02 ΜΑΪ́ΟΥ 2018 15:55

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δίνουν το «παρών» στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που ξεκινά την Πέμπτη 3 Μαΐου, συμπίπτει φέτος με την έναρξη της μεγάλης διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου θα δώσει το «παρών» (Περίπτερο 13, stand 47A) στη μεγάλη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται έως την Κυριακή 6 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα γίνουν αύριο Πέμπτη 3 Μαΐου στις 19.30 στην κεντρική πλατεία, Περίπτερο 15, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκο Βούτση.

«Το βιβλίο δεν έχει όρια, το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο», σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης. «Ο τίτλος της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, με τον οποίο η UNESCO τίμησε την Αθήνα παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία και νόημα, όταν αποτελεί αφορμή για κινητοποίηση του δημιουργικού δυναμικού αυτής της χώρας και για ευρύτερες συνεργασίες με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσα από τις οποίες μαθαίνουμε όλοι» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου, 17:00-18:00 στην αίθουσα “ΕΛΠΙΔΑ, AMAL”, Περίπτερο 13 με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος της διοργάνωσης, η Εριφύλη Μαρωνίτη, συντονίστρια του προγράμματος της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων συνομιλεί με θέμα «Το βιβλίο, οι άλλες τέχνες και η φιλαναγνωσία». 

με τους: Κώστα Ακρίβο, συγγραφέα, Γιάννη Αναστασάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σκηνοθέτη και ηθοποιό, Ρέα Γαλανάκη, συγγραφέα, Λένα Διβάνη, συγγραφέα, Κώστα Λογαρά, συγγραφέα, Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τεχνών δήμου Θεσσαλονίκης.

Τιμώμενες της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι οι χώρες της Γαλλοφωνίας, κεντρικό της θέμα η Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και οι τρεις βασικοί θεματικοί άξονες αφορούν τη Λογοτεχνία και Μνήμη, την προσφυγική εμπειρία και το Βιβλίο και Performance.

Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.