θεματολογία που εκτείνεται από τέχνη, θεωρία, αρχιτεκτονική και design μέχρι μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση. Επόμενες δράσεις εικαστικού ενδιαφέροντος:

23 Μαΐου: RARE BOOKS PARIS: Σπάνια βιβλία μόδας, αρχιτεκτονικής, ντιζάιν, τέχνης και έκθεση πρωτότυπου υλικού από τα πρώιμα χρόνια του Maison Martin Margiela.

14 Ιουνίου: Codex DESTE: παρουσίαση και των 90 εκδόσεων που έχουν συνοδεύσει τις εκθέσεις του Ιδρύματος από το 1983.

22 Ιουνίου: Θεόδωρος Γιαννάκης: Τέχνη και λογοτεχνία: Ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για την σημασία της λογοτεχνίας στη δουλειά του, θα δείξει αντικείμενα και βιβλία, και θα μιλήσει για την ατομική του έκθεση που παρουσιάζεται παράλληλα στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου.

Χώρος: Radio Athènes, Πετράκη 15. Ώρα: 19:30. Είσοδος ελεύθερη

Στις 29 Μαΐου, 4 και 7 Ιουνίου η Πρεσβεία της Ιαπωνίας και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνουν αφιέρωμα στο Origami και εργαστήρια στην τέχνη της ιαπωνικής χαρτοδιπλωτικής από την κ. Sonoko Fujii, Οrigami Μaster, που έρχεται από την Ιαπωνία για να διδάξει στην ελληνική γλώσσα. Τα εργαστήρια είναι αφιερωμένα στον Ελληνο-Ιρλανδό συγγραφέα Λευκάδιο Χερν που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα και πρόβαλε τη λογοτεχνία και την παράδοση της Ιαπωνίας στη Δύση. Θα προηγηθεί μια εισαγωγή για τον Λευκάδιο Χερν και τα βιβλία του. Συμμετοχή ελεύθερη με απαραίτητη την κράτηση.

Τρίτη 29 Μαΐου και ώρα 18.00-20.00 (αρχάριοι). Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Πληροφορίες – Κρατήσεις: www.snfcc.org

Δευτέρα 4 Ιουνίου και ώρα 18.00-20.00 (αρχάριοι). Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) Πληροφορίες – Κρατήσεις: www.snfcc.org

Πέμπτη 7 Ιουνίου και ώρα 18.00-20.00 (προχωρημένοι). Πρεσβεία Ιαπωνίας, Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (Εθν. Αντιστάσεως 46, Χαλάνδρι).Πληροφορίες – Κρατήσεις: [email protected]

Στις 15 Ιουνίου έως τις 28 Ιουνίου η Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνουν την έκθεση Σλοβάκων και Ελλήνων εικονογράφων παιδικών βιβλίων «Ο Λαβύρινθος της Φαντασίας». Πρόκειται για παιδικά βιβλία από τη συλλογή βραβευμένων Σλοβάκων και Ελλήνων εικονογράφων στη «Bienale εικονογραφήσεων» της Bratislava από το 1967 έως το 2017. Συμμετέχουν και οι κάτοχοι των βραβείων Grand Prix, Golden Apples, Award of Mayor of Bratislava. Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» , Ηρακλειδών 66. Ημέρες και Ώρες: Τρίτη -Σάββατο: 10:00-20:00, Κυριακή: 10:00-14:00. Γλώσσα διεξαγωγής και διερμηνεία: Αγγλικά, Ελληνικά, Σλοβάκικα. Είσοδος ελεύθερη

Στις 20 έως 24 Ιουνίου το ραντεβού μας με την Art Athina Book Fair έχει φέτος γεύση από βιβλίο. Με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων θα φιλοξενηθούν φέτος ανεξάρτητοι εκδότες βιβλίων τέχνης καθώς και εκδοτικές πρωτοβουλίες ομάδων καλλιτεχνών και χώρων τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Art Athina Book Fair θα περιλαμβάνει βιβλία καλλιτεχνών, καταλόγους, μονογραφίες, εφήμερα και zines. Χώρος: Ωδείο Αθηνών, προαύλιο, Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19. Ημέρες και Ώρες: Τετάρτη 20 Ιουνίου 14:00 – 21:00, Πέμπτη 21 – Κυριακή 24 Ιουνίου 12:00 – 21:00. Είσοδος ελεύθερη

Από τις 30 Ιουνίου ως τις 21 Οκτωβρίου ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει δυο εικαστικές εκθέσεις σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου:

-«Οι Έλληνες Καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1914-1964». Η έκθεση παρουσιάζει τις ιδιαίτερες αυτές σχέσεις που ξεπερνούν τη συνηθισμένη έννοια της εικονογράφησης και υπενθυμίζουν τη συνύπαρξη εικαστικού και λογοτεχνικού λόγου σε περιπτώσεις προσωπικοτήτων όπως ο Κόντογλου, ο Εγγονόπουλος ή ο Πεντίζικης – εξ ίσου σημαντικοί συγγραφείς και ζωγράφοι μέχρι τη γενιά του ’70 όπου το βιβλίο, η εικόνα κι ο λόγος συχνά γίνονται πλέον ένα και μόνο έργο. Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων – Κτίριο Β΄ Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου. Ημέρες και Ώρες: Τρίτη 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00. Είσοδος ελεύθερη.

-«Το βιβλίο ως έργο τέχνης» (από τα χρόνια του ’60 μέχρι σήμερα). Η έκθεση παρουσιάζει μια πολύπλευρη επιλογή από σημαντικά έργα υπό μορφή βιβλίου από ιστορικούς πλέον σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ευρώπη και Αμερική, ξεκινώντας από τον Marcel Duchamp και τους υπερρεαλιστές μέχρι την εννοιολογική τέχνη, την idea art, την arte povera, την land art και πολλές σύγχρονες παραλλαγές του βιβλίου ως έργο τέχνης. Βιβλίο του καλλιτέχνη (livre d’ artiste) ή βιβλίο ως έργο συνιστούν πλέον μια αυτόνομη κατηγορία στη σύγχρονη τέχνη με τεράστια παράδοση και σημαντικούς σταθμούς όπως παρουσιάζονται στην έκθεση. Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων – Κτίριο Α΄ Μεταξουργείου και Κέντρο Τεχνών, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο. Ημέρες και Ώρες: Τρίτη 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00. Είσοδος ελεύθερη.

Από τις 2 έως τις 15 Ιουλίου το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία». Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες, αφίσες και εξώφυλλα προγραμμάτων θεάτρου, εικονογραφήσεις συλλογών πολλών ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Καβάφης, κ.α. Εκτός αυτού, έκανε την επιμέλεια των ημερολογίων της Ιονικής και Εμπορικής Τράπεζας. Το ενδιαφέρον του για την τυπογραφία ήταν μεγάλο και γνώριζε τις οικογένειες των γραμμάτων της αλφαβήτου. Χώρος: Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι. Ημέρες και Ώρες: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 14:00.Είσοδος ελεύθερη.

Από τις 5 έως τις 18 Ιουλίου η Washington DC Commission on the Arts and Humanities πραγματοποιεί την έκθεση «Monica Bose “Footprint: Storytelling with Saris”». Η έκθεση αποτελείται από έργα ξυλογραφίας και μια σειρά από σάρι installation και περιλαμβάνει παράσταση και προβολή. Η δουλειά της Monica Bose κινείται ανάμεσα σε διαφορετικά μέσα έκφρασης, συχνά συμπεριλαμβάνοντας την επιστήμη και την πολιτική, προκειμένου να διερευνήσει σύνθετα κοινωνικά ζητήματα και να μπλέξει κοινά διαφορετικής καταγωγής. Χώρος: Σεράφειο δήμου Αθηναίων. Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).